USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Melisa Tokgöz Mutlu

YAZARLAR

1.05.2024 11:34:00

TARIM İHRACATININ ANAHTARI: GIDA GÜVENLİĞİ

Tarım sektörü, bir ülkenin ekonomik büyümesinin yanı sıra toplum sağlığı ve çevre sürdürülebilirliği için kritik bir rol oynuyor. Bu sektörün güvenliği ve verimliliği, hem iç tüketicilerin tüketim devamlılığı yani arz ve talep dengesi, dolayısıyla halk sağlığı, hem de uluslararası pazarlarda rekabet edebilme açısından büyük önem taşıyor. Gıda güvenliği, tarım ürünlerinin kalitesi ve güvenilirliği açısından temel bir faktör ve ihracata giden yoldaki en önemli unsurlardan biridir. Dolayısıyla, gıda güvenliğini çeşitli unsurlar açısından incelemek gerekir. Gıda güvenliğine; altyapı ve teknoloji, gıda güvenliği standartları ve denetimler ile pazar çeşitlendirme açılarından bakmak, gıda güvenliği ve ihracatı bütünsel bir şekilde değerlendirmemize yardımcı olacaktır.

ALTYAPI VE TEKNOLOJİ

Gıda güvenliği, modern tarımın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Altyapı ve teknoloji yatırımları, ürünlerin kalitesini artırırken, gıda güvenliğini sağlamada kritik bir rol oynar. Teknoloji ile doğru zamanda doğru yerde doğru ürün ekiminin yapılması, arzı güven altına alır. Modern depolama tesisleri, soğuk zincirin sürdürülebilirliği, sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve tarım teknolojilerinin kullanımı gibi altyapı yatırımları, ürünlerin hasat edilmesinden tüketiciye ulaşmasına kadar olan süreçte kalite ve güvenlik standartlarını yükseltir. Ayrıca, dijital tarım teknolojileri, izleme ve veri analizi gibi inovasyonlar, çiftçilere üretimlerini optimize etme ve kaynakları daha verimli kullanma imkânı sunarak gıda güvenliğini artırır. Uluslararası pazarlarda rekabet edebilmek için, gıda ve tarım ürünlerinin kalitesinin yüksek olması ve uluslararası standartları karşılaması gerekir. Gıda güvenliği ve kalitesi için denetimler ve düzenlemeler gerekir. Tarım ilaçlarının kullanımının kontrol altına alınması, organik tarımın teşvik edilmesi, sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesi ve hijyen standartlarının artırılması, ürünlerin güvenilirliğini ve kalitesini artıracağı için gıda güvenliğini de sağlar.

PAZAR ÇEŞİTLENDİRME

Dünyadaki en büyük sıkıntının maalesef gıda tedarikinde yaşandığını görüyoruz. Hiç zaman kaybetmeden dünya genelinde artan 1.5 derecenin tarım üzerindeki etkisini görerek doğru tarım politikalarını geliştirmek zorundayız. Tarım sektörünün önceliği halkımızın gıda güvenliğini sağlamanın yanı sıra verimliliği ve ürün kalitesini arttırarak oluşan arz fazlasının atığa dönüşmesini önleyerek doğru zamanda doğru ürünü ihraç etmektir. Böylelikle ülkemize net döviz girdisi getirilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.

"Marka bilinirliğini artırmak, ürünlerin katma değerini vurgulamak ve destinasyon pazarlama stratejileri uygulamak, ihracatı artırıcı önemli adımlardır"

DİJİTAL PAZARLAMA STRATEJİLERİ

Diğer bir açıdan, pazar araştırmaları yaparak yeni pazar fırsatlarını belirlemek, talebe göre ürün üretmek ve tüketim trendlerini takip ederek ürün çeşitliliğini geliştirmek önemlidir. Uluslararası fuarlara katılmak ve ürün tanıtımı için dijital pazarlama stratejileri geliştirmek bu sürecin temel adımlarıdır. Ayrıca, marka bilinirliğini artırmak ve ürünlerin katma değerini vurgulamak için özel etkinlikler düzenlemek ve gıda tanıtımı için destinasyon pazarlama stratejileri uygulamak da ihracatı artırıcı önemli adımlardır. En önemli görevlerimizden biri önce halkımız için üretmeye, sonrasında ise arz fazlasını katma değerli ürüne çevirerek ülkemize net döviz girdisi kazandırmaktır.