Günümüzde dijital veri ve algoritmalar aracılığıyla toplumsal ve ekonomik yapıların hızla dönüştüğü bir döneme hep birlikte tanıklık etmekteyiz. Hızla gelişen yapay zeka destekli sistemler; üretim süreçleri, meslekler, günlük yaşam ve kurumsal yapılar, günümüz modern dünyasının şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda yapay zeka teknolojileri giderek genişleyen uygulama alanlarıyla, internet devriminden daha büyük bir etki alanının kapısını aralamakta ve ekonomilerin itici gücü olarak kabul edilen girişimcilik kavramının yeni bir boyuta evrilmesine yol açmaktadır. Bu yazımda yapay zekanın yeni nesil girişimcilik üzerine olan etkilerini kısaca ele almak istedim.
YENİ STRATEJİK ÖNCELİK
Yapay zeka kavramı, dinamik ve belirsiz ortamlarda akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü bilişsel yeteneklere sahip sistemleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Son yıllarda yüksek performanslı hesaplama, bulut bilişim, nesnelerin interneti ve blokzincir teknolojilerinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, yeni yapay zeka tekniklerinin ve uygulamalarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Dolayısıyla yapay zeka günümüzde giderek stratejik bir öncelik kazanmaktadır.
GİRİŞİMCİLİKTE YAPAY ZEKA DÖNEMİ
Girişimcilik ekosistemi doğası gereği teknoloji ile her zaman yakın ilişki içerisinde bulunmuştur. Girişimciler de gelişen teknolojinin sunduğu çeşitli olanaklar ile yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmiş, müşterilerin taleplerine uygun çözümler sunarak faaliyet yürüttükleri pazarlarda sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmeyi hedeflemişlerdir. Buradan hareketle yapay zekanın birçok sektörün dijitalleşme ve veri tabanlı dönüşümüne olanak sağlarken, yeni nesil girişimcilere de bu dönüşüm sürecine liderlik etme fırsatı sunduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Yapay zeka tabanlı çözümler, tarım, sağlık, eğitim, lojistik ve enerji başta olmak üzere hayatın her alanında girişimcilerin yeni nesil iş modelleri geliştirmesine olanak sağlamaktadır. Girişimciler, yapay zeka tabanlı çözümler geliştirerek birçok alanda operasyonel verimlilik artışı, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi, eğilim analizi ve stratejik karar alma konusunda etkinlik ve verimlilik artışı sunmaktadır. Bu sayede girişimler hem rakiplerinin önüne geçmekte hem de ölçeklenme açısından oldukça önemli fırsatlar elde etmektedir. Dolayısıyla yapay zekanın girişimcilik ekosisteminde yeni bir dönemin kapılarını araladığı gerçeği dikkatlerden kaçmaması gereken bir husustur.
KÜRESEL YAPAY ZEKA PAZARI VE GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİMİZ
Yapay zeka alanındaki rekabet küresel ölçekte giderek artmaktadır. Nitekim, yapay zeka küresel pazar büyüklüğünün yaklaşık %20'lik bir yıllık büyüme oranı ile 2024 yılında 110 milyar dolar seviyesini aşması beklenmektedir. Yeni nesil girişimlerimiz bilgisayar tabanlı görme, sesli asistan, artırılmış gerçeklik ve doğal dil işleme gibi çeşitli yapay zeka alanlarında uluslararası düzeyde rekabet edecek seviyede başarı elde etmişlerdir. Buradan hareketle, girişim ekosistemimizin yapay zeka alanında küresel ölçekte lider konuma erişerek geleceğin şekillenmesinde önemli rol oynayacak girişimlere ev sahipliği yapacağı ve küresel pazardan önemli bir pay elde edeceği yönündeki görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Yapay zeka teknolojileri giderek genişleyen uygulama alanlarıyla, internet devriminden daha büyük bir etki alanının kapısını aralamakta ve ekonomilerin itici gücü olarak kabul edilen girişimcilik kavramının yeni bir boyuta evrilmesine yol açmaktadır.