Öncelikle kruvaziyer turizminin ne ifade ettiğine ve hangi aktiviteleri kapsayıp, kapsamadığına kısaca bakmakta fayda var. Kruvaziyer turizmi, deniz temelli turizm kategorisi içinde yer alan, liman ziyaretleri, limana yakın yerlerde ziyaret ve alışverişlerden oluşan aktiviteleri kapsayan bir turizm çeşididir. Kruvaziyer turizmi dünya genelinde turizm ve seyahat endüstrisi içerisinde en hızlı büyüyen segmentler arasında yerini aldı. Turizm sektöründe dünyada değişen talepler ve farklı destinasyon arayışları ile beraber Türkiye'nin de önüne kruvaziyer turizmi ile ilgili yeni fırsat kapıları aralanıyor. Kruvaziyer turizmi ve deniz yolculuğu ile limanlarımıza gelecek yeni turist kafileleri sektörde önemli bir alternatif oluşturuyor. Kapasitenin yönlendirdiği piyasaya yapısı ile 'arzın yönlendirdiği' bir pazar türü olmasından dolayı kruvaziyer gemi işletmeleri gelirlerini artırabilmek için yeni pazarlar, yeni güzergahlar ve yeni destinasyonlar arayışındadırlar. Yeterli imkanlar, hizmetler ve altyapı sağlanırsa, Türkiye'deki sahil şehirleri ve potansiyel limanlar daha fazla kruvaziyer gemi turları çekebilecek ve gözde seyahat rotaları arasına Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında Türkiye'ye ait olan destinasyonlar da girebilecektir.
Tarihi ve doğal güzellikleri ile dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Türkiye'de kruvaziyer turizmi ekonomiye can suyu olmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, 2022 yılında kruvaziyer yolcu sayısı 22 katına çıkarak 1 milyonu aştı.
EKİM AYINDA, 2021 YILI TOPLAMINDAN DAHA FAZLA KRUVAZİYER GEMİSİ YANAŞTI
Bakanlığın verileri, hem gelen gemi hem de turist sayısında ciddi artışlar meydana geldiğini gösteriyor. 2021 yılında 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 yolcu Türkiye'ye geldi. 2022'de ise kruvaziyer gemi sayısı 12 katına çıkarak 991'e yükseldi. Yolcu sayısı aynı dönemde 22 katına çıkarak 1 milyon 6 bini aştı. Bakanlık verilerinde dikkati çeken bir diğer konu da sadece ekim ayında, 2021 yılı toplamından daha fazla kruvaziyer gemisinin Türkiye limanlarına yanaşması oldu. Ekim ayında 155 kruvaziyer gemi ile 206 bin 484 yolcu ağırlandı, ayrıca söz konusu ayda yılın en yüksek yolcu sayısına da ulaşıldı.
DESTEK VE TEŞVİK İÇİN YATIRIMCILAR HAZIR
Samsun'da 2008 yılında kurulan Camelot Maritime Ship Crew Training firmamız, Türkiye'de yabancı bayraklı kruvaziyer gemisini işleten 'ilk şirket' olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlıyor. Türkiye'nin ekonomik şartları ve Rusya-Ukrayna Savaşı durulunca planlamamızda başka gemiler de var. Özellikle hedefimizde cruise, ropax ve kuruyük gemileri bulunuyor. Bu konuda bizi destekleyecek ve teşvik edecek yatırımcılarımız hazır. Önümüzdeki yıl dördü için hazırlıklarımız devam ediyor. Biz bu alanı ayrı bir yere koyacağız. Kruvaziyer gemilerle olan çalışmalarımızı da üstüne koyarak devam edecek.
2023 REKOR YILI OLACAK
Pandemi ile birlikte kruvaziyer turizmi daha önemli hale geldi. Tüm dünya ticaretini etkileyen pandemi süreci, denizcilik alanında doğal olarak en çok kruvaziyer sektörünü sekteye uğrattı. Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte 2022 yılı içerisinde kruvaziyer turizmi canlanmaya başlasa da sektörün içinde olan firma olarak 2023 senesinde kruvaziyer turizminin pik yapacağını düşünüyoruz.
ÜÇ TARAFIMIZ DENİZLERLE ÇEVRİLİAMA DENİZCLİK BAKANLIĞIMIZ YOK
Türkiye gerek denizlerle gerekse doğal güzelliklerle en önemli turizm destinasyonları arasında yer alıyor. Üç tarafımız denizlerle çevrili ama denizcilik bakanlığımız dahi yok. Komşumuz Yunanistan'ın bizden daha az kıyısı var. Ama dünyada armatör anlamında birinciler. Yunanlılar bu anlamda yatırım yapıyorlar fakat biz yatırım yapmıyoruz.
DÜNYA DENİZLERİNE PERSONEL YETİŞTİRİYORUZ
Camelot Maritime'ın şu an Türkiye'de merkez ofisi, Hindistan ve Gürcistan'da şubeleri bulunuyor. İlerleyen zamanlarda başka ülkelere de şubeler açmayı planlıyoruz. Ülkemize getirdiğimiz turistler başta İstanbul olmak üzere İzmir, Trabzon, Amasra, Sinop, Ordu'da Türkiye ekonomisine milyon dolarlar bıraktı. Camelot Maritime olarak Türkiye'de daha önce limanlarına cruise gemisi uğramayan şehirlerin limanlarını uğrak limanlarımız haline getirerek bu şehirlerin mikro ekonomilerine katkıda bulunduk. Yerel yönetimleri bu konuda cesaretlendirdiğimizi söylersek yanlış olmaz. Ülkemizde cruise turizmi yeni yeni canlanması nedeni ile bu gemilerde istihdamı sağlayarak dünya denizlerine personel yetiştirmeye de devam ediyoruz. Denizde her personel aslında ülkemizin bir temsilcisi oluyor. Bunun bilincinde insanlar yetiştiriyoruz. Eğitimlerini verip gemimizde ve ofisimizde istihdamlar sağlıyoruz.
ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİMİZ SÜRÜYOR
Bunun yanı sıra denizci gençlerin yetişmesini firma olarak misyon edindik. Üniversitelerimiz bizim geleceğimiz. Bizim beyin takımımız... Üniversitelerden okulu bitirmek üzere olan kişilere staj imkanı sağlıyoruz. Ofisimizde kendilerini geliştirmeleri ve işi öğrenmeleri için imkân sağlıyoruz. Daha sonra okullarını bitirdikten sonra tam anlamıyla çalışma fırsatı veriyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi denizcilik alanında da kalifiye çalışan problemi had safhada. Cruise turizmi ülkemizde yeni yeni başlayan ve gelişmekte olan bir sektör. Biz bu sektörde daha önce bulunmuş insanlar ile çalışıyoruz. Aramıza yeni insanlar alarak da profesyonel kadromuzla birlikte yeni katılan arkadaşlarımızı eğitiyoruz. Böylelikle kendi iş modelimize göre personelimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Tüm bunların haricinde; multi tip gemi işleten bir firma olma yolundaki çalışmalarımız devam ediyor.
Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte 2022 yılı içerisinde kruvaziyer turizmi canlanmaya başlasa da sektörün içinde olan firma olarak 2023 senesinde kruvaziyer turizminin pik yapacağını düşünüyoruz.