USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

15 Ocak 2021 11:22

Emin Hitay: Teknolojiyi artık kendimiz üretiyoruz

Platin Global 100 Endeksi 'Platin Dergisi Teknoloji Özel Ödülü' sahibi Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay dijitalleşmedeki yeni yol haritasını Platin'e açıkladı. Hitay "Yönetim vizyonumuzun aşamalarını; şirket içi verimlilik, doğru yatırımlarla kârlılık, rekabette farklılaşma, yeni girişimlere uyum ve dinamizm, başarılı müşteri ilişkileri ve ürün inovasyonu olarak sıralayabiliriz" dedi

Emin Hitay: Teknolojiyi artık kendimiz üretiyoruz

2019-2020 döneminde operasyonel maliyetlerimizi aşağıya çekip iş alanlarımızı çeşitlendirme yoluna gittik. Müşteri memnuniyetini ön planda tuttuğumuz; müşterilerimizin olumlu tecrübelerinden aldığımız ilhamla yeni iş kollarına yöneldiğimiz bir sene oldu. 2020 yılının bizim için en önemli atılımı ise Fujitsu’nun Türkiye’deki bilişim firmasını satın alarak Tier 1 partneri olmamızdı. Bu süreçte müşterilerin Fujitsu Müşteri Yönetim Araçları’na, sunucularına ve depolama ürünlerine, Teknoser üzerinden yönetilen destek servislerine kesintisiz erişimlerini sağlamaya başladık. Öte yandan 2020’de kurumsal girişim sermayesi alanında da bazı projeleri uygulamaya koyduk. 2019 yılında 416 milyon TL konsolide ciro gerçekleştirdik. 

GEREKLİ AKSİYONLAR HIZLA ALINDI

2019 yılında daha etkin bir yönetim modeli yaratmak adına paydaşlarla daha çok etkileşim içinde olma kararı alarak bu yönde ilk adımlarımızı atmıştık. Ancak 2020’in ilk çeyreğinde tüm dünyayla birlikte Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, hem kısa hem de uzun vadeli planlarda değişikliklere yol açtı. Karantina ve sosyal mesafe şartlarının doğal bir sonucu olarak yaygınlaşan uzaktan çalışma modeliyle birlikte dijital dönüşüm birçok işletme için olduğu gibi bizim için de bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Teknoloji alanında da girişimleri bulunan bir holding olarak, dijital dönüşüm için gerekli aksiyonu almakta zorluk yaşamadık. İnanılmaz bir hızla uygulamaya alınan ve kısa sürede çalışma hayatının yeni normalleri haline gelen modellere çevik ve başarılı bir şekilde adaptasyon sağladık. 

ÇEVİKLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLENİYOR

Pandeminin etkisiyle birlikte dijital araçların hem iş hayatımızda hem de özel hayatımızda etkisini dramatik bir şekilde artırdığı şüphesiz. İş hayatı özelinde bakacak olursak; dijital yönetim vizyonunun temelinde çeviklik olması gerektiğini söyleyebiliriz. Hitay Holding olarak, teknoloji dünyasında kaydedilen gelişmeleri yakından takip ediyor ve kendi şirket ekosistemimizi de iyi analiz ederek faydalanılabilecek yeni ürün ve servisleri vakit kaybetmeden uygulamaya koymaya özen gösteriyoruz. Sürdürülebilir dijital dönüşümü her şeyden önce kendi şirket kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olarak benimsiyoruz. Ancak bu şekilde iş ortaklarımıza ve müşterilerimize etkin bir şekilde rehberlik yapabileceğimize inanıyoruz. Yönetim vizyonumuzun aşamalarını; şirket içi verimlilik, doğru yatırımlarla kârlılık, rekabette farklılaşma, yeni girişimlere uyum ve dinamizm, başarılı müşteri ilişkileri ve ürün inovasyonu olarak sıralayabiliriz.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN TETİKLEYİCİSİ: UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ

Pandemiyle yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli, dijital dönüşümün en büyük tetikleyicisi oldu. İşletmeler; veri depolama, veri analizi, siber güvenlik gibi konularda daha büyük teknoloji yatırımı yapmaları gerektiğini öğrendiler. Öte yandan tedarik zincirlerinde operasyonların sorunsuz bir şekilde devam etmesi için alternatif modeller denemek durumunda kaldılar. Tüm bu yeniliklere sırtını dönmek yerine onlara adaptasyon kabiliyetini geliştirmeye çalışan işletmeler, özellikle bu dönemde rekabet avantajı elde ettiler. Pandemi sonrasında da birçoğunun kalıcı olacağını düşündüğümüz bu yeni modellere mesafesini koruyan işletmeler ise maalesef yarışın dışında kalmaya mahkum...

KENDİMİZİ PAZARLAMA DEĞİL, TEKNOLOJİ-ÜRÜN ŞİRKETİ OLARAK KONUMLANDIRDIK

Hitay Holding bazında pandemi sürecinin bir değerlendirmesini yapacak olursak; fikirden ürünün müşteriye sunumuna kadar işlettiğimiz süreçlerimizi inceledik, gelişim alanlarımızı belirledik ve bu alanlarda farklı aksiyonlar aldık. Pandeminin hemen başında uzaktan çalışma teknolojilerini günlük hayatımıza adapte edip, çalışanlarımızın evden çalışmaları sağlayarak iş sürekliliğini sağladık. İçeride tesis ettiğimiz bilgi güvenliği yatırımları sayesinde uzaktan çalışmayı sürekli takip ederek hibrit çalışma fırsatı yaratabildik. 

Bu sürecin en büyük kazanımı ise teknolojiyi artık kendimiz üretmeye başlamamız oldu. Kendimizi pazarlama değil; teknoloji-ürün şirketi olarak konumlandırarak, yazılım geliştirme maliyetlerimizi ve sürelerimizi iyileştirdik. En büyük tasarrufumuz ise yeteneklerimize sahip çıkmak oldu; çünkü yetenek kaybının hafıza kaybı demek olduğuna inanıyor ve nitelikli iş gücümüzü korumaya büyük özen gösteriyoruz. 

MÜŞTERİ DENEYİMİ ÖN PLANDA OLACAK

Önümüzdeki dönemde; yeniliklere açık vizyonumuzla, tüm grup şirketlerimizde hedeflediğimiz yüksek performansı elde etmek adına teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Pandemi nedeniyle küresel anlamda belirsizliklerin devam ettiği bir dönemden geçiyoruz. 

2021’de, dijital dönüşümün özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için devam edeceğini öngörüyoruz. Bizim de dijital dönüşüm sonrası yeni hizmetlere odaklanacağımız bir sene olacak. Müşteri deneyimi ön planda olmaya devam edecek.

EN ÇOK OKUNANLAR