USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Şubat 2021 19:15

Eğitime dışarıdan değil, uzaktan takip

İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle eğitime hep 'uzaktan’ baktık. Sadece biz değil, çocuklarımız da bizimle aynı deneyimi yaşadı. Üstelik bu deneyimi yaşamaya bir süre daha devam edeceğiz gibi...

Eğitime dışarıdan değil, uzaktan takip

04-EĞİTİM

Bir önceki disiplinimiz olan sağlığa nasıl ki her şeyin başı diyorsak, eğitim için de her şeyin kalbi diyebiliriz. Hep daha niteliklisini arzuladığımız bir hayat için puzzle’ın en önemli parçası olan eğitimde bugün, artık uzaktan ve hibrit modelleri konuşuyoruz. Bu noktaya iki açıdan yaklaşmak gerekiyor: Bunlardan ilki kişisel eğitim, ikincisiyse çocuklarımızın eğitimi… E-eğitim başlığı altında hem kendi gelişimimiz hem de ilk-orta-lise ve üniversite eğitimi de mevcut durumlar yüzünden uzaktan eğitime geçse de, deneyim açısından becerilerin öne çıktığı ve ağırlıklı olarak da kırılım çağı becerilerini konuştuğumuz bir dönemdeyiz. Çocukların eğitimi tarafında ise ebeveynler, akademik gelişimin kesintiye uğramadan devam etmesi konusunda çok hassas. Ve herkesin üzerinde durduğu konu: Pandemi süreci kayıp bir zaman değil, kültürel gelişmelere de olanak sağlayan bir fırsat aynı zamanda…

EĞİTİM, HER PAYDAŞA DOKUNDU

Pandemi koşullarında hız kazanan dijitalleşmenin de etkisiyle 2020 yılında e-eğitimlere olan ilginin arttığını rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Bununla beraber daha önce eğitimden yararlanmamış bir kesimin e-eğitimle tanıştığını, e-eğitim alan bireylerin ise bu olanaklardan daha fazla yararlanmaya başladığı da bir gerçek. Bu doğrultuda profilleme yapmanın ötesinde, değişen ihtiyaç ve gerçekleşmesi beklenen hızlı gelişim hedeflerine ulaşma amacında olan her bireyin ve kurumun, e-eğitimlere ilgisinin her geçen gün daha da arttığı gözlemleniyor. 

Bunun yanında pandemi döneminde uzaktan eğitim kanallarında köklü değişimler yaşanırken, bu durumun da online toplantı programlarının kendilerini ‘zorunlu olarak’ geliştirmesine önayak oldu. Hatta öyle ki, hepimizin telefonlarında olan o programlar art arda yayınladıkları güncellemelerle güvenlik açıklarını ve kapsamlarını geliştirmekte adeta bir yarış içine girdi.

HIZ, ETKİLEŞİM VE KOLAY KULLANIM 

İçinde bulunduğumuz çağın dinamiklerini ve dönüşümündeki hızını da göz önüne aldığımızda, yarınları inşa eden genç kuşağın, mevcut ilgi ve alışkanlıklarına paralel beklentileri olduğu bir gerçek.

Özellikle bu dönemin, becerilerin öne çıktığı ve ağırlıklı olarak da kırılım çağı becerilerini konuştuğumuz bir dönem olduğunu söyleyen Enocta CEO’su Ahmet Hançer, yeni nesil kullanıcıların, onlara bu çağın becerilerini kazandıracak, gelişimlerinin sürekliliğini destekleyecek ve onları iş hayatına hazırlayacak eğitimleri talep ettiklerini belirtiyor. “Bu nedenle gençler, günümüz dijital dünyasının uygulamalarının kendi alışkanlıklarına paralel bir deneyimle sunulmasını istiyor. 
Hızlı erişim, bol etkileşim ve kolay kullanım gençlerin öncelikle talep ettiği özellikler” diyen Hançer, bu dönemde temel yetkinlik eğitimlerine, özellikle bu çağın kritik becerileri arasında da yer alan problem çözme, iş birliği, analitik düşünme gibi konulara gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor. Dijital çağın yeni becerileri arasında yer alan dijital okuryazarlık, bilişsel esneklik, çeviklik gibi konularda alınan eğitimlerin de bu dönemde öne çıktığı görülüyor.

EBEVEYNLER NE İSTİYOR?

E-eğitimde bireysel kullanımın yanında öğrencilerin kullanımı da her anne-babayı yakından ilgilendiriyor. Bu bakımdan eğitimciler, e-eğitim deneyimi konusunda, velilerin akademik gelişimin kesintiye uğramadan devam etmesi konusunda çok hassas olduğunu, öğrencilerin ise yüz yüze eğitimde olduğu gibi online eğitimlerde de onları öğrenmeye teşvik eden, ilgilerini canlı tutacak eğitimler almak istediklerini söylüyor. Yine velilerin bu noktada online seminerlerle eğitim konusuna müdahil olması da üzerinde durulması gereken bir diğer konu. Normalde bin kişi ile sınırlı olan online seminerlere gösterilen talebi karşılamak için ek seminerler koyduklarını dile getiren Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, online seminerlere aile olarak katılan veliler de göz önünde bulundurulduğunda, her oturumda iki bini aşkın veliye seslendiklerini ifade ediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR