USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

05 Eylül 2019 15:49

Birikimler altın bankacılığında değer kazanıyor

Yatırımcılara altın tasarruflarını kendi bünyelerinde açtıkları altın hesabı ile gram ve ayar cinsinden saklama imkanı sunun bankalar, yastık altı diye tabir edilen altınları ekonomiye kazandırıyor. Böylece yatırımcının elindeki altınların çalınma riski de bertaraf edilirken, devletin 100 bin TL’ye kadar sunduğu tasarruf mevduatı güvencesi de yatırımların bir diğer avantajı olarak karşımıza çıkıyor

Birikimler altın bankacılığında değer kazanıyor

İstanbul Altın Borsası’nın 1995 yılında faaliyet başlaması sonrası altın piyasalarında üstlendiği rol ile Türk kuyumculuk sektörünün önü açtı. Kuyumculuk sektörüne yansıyan bu pozitif gelişme ile bankaların altın bankacılığı faaliyetleri, müşterilerine sundukları altına dayalı ürün ve hizmetleri geliştirmesi ile hızlandı. Bu açıdan altın bankacılığı, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasını ve tasarruf sahiplerinin birikimlerini güvence altında tutarken kazanç elde etmelerini sağlayan bir hizmet.

Bu hizmetten yararlanabilmek için de tabii ki öncelikli olarak bir herhangi bir bankadan altın hesabı açtırmanız gerekiyor. Bunu bir banka şubesine gidip bireysel olarak da yapabilirsiniz ya da bulunduğunuz noktadan internet ve mobil bankacılığı sayesinde de saniyeler içinde kendiniz de açabilirsiniz. Fakat elinizdeki ziyneti bankaya yatırmanız gerekiyorsa, fiziki olarak bankaya gitmeniz gerekiyor. Bankalar genelde tüm şubelerinde her mesai saatinde her zaman altın eksperleri bulundurmuyor. Genelde bankanın altın eksperleri bankanın ilan ettiği gün, saat ve yerlerde altın hesabı açmak isteyen yatırımcıların altınlarına değer biçiyorlar.

AVANTAJLARI CEZBEDİYOR

Aslında her ay gidip altın alıp sonrasında altını yastık altında biriktirmek de elbette bir tasarruf yöntemi. Ancak bu yöntemde altının kaybolması, çalınması gibi durumlar da söz konusu. Yine aynı şekilde altının sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler, düşük de olsa var. Altını kuyumcudan aldığınızda kuyumcudan kuyumcuya fiyat farkı olacaktır. Bu nedenle kuyumcu kuyumcu gezip altın fiyatları sorgulamanız gerekiyor. Bu da altını her yükseldiğinde satmaya götürmeniz, her düştüğünde satın almanız demek oluyor. Bu sırada da hem vakit hem de nakit kaybediyorsunuz.

Bunun dışında çalınma riskinden de feragat etmiş oluyorsunuz. Yine altın bankacılığında, altının gramajının az olması, düşük ayarlı ya da eski tarihli olması gibi durumlarla da karşılaşmazken, ayrıca işçilik maliyeti ödemeniz de gerekmiyor.

Yine en önemli avantajlardan birisi de mobil ulaşım imkanı… Vadesiz altın hesabınıza, şubeler için mesai saatlerinde ulaşabilirken, yanı sıra günün 24 saati de internet/mobil şubeden ulaşım imkanınız oluyor.

ZİYNET ALTINLAR DA HESABINIZDA

Altın bankacılığına dair en merak edilen şeylerden biri, ziynet altınların da altın bankası hesabına yatırılıp yatırılmayacağı… Türkiye gibi bir altın ülkesinde özellikle düğünlerden elde edilen takıların nasıl değerlendirileceği ya da nasıl saklanacağı her zaman bir soru işareti olmuştur zira. Bu noktada da bankalar devreye giriyor. Dolayısıyla diyebiliyoruz ki, ziynet altınlar da bankalara götürülüp, altın eksperlerinin takılarınızın değerlemesini sonucunda hesabınıza aktarılabiliyor. Yani bu takılarınız, çalınma ve kaybolma riski olmadan hesabınızda güvenle durabiliyor.

Yine bankaların kendi bünyelerinde yaptıkları altın günlerinde çeyrek, yarım, cumhuriyet, bilezik, yüzük, kolye gibi kuyumların yanında, 14,18, 22 ve 24 ayar ziynet altınlar da değerlerince alınıp, altın hesabınızda, gram altın karşılığınca yatırılıyor. Yani getirilen ziynet altınlar için herhangi bir bozma, nakde çevirme işlemi yapılmıyor; altınların saf altın karşılığı gram olarak hesaplara geçiriliyor. Üstelik 100 bin TL’ye kadar da devlet güvencesi bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR