USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

16 Aralık 2020 12:10

Firuz Bağlıkaya: Anadolu illerine yönelik pazarlama faaliyetleri artmalı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya "Macera, karavan, doğa, kültür ve alternatif turizm çeşitleri dikkat çekiyor. 2019’da, ülkemize gelen 45 milyon yabancı misafirin yüzde 80’i; Antalya, Aydın, Muğla, İzmir ve İstanbul illerine geldi. Pazarlama ve tanıtım stratejimizi buna yönelik yaparsak Anadolu illerimizin turizm ekonomisinden aldığı payı yükseltebiliriz" dedi.

Firuz Bağlıkaya: Anadolu illerine yönelik pazarlama faaliyetleri artmalı

Pandemi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye turizmini de etkiledi. Seyahat acentaları salgın başladığı günden itibaren sıkıntılı günler geçiriyor. Ülkemiz, pandemi sürecinde seyahat kısıtlamaları nedeniyle yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Akdeniz çanağında turizmle anılan ülkeler arasında pozitif olarak ayrıştı. Son açıklanan verilere göre 10 aylık dönemde 11.2 milyon yabancı ziyaretçi geldi. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ziyaretleriyle, kişi sayısı 13.6 milyona ulaştı. İlk üç çeyrekte 8 milyar 145 milyon dolar gelir elde edildi. Yurt dışından ülkemize yönelik kitle turizmi, deniz güneş kum turizmi ekseninde gerçekleşse de ülkemiz; doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yılın 12 ayı kongre, spor, sağlık, kültür, doğa, inanç, macera, gastronomi, yat turizmi gibi farklı turizm çeşitlerini yapma imkanı tanıyor. 

Güneydoğu Anadolu’da yeni tur rotaları Pandemi sürecinde macera, karavan, doğa, kültür ve alternatif turizm çeşitleri ön plana çıktı. 2019’da, ülkemize gelen 45 milyon yabancı misafirin yüzde 80’in Antalya, Aydın, Muğla, İzmir ve İstanbul illerine geldi. Pazarlama ve tanıtım stratejimizi buna yönelik yaparsak Anadolu illerimizin turizm ekonomisinden aldığı payı yükseltebiliriz. Bu anlamda pandemi sürecinde yatırımlar da hız kesmedi. Göbeklitepe’de başlayan balon turlarını buna örnek olarak gösterebiliriz. Yakın zamanda Rus seyahat acentalarına balon turu ve bölge tanıtımı yapıldı.  Kasım ayının ilk haftası Diyarbakır Mardin ve Şanlıurfa illerini kapsayan Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı düzenlendi. TÜRSAB olarak geniş katılım ile Çalıştay’a katıldık. Güneydoğu Anadolu’da farklı ve yeni tur rotaları oluşacak. Önümüzdeki dönemde sanal gerçeklik teknolojisi virtual reality ile tanıtım faaliyetleri artacak gibi görünüyor. TÜRSAB-İZFAŞ ortaklığı ile yapılan Travel Turkey Fuarı da hibrit olarak gerçekleşecek. Ertelenen fuarımızın, Şubat 2021’de hem B2B hem de online ortamda yapılması planlanıyor.

BUTİK TATİL HİZMETLERİ GELİŞTİRİLMELİ

Dijital Doğrulama Sistemi’ni devreye soktuk. Turizmin Dijital Yol Haritası raporunu hazırlattık, TÜRSAB ROTA platformunu açtık. Karavan parklar, kamping alanları, küçük oteller, macera, doğa, yat turizmi, butik tatil hizmetine taleplerin daha da artacağını görüyoruz. Sağlık turizmi de pandemiyle daha da dikkat çeker hale geldi. Lezzetin peşinden yolculuk yapanların sayısı her geçen gün artıyor. 2020 yılını yaklaşık yüzde 70-75’lik kayıpla 15 milyon ziyaretçi ve 10 milyar dolar seviyesinde turizm geliri ile kapatacağımızı öngörüyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR