USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

03 Ağustos 2017 17:35

“Türkiye’de mobil bankacılıkla tanışacak çok müşterimiz var”

Türkiye’de mobil bankacılık kullanımının özellikle son birkaç yılda ciddi bir gelişim gösterdiğini aktaran QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Kürşad Demirkol, 2017 sonunda her iki müşterisinden birisinin, dijital kanalları kullanmasını beklediklerini söylüyor

“Türkiye’de mobil bankacılıkla tanışacak çok müşterimiz var”

 

QNB Finansbank’ın her üç müşterisinden biri, dijital platformları kullanıyor. Banka, 2017 sonunda bu oranı, her iki müşterisinden bire çıkarmayı hesaplıyor. Teknolojik yeniliklere bağlı olarak genelde işlem setleri ve hatta ara yüzlerin benzeştiğini belirten QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Kürşad Demirkol, müşterisini iyi tanıyan, ona özel avantajlar sunan ve memnuniyeti gözeten bankaların rekabette öne çıktığını ifade ediyor. 

 

Dijital bankacılık uygulamaları bankalara ve kullanıcılara nasıl bir tasarruf sağlıyor?

Dijital bankacılık işlemlerinin yaygınlaşması, şubelerdeki iş yükü ve maliyetleri azaltıyor. Ek olarak dijitalleşmeyle birlikte şubelerde iş yapış şekilleri de değişiyor. Kağıda dayalı süreçlerin yerini artık dijital platformlardan yürütülen işlemler alıyor. Dijital kanallarla desteklenen işlemlerde şubedeki müşterilerin işlem sürelerinin kısaldığını görüyoruz. Genel olarak dijitalleşmenin bir sonucu olarak şubede daha çok hizmeti, daha verimli bir şekilde sunmak mümkün. En önemlisi ise tüm bu gelişmeler hem şube çalışanları hem de müşteriler açısından memnuniyeti artırıyor.

 

Dijital ve mobil bankacılıkta kullanıcıların beklentileri ne yönde değişim gösteriyor?

Ülkemizde mobil bankacılık kullanımı özellikle son birkaç yılda ciddi bir gelişim gösterdi. Bu süreçte dijital bankacılıkta öncelikle tecrübe edilen kanal olan internet şubesi, tahtını mobil bankacılığa bıraktı. Artık müşteriler bir banka ile çalışmaya başladığı anda mobil bankacılık uygulamalarını kullanıyor. Bankacılık sektöründe dijital bankacılık üzerine yapılacak yatırımlar, özellikle son yıllarda doğal bir zorunluluk haline geldi. 

 

Bu alanda Z Kuşağı etkisi nasıl hissediliyor?

Henüz küçük yaşlarda mobil ile tanışan ve birçok ihtiyacını mobilden gidermeye alışık Z Kuşağı müşterilerimiz için bir banka ile tanışmak demek, aynı zamanda mobil bankacılık uygulamaları ile de tanışmak demek. Hatta daha da ileri giderek banka seçimlerini X ve Y Kuşağı'nın aksine, Z kuşakları için bankaların mobil bankacılık uygulamaları etkiliyor diyebiliriz. Bütün işlemlerini uygulamalar aracılığıyla yapmak istiyorlar ve şubeye gitmek ile vakit kaybetmek istemiyorlar. Mobil bankacılık uygulamarından beklentileri oldukça yüksek. Türkiye’de günümüz mobil bankacılık uygulamalarının fonksiyonları düşünüldüğünde Z Kuşağı'nın beklentilerinin büyük ölçüde karşılandığı söylenebilir.

 

Kullanıcı sayısı 2017 sonunda hangi rakamlara çıkacak? 

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Mart 2017 itibariyle Türkiye’de 22 milyon mobil bankacılık kullanıcısı var. Son bir yılda bu sayı yüzde 61 oranında arttı. Artış oranı da gösteriyor ki, Türkiye’de halen mobil bankacılık ile tanışacak çok müşterimiz var. QNB Finansbank olarak her üç müşterimizden biri dijital bankacılığı kullanıyor. Yıl sonunda ise her iki müşterimizden birinin dijital bankacılık kanallarımızı kullanmasını bekliyoruz. Çalışmalarımıza bu doğrultuda devam ediyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR