Turizm sektöründe 2018 itibarıyla önemli bir strateji değişikliğine gittik. Bu strateji değişikliğini yaparken, 'Bundan sonra niceliğe değil niteliğe de önem vereceğiz. Sadece ziyaretçi sayılarını arttırmayı hedeflemeyeceğiz, konaklama dışı harcaması fazla olan turistleri de hedefleyerek yolumuza devam edeceğiz' demiştik. Bu yeni planlamayla özellikle pandemi sonrasında çok başarılı rakamlar elde ettik. Bu noktada, 2017 yılında yaklaşık 38 milyon olan ziyaretçi sayımız 2024 yılında yüzde 64 artarak 62.3 milyona ulaştı. Turizm gelirimiz ise yine 2017 yılında 31.2 milyar dolardan 2024 yılında yüzde 95.5 artışla 61.1 milyar dolara ulaştı. Öte yandan Dünya Turizm Örgütü mevcut verilerine göre, Türkiye 2024 yılında dünyada en çok turist ağırlayan dördüncü ülke oldu. Ülkemiz 2017 yılında burada sekizinci sıradaydı.
YENİ PAZARLARIN ETKİSİ
Bu seneki ziyaretçi sayılarına baktığımız zaman, ilk çeyrekte 8 milyon 844 bin ziyaretçi ağırladık. Özellikle ocak ayını çok başarılı bir şekilde yüzde 5,5'lik bir artışla kapattık. Şubat ayına geldiğimizde ziyaretçi sayılarını etkileyen takvimsel faktörler oldu. Şubat ayı dört yılda bir 28 yerine 29 çekiyor. Bunun şubat ayına yüzde 3,5'luk bir etkisi var. Mart ayına baktığımızda Ramazan ayı döneminde bölgesine göre yüzde 20'ye varan azalışlar oluyor. Özellikle Müslüman ülkelerden gelen ziyaretçiler seyahatlerini erteliyor. Batılı ülkelerden gelen ziyaretçiler ise yeme içme aktivitelerinin, eğlencenin daha az olduğu bir döneme denk geldiği için Ramazan sonrasını tercih ediyorlar. Bir de geçen sene Paskalya tatili mart ayına geliyordu ama bu sene 20 Nisan'da Paskalya tatili sona erdi. Yani ikinci bir takvimsel etkiyi de aslında orada yaşadık. Bu takvimsel kaymalar mart ayını olumsuz etkilese de nisan ayına olumlu etkileri oldu. Nisan ayı çok iyi başlamıştı ancak nisan ayının son yedi gününde yani 23 Nisan'da İstanbul'da medyana gelen depremin olumsuz etkilerini de görmüş olduk. Muhtelif jeo-politik gelişmeler kimi pazarlarımızda dalgalanmalara neden oluyor ancak 2018 itibarıyla yaptığımız strateji değişikliği sonrasında pazar çeşitlemesi çok önemli bir önceliğimiz olmuştu. Bu minvalde yeni ve farklı pazarlardaki büyümemiz ülke turizmimizin krizlere bağışıklığını ciddi seviyede artırdı. İleri dönemli rezervasyon verilerine baktığımızda yine oldukça yoğun bir yaz sezonu bizi bekliyor.
HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından 200'den fazla ülkede yapılan PR, reklam ve tanıtım faaliyetleri 2025 yılında da güçlü şekilde devam edecek. Tüm bu çalışmalar kapsamında 2025 yılı başında turizm hedeflerimizi 65 milyon turist ve 64 milyar dolar gelir olarak ilan etmiştik. Sektör paydaşlarımızın da katkıları ile doğru adımları atarak hedeflerimize inşallah ulaşacağız. Yılın ilk çeyreğinde 8 milyon 844 bin ziyaretçi ağırladık. 2'inci çeyrek ve sonrası için beklentilerimiz ve 2025'in ilk üç ayında yüzde 5,6 artış gösteren turizm gelirlerimiz; yılsonu hedeflerimize ulaşma yolunda emin adımlar attığımızı teyit ediyor.
ÇOK YÖNLÜ STRATEJİ
Temel amacımız, turizmi 81 ilimize ve yılın 12 ayına yaymak. Bunun için de ürün çeşitliliğini artırarak Türkiye'yi dört mevsim deneyimlenebilen, küresel ölçekte cazibe merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. Öncelikle gastronomi, sağlık, kültür, bisiklet, inanç ve M.I.C.E. turizmi gibi alanlarda yürüttüğümüz çok yönlü çalışmalarla Türkiye'yi turizmin her kulvarında öne çıkaracak güçlü adımlar atıyoruz.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı aracılığıyla 200'den fazla ülkede tanıtım çalışması gerçekleştiriyoruz. Konvansiyonel ve dijital medyada çok kuvvetli reklam kampanyalarına imza atıyoruz. CNN, BBC gibi global kanalların yanı sıra, hedef ülkelerimizin en etkili mecralarında, Türkiye'mizin turizm çeşitliliğini güncel turizm trendlerine en uygun şekilde tanıtan düzenli reklamlarla yer alıyoruz. Yine farklı konuk profillerine hitap etmek amacıyla Türkiye'nin geniş destinasyon ve ürün yelpazesi hakkında farkındalık yaratmak için hedef pazarlarımız başta olmak üzere pek çok ağırlama yapıyoruz.
TGA tarafından 2024 yılında gerçekleşen 400 etkinlik kapsamında 85 ülkeden 2 bin 245 basın mensubu-influencer ve bin 605 tur operatörü olmak üzere toplamda 3 bin 850 kişi 80 ilimizde ağırlandı. Yine TGA tarafından 2025 Ocak-Nisan aylarında gerçekleşen 108 etkinlik kapsamında ise 59 ülkeden bin 702 tur operatörü ve 970 basın mensubu-influencer olmak üzere toplamda 2 bin 672 kişi 33 ilimizde ağırlandı.
Türkiye'nin tanıtım platformu GoTürkiye'yi de oldukça güzel konumlandırarak bu alanda muazzam bir başarıya ulaştık. Platformumuz 4.5 milyon TikTok takipçisiyle platformda dünyanın en çok takipçisi olan ülkesi. Yine YouTube da 5.16 milyon takipçiyle kategorinin en çok takipçisi bulunan ülke platformuyuz. 3.8 milyon Instagram takipçisiyle bu platformda da dünyanın ikinci en çok takip edilen ülkesiyiz.
MARKALAŞMA VE YENİ ROTALAR
Daha önce de bahsettiğim gibi çeşitlilik bizim öncelikli konumuz. TGA, bir yandan mevcut pazarlarımızda yeni segmentlere açılmak, aynı zamanda da yeni pazarlar yaratmak için ciddi bir çaba içerisinde. Türkiye'nin en büyük üç pazarı Rusya, Almanya ve İngiltere. Ülkemizi merkeze aldığımızda dört saatlik bir uçuş mesafesinde 1.5 milyar insan yaşıyor. Bu coğrafi konum, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Kafkaslar ile Orta Asya bölgelerini bizim için doğal hedef pazar olarak belirliyor. Bu çerçevede ABD başta olmak üzere tüm Amerika Kıtası, Asya-Pasifik bölgesi ve Nordik-Baltık coğrafyasında da önemli büyüme sağlayabileceğimizi öngörüyoruz.
Bunu sağlamak için THY ile geleneksel ve online tur operatörleri başta olmak üzere pek çok sektör paydaşıyla ortak pazarlama kampanyaları düzenliyoruz. Ülkemizin 81 ilinin 12 ay boyunca ziyaret edilebilmesi için kültür, inanç, spor ve gastronomi rotaları büyük önem arz ediyor. Bakanlığımız ve TGA bir yandan ülkemizdeki bu rotaların geliştirilmesi için ciddi emek sarf ederken diğer yandan da bu rotaların hedef pazarlarımızda tanıtımı için dünyanın pek çok ülkesinde tanıtım etkinliklerine imza atıyor, yabancı basın mensupları ve acente yetkililerini ağırlıyor.
Türkiye'nin Avrupa Konseyi Kültür Rotalarındaki rota sayısı 12'ye yükseldi. Avrupa Konseyi'nin toplam 48 rotası olduğu düşünüldüğüne rakiplerimiz arasında oldukça kuvvetli bir konuma eriştik.
Bunlarla beraber bölgesel markalaşmaya da çok önem veriyoruz. 2018'de bir marka ile başladığımız yolculuğumuza 2024 sonu itibarıyla 12 destinasyon ve 14 tema/ürün markası ile devam ediyoruz. Bu şekilde İstanbul, Kapadokya, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Taş Tepeler gibi bölgesel markalarımızın iletişimi üzerinden illerimize talep yaratıyoruz.
ALTERNATİF TURİZM ZENGİNLEŞİYOR
Anadolu toprakları üzerinde farklı inançları ve bunlarla ilgili kültürel miras değerlerini kapsayan mevcut 30 adet inanç rotamızı ayrı başlıklar altında daha yoğun şekilde tanıtıyoruz. Benzer şekilde Türkiye genelinde Troya Bisiklet ve Yürüyüş Rotası, Gelibolu Dalış Deneyimi ve Likya Yolu Yürüyüş Rotaları gibi 20 adet tematik ürün rotasına entegre edilen spor deneyimini markalaştırdık. Bisiklet rotalarımız ve bisiklet dostu otel sayımızı arttırırken Türkiye'de gerçekleştirilen uluslararası kongre sayılarını da daha yukarılara çekiyoruz.
Ayrıca daha katma değerli bir turist profili için de arkeolojik cazibe noktalarımızın sayısını her geçen gün artırıyoruz. Bu çerçevede 'Geleceğe Miras' projemiz ile arkeolojinin altın çağını başlattık. Geleceğe Miras projemiz kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında 12 ay boyunca kazı ve restorasyon çalışması sürdürüyoruz. Öte yandan yurtdışına kaçırılan eserlerimizin iadesi için de çok titiz ve özenli çalışmalar yürütüyoruz.
2024 yılında toplamda bin 149 eserin iadesini sağladık. Bu çalışmalar sayesinde ABD'deki Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan Marcus Aurelius heykeli ve Danimarka'daki Glyptotek Müzesi koleksiyonundaki Burdur Bourbon Antik Kenti'nden çıkarılan Roma İmparatoru Septimius Severus heykel başı gibi fevkalade değerli eserlerimizi ziyaretçilerimizle buluşturacağız.
Ayrıca Türkiye olarak geçtiğimiz yıldan itibaren konuklarımızın çok özel ve özgün bir deneyim yaşaması için Gece Müzeciliği Projesini başlattık. Bu sayede antik kentlerimizi ışıklandırarak, ziyaretçilerimize yıldızlar altında tarih, kültür ve sanatla iç içe unutulmaz bir deneyim sunuyoruz. Bu tarz projelere özellikle büyük önem veriyoruz. Zira turistin otelden çıkması, ekonomimize daha katma değerli harcamalarda bulunması ülkemiz için bir kazançtır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMDE TÜRKİYE ÖNCÜLÜK YAPIYOR
*Sürdürülebilir turizm yaklaşımını benimseyerek, sürdürülebilir seyahat ve turizm için küresel standartları belirleyen ve yöneten Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile 2022'nin başında iş birliği anlaşmasına imza attık.
*Bu sayede Türkiye, Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke oldu ve Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı'nı hazırladı. Bu çalışmamız global çapta örnek bir adım oldu ve global rakiplerimiz olan başka ülkeler de bizi takip etti.
*2030 yılında tamamlanacak olan program ile turizm sektöründe sürdürülebilirlik adına tüm uluslararası standartları sağlamış olacağız.
*Geliştirdiğimiz yeni turizm paradigmasıyla hedef pazarlarımızda yıldızımız her geçen gün daha da parlarken, dijital tanıtım alanında da çığır açan adımlar atıyoruz.
*Söz konusu program kapsamında 28 Nisan 2025 tarihi itibarıyla, toplam 22 bin 429 tesis sertifika/belge almıştır. 186 tesis ise belgelendirme sürecinde.