USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 20:35

Güneydoğu Asya'nın yeni yıldızı: Malezya

2014 yılında Türkiye İle Malezya arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmıştı. 2015 yılında yürürlüğe giren STA ile birçok üründe gümrük vergilerinin azaltıldığı ya da kaldırıldığı Malezya, sadece ülke bazında bir hedef pazar değil. Malezya, Türk ihracatçılarına Asya-Pasifik ülkelerine ulaşma konusunda da önemli fırsatlar sunuyor

Güneydoğu Asya'nın yeni yıldızı: Malezya

Türkiye-Malezya arasındaki dış ticaret rakamları, önemli bir başarıya işaret ediyor. 2008’de yalnızca 98 milyon dolar olan Türkiye’nin Malezya’ya ihracatı, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 27 artış kaydederek 365 milyon dolara yükseldi. Böylece 10 yıl içerisinde Malezya’ya olan ihracatımız yüzde 275 arttı.

STA HACMİ ARTIRDI

Türkiye ile Malezya arasında 2015 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması, iki ülke arasındaki ticaret hacmine yansıdı. 2016 yılında 2.3 milyar dolar olan ticaret hacmi, anlaşmanın imzalanması ile birlikte 2017 yılında 3.4 milyar dolara çıktı. Hedef, kısa sürede 5 milyar dolara ulaşmak. Bugüne kadar iki ülke arasındaki ticarette Türkiye aleyhine açık yaşanıyor. En son 2017 yılında ticaret açığı 2.9 milyar dolar oldu. Türkiye, ara malı ithalatı yaptığı Malezya’ya en çok altın, tekstil, motorlu taşıt aksamları ve metal ürünler ihraç ediyor.

ASKON’DAN İHRACAT ÜSSÜ

Bu arada iki ülke arasındaki iş ilişkilerini geliştirmek adına Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Malezya Uluslararası İslam Ticaret Odası ile Kuala Lumpur’da ihracat üssü kurulması için imzaları attı. ASKON Başkanı Orhan Aydın, Kuala Lumpur’da bin metrekarelik binanın kendilerine tahsis edildiğini söyledi. Aydın, “Türkiye’de eğitim görmüş iki Malezyalı, ihracat üssümüzde görev yapacak. Türkiye’den iş yapmak için Malezya’ya giden ASKON üyeleri için hizmet verecek. Ayrıca Malezya’daki devlet ihaleleri konusunda Türkiye’ye sistemli bilgi akışı sağlanacak” dedi. ASKON İhracat Üssü’nde öncelikli olarak Türkiye’nin güçlü olduğu ürünlerin tanıtılacağını vurgulayan Aydın, “Fındık, incir, havlu, halı, tekstil ürünleri gibi güçlü olduğumuz kalemler, ürün bazında sergilenecek” şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR