USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Onuk

YAZARLAR

1.06.2022 14:50:00

Girişim Ekosisteminin Parlayan Yıldızı: Oyun Girişimleri

Teknolojinin hızla gelişmesi

ve insanların eğlence anlayışlarında meydana gelen dönüşüm, oyunlara olan ilgiyi dünya çapında önemli ölçüde artırıyor. Halihâzırda dijitalleşmenin en etkili olduğu sektörlerin başında oyun sektörü geliyor. Bu doğrultuda dijitalleşmenin de sunduğu olanaklarla bir fikirden hareketle girişimcilik serüvenine başlayan girişimcilerin oldukça kısa sayılabilecek sürelerde önemli başarılara imza atarak girişimlerini milyar dolarlık devasa şirketlere dönüştürdüklerine hep birlikte tanıklık ediyoruz. Girişim ekosistemlerinin parlayan yıldızı haline gelen ve girişim sermayesi yatırımcılarının ilgi odağı olmayı başaran oyun girişimlerini ve girişim sermayesi yatırımlarına yönelik potansiyeli birlikte inceleyelim.

Oyuncu Sayısı ve Pazar Hacmi Dünya Çapında Hızla Artıyor

Günümüzde dünya genelinde 3 milyarın üzerinde oyuncunun bulunduğu tahmin ediliyor. 2021 yılında yüzde 5,3 artan global oyuncu sayısının 2024 yılına gelindiğinde 3.32 milyar seviyesine ulaşması bekleniyor. Gittikçe artan oyuncu sayısı pazar hacminin de genişlemesine yol açıyor. Bu duruma bağlı olarak oyun sektörü 2020 ve 2021 yıllarında beklenilen büyüme oranlarının oldukça üzerinde bir büyüme kaydetti. Sektör, 2019 yılında 145 milyar dolarlık bir hacme sahipken, kısmen salgının da etkisiyle, 2020 yılında 174 milyar dolarlık; 2021 yılında ise 198 milyar dolarlık pazar hacmine erişti. Bu hacmin 90 milyar dolardan fazla bir kısmını tek başına mobil oyunlar oluşturdu. Oyun pazarının bu yıl 222 milyar dolara ulaşması beklenirken 2026 yılına gelindiğinde ise pazarın 310 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Asya-Pasifik bölgesi küresel pazar hacminin yarısını oluşturuyor. Ardından yüzde 24 ile Kuzey Amerika, yüzde 18 ile Avrupa ve yüzde 4 ile Latin Amerika ve MENA bölgeleri geliyor. Dünyada en çok video oyun oynanan ülkeler listesinde 7'nci sırada yer alan ülkemizde ise geçtiğimiz yıl 42 milyon oyuncu sayısına ve 1.2 milyar dolar oyun hasılatına erişildi. 16-74 yaş arasındaki nüfusumuzun yaklaşık yüzde 85'inin internete erişim imkanına sahip olması ve akıllı telefon kullanım oranının giderek yaygınlaştığı göz önüne alındığında hem oyuncu sayımızdaki hem de elde edilen oyun hasılatındaki büyümenin önümüzdeki dönemlerde de hızlı bir biçimde artarak devam edeceği ve ülkemizin 600 civarındaki oyun şirketi ile dünya pazarındaki konumunu pekiştireceği öngörülüyor.

OYUN GİRİŞİMLERİNE BÜYÜK İLGİ VAR

Oyun sektörünün dünya genelinde ve ülkemizde karşılaştığı yoğun ilgiye kayıtsız kalmayan yatırımcılar sektörü mercek altına almış durumdalar. Oyun sektörünü yenilikçi ürün ve hizmetler ile dönüştürme becerisine sahip, iyi bir ekip tarafından yönetilen ve hızlı ölçeklenme potansiyeli barındıran girişimler, girişim ekosisteminin parlayan yıldızları arasında yerlerini alıyor. Nitekim geride bıraktığımız yıl girişim sermayesi yatırımcıları dünya genelinde çeşitli aşamalardaki oyun girişimlerine yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım bütçesi ayırdılar. Erken aşama oyun girişimlerine yapılan yatırımlarda da rekor kırılarak toplamda 2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirildi. Girişim ekosistemimizde de dünya genelindeki yatırım ilgisine oldukça benzer bir eğilimden söz etmek mümkün. Oyun girişimlerimiz özellikle son birkaç yıl içerisinde ulaştıkları şirket değerleri, aldıkları yatırım miktarları ve başarılı satın alma işlemleri neticesinde dünya genelinde isimlerinden sıkça söz ettirmeyi başardı. Dolayısıyla yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisi oyun girişimlerimiz üzerinde yoğunlaştı ve 2021 yılı oyun girişimleri açısından oldukça önemli gelişmelerin gerçekleştiği bir yıl oldu. Oyun girişimlerinin şirket değerlerinde yüzde 80'e varan oranlarda artış gözlemlendi ve girişimlere toplamda 355 milyon dolar yatırım yapıldı. Böylece oyun sektörü en çok girişim sermayesi yatırımı yapılan alanların başında geldi. Ayrıca bahsi geçen yatırımların yalnızca girişim sermayedarları tarafından yapılmadığını, girişimlerin yatırımcılarına sunduğu hızlı büyüme ve kârlı çıkış olanakları gibi fırsatların özel sermaye yatırımcılarının da yatırım iştahını artırdığını ve büyük şirketlerin, özel sermaye yatırımcılarının da oyun girişimlerine yatırım yapmaya başladığına dikkatinizi çekmek isterim. Ülkemizdeki oyun girişimlerine yapılan yatırım tutarının 2022 ocak ayı itibariyle 315 milyon doların üzerine çıktığını ve yıl sonuna kadar ekosistemimizdeki oyun girişimlerine toplamda 400 milyon dolar civarında yatırım yapılmasının beklendiğini belirtmek isterim.

Öne Çıkan Alanlar

Günümüzde ve yakın gelecekte oyun sektörünü dönüştüreceği düşünülen eğilimler dünya genelinde tartışılıyor. Veri depolama teknolojilerindeki ilerleme, 5G entegrasyonunun yaygınlaştırılması, bulut teknolojilerine dayalı hizmetlerinin kapsamının artırılması, yazılım ve donanımın gelişerek sanal gerçeklik ve metaverse deneyimlerini mümkün kılması oyun sektörünün sürükleyici faktörleri arasında değerlendiriliyor. Bahsi geçen alanlarda girişimcilerin ortaya çıkarabileceği birbirinden kıymetli değer önerileri bulunuyor.

Bulut tabanlı oyunlar: Oyuncuların dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları gibi elektronik cihazlar üzerinden ağ bağlantısı ile erişim sağladığı oyunlar, oyun konsolu gibi özel cihazlara olan zorunluluğu ortadan kaldırdığı için ön plana çıkıyor. Halihâzırda oyunların %45'i akıllı telefon, % 19'u bilgisayar ve %7'si tabletler ile oynanırken, %28'inin konsol ile oynandığı biliniyor.

Metaverse ve blokzincir tabanlı oyunlar: Sanal dünya oyun platformları oyunculara sanal gerçeklik deneyimi sunarken oyun içi ürünler üretme ve NFT gibi varlıkların alışverişinden gelir elde etme olanağı sunuyor. Kullanıcı deneyimini zenginleştiren ve oyuncular için gelir modeli oluşturan oyunlara karşı ilginin giderek arttığı gözlemleniyor.

Oyun Girişimlerinin Merkez Üssü Türkiye Olabilir

Ekosistemi oluşturan paydaşların oyun sektörüne göstermiş olduğu desteklerin, yenilikçi ve dinamik girişimcilerimizin özverili çalışmaları ile bir araya getirilmesi öncelikli gereksinim olarak karşımıza çıkıyor. Oyun sektörünün yeni nesil girişimlerin de katkılarıyla önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en gözde yatırım alanları arasında yer alacağına ilişkin çıkarımda bulunmak pek de yanlış görünmüyor. Ülkemizden çıkan ilk unicorn girişimin de oyun sektöründen çıktığını hatırlatarak girişim ekosistemimizin oyun girişimleri bakımından dünya genelinde cazibe merkezi haline geleceğine yönelik beklentimi paylaşmak isterim.

Oyun sektörü, yeni nesil girişimlerin de katkılarıyla önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en gözde yatırım alanları arasında yer alacak.
DİĞER YAZILARI