USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

05 Eylül 2019 13:49

Altın bilgiler

Altın, kanımızda! İnanması güç gözükse de vücudumuzda ve çoğunlukla kanımızda 0.2 miligram altın bulunuyor. Tarihe yön veren bu değerli metal hakkında bilinmeyen detayları özel olarak araştırdık

Altın bilgiler

-Sarı renge sahip tek metal, altındır. Diğer metaller yalnızca kimyasallarla oksitlendikten veya reaksiyona girdikten sonra sarımsı bir renge dönebilir.

-Dünyadaki altınların nerdeyse tamamı, gezegenimize yaklaşık 200 milyon yıl önce çarpan meteorlar nedeniyle oluştu.

-Altın son derece esnektir. Tek bir ons altın (yaklaşık 28 gram), 5 mil (8 kilometre) uzunluğunda bir altın ipliğe çevrilebilir.

-Saf altın 24 ayardır. 18 ayar altın yüzde 75 saf altın; 14 ayar altın yüzde 58,5 saf altın ve 10 ayar altın yüzde 41,7 saf altından oluşur. Genellikle altın takılar ve eşyalarda kullanılan metalin geri kalan kısmı gümüştür.  Zaman zaman bu kısımlar; platin, bakır, paladyum, çinko, nikel, demir ve kadmiyum gibi metallerin bir kombinasyonundan oluşabilir.

-Olimpiyat altın madalyası 1912 yılına kadar saf altından yapılıyordu.

-Dünyadaki altının üçte ikisi Güney Afrika'dan geliyor. Ayrıca, Hindistan bugün dünyanın en büyük altın tüketicisidir.

-Astronot kasklarının vizörleri, güneş ışığından parlamayı ve ısıyı azaltan çok ince, şeffaf bir altın tabakası (0.000002 inç) ile kaplıdır.

-İsviçre, para birimi altına bağlı son ülke idi. İsviçre Frangı'nın yüzde 40'ı İsviçre, 1999'da IMF'ye katılana kadar altın tarafından desteklendi.

-Her saatte tarih boyunca kazılarak çıkarlan altının toplamından daha fazla çelik üretiliyor. Dünyada bulunan altınının yüzde 80'inin hâlâ yeraltında gömülü olduğuna inanılıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR