Sağlık için seyahat eden dünya vatandaşlarına Anadolu topraklarında binlerce yıllara dayanan asırlık bir hizmet olarak insanlık tarihine damgasını vurmuş, kralları ve kraliçeleri ağırlamış ve tedavi etmişiz. Asırlardır sağlık için seyahat Anadolu topraklarında başladı. Sağlık için seyahat eden dünya vatandaşlarına Anadolu topraklarında binlerce yıla dayanan asırlık bir hizmet sunulmuş, insanlık tarihine damgasını vurmuş, kralları ve kraliçeleri ağırlamış ve tedavi etmişiz. Anadolu topraklarında, termal sıcak su kaynaklarımız kullanılarak Anemon Kralı'nın Balçova termalinde tedavi olduğu; Pamukkale Kleopatra'nın doğal termal kaynak su havuzlarında ise Kraliçe Kleopatra'nın tedavi gördüğü sağlık merkezleri tarih kitaplarına geçmiştir.
DÜNYANIN İLK SAĞLIK KENTİ: BERGAMA ASKLEPION
Dünyada ilk sağlık kenti olarak bilinen Bergama antik şehrinde yer alan Bergama Asklepion, antik çağın hastanesi olarak tanımlanır. İsmini sağlık tanrısı Asclepius'tan almış ve kuruluş efsanesine göre, Arkhias bir av sırasında ayağından yaralanır. Daha sonra tedaviyle iyileşen Arkhias, sağlık tanrısına şükranlarını sunmak için bu tedavi merkezini kurar. Hipokrat'tan sonra en önemli sağlık insanı olarak bilinen Claudius Galenus burada yaşamıştır. Asklepion'un geçmişinin M.Ö. 4. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor.
GEVHER NESİBE DARÜŞŞİFA: İLK TIP MEDRESESİ
Anadolu Selçuklu İmparatorluğu döneminde ise Gevher Nesibe Darüşşifa, Kayseri'de 1206 yılında inşa edilmiş, dünyanın ilk Tıp Medreselerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hastane olarak hizmet vermiş, özellikle ruh hastalıkları alanında tedavi sunulmuştur.
MODERN SAĞLIK SEYAHATİNİN BAŞLANGICI
Sağlık için seyahat modern çağda, ilk transatlantik uçuşların 1958'de Londra-New York arasında başlamasıyla ivme kazandı. Sağlık seyahati, Avrupa'dan Amerika'ya yöneldi; çünkü Amerika sağlıkta yenilikler ve teknolojik gelişmeler sağlamıştı.
1970'LERLE BİRLİKTE AVRUPA'YA YÖNELEN SEYAHATLER
İkinci Dünya Savaşı'nda yenik düşen Avrupa'nın sağlık alanındaki gelişmeleri 1970'li yıllarda başladı. Sağlık için seyahatler bu dönemde Uzak Doğu, Orta Doğu ve Afrika'dan Avrupa'ya yöneldi. 1990'lara geldiğimizde Uzak Doğu ülkeleri insan kaynağına ve altyapı yatırımlarına odaklandı. Malezya, Singapur, Tayland, Güney Kore ve Hindistan tıp ve SPA-wellness turizminde; 2000'li yıllardan sonra Çin, alternatif tıp tedavileriyle; Filipinler ve Endonezya ise üçüncü yaş (emeklilik) turizmiyle öne çıktı. 2010'larda Güney Amerika ülkeleri tıp turizminde gelişerek Kuzey Amerika vatandaşları için tercih edilir hale geldi. Böylece Kuzey Amerika ve Kanada, bizim için hedef pazar olmaktan çıktı.
CUMHURİYET'LE BİRLİKTE ATILAN SAĞLIK ADIMLARI
Türkiye Cumhuriyeti, 1925'ten itibaren Gazi Mustafa Kemal'in talimatıyla, yeni mezun pek çok genç doktoru Avrupa'ya ihtisas eğitimi için gönderdi. Bu adımla Batı'daki sağlık yenilikleri ülkemize taşındı. Yüz yıla yakın insan kaynağına yatırım yapan Türkiye, 2001'de tek partili hükümetlerin kurulması ve o dönem Başbakan olan, bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, sağlıkta yapılan reformlar ve yatırımlarla, özel sektörün önündeki engelleri kaldırdı, destek ve teşvik sağladı.
TÜRKİYE, BUGÜN SAĞLIKTA ÖNCÜ BİR ÜLKE
25 yılda elde edilen kazanımlar, 100 yılı aşkın sürede yapılan insan kaynağı yatırımlarıyla birleşince, Türkiye bugün hem kendi vatandaşına hem de dünya vatandaşına en başarılı sağlık hizmetini sunan lider ülkelerden biri haline geldi. 2005 yılında kurduğumuz Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği olarak, devletin destekleriyle 20 yılda 500'ü aşkın ulusal ve uluslararası etkinliğe imza attık.
TERMAL ZİRVELER VE HESTOREX ORGANİZASYONLARI
2012-2019 yılları arasında Afyon-Kütahya, Denizli-Pamukkale, Sivas-Kangal ve Balıkesir-Edremit-Sındırgı-Gönen gibi termal bölgelerde Uluslararası Termal ve Sağlık Turizm Zirveleri düzenledik. Ayrıca 2017-2019 yıllarında Antalya'da, Cumhurbaşkanımızın himayelerinde HESTOREX Sağlık, Spor ve Alternatif Turizm Fuarı ve Kongrelerini gerçekleştirdik. 150 ülkeden 5 bin kişilik uluslararası alım heyeti organizasyonlarıyla ülkemizi 204 ülkenin vatandaşları için sağlıkta birinci tercih konumuna taşıdık.
BAŞARININ ARDINDAKİ STRATEJİK LİDERLİK
Bu başarının sırrı, özel sektör-devlet iş birliği içinde yürütülen çalışmalar ve Türkiye Yüzyılı'nda iki vizyoner lidere sahip olmaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Beni Türk doktorlarına emanet edin" sözüyle başlayan süreç, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde sağlık reformlarının hayata geçirilmesiyle tamamlandı. Türkiye, sağlık için seyahat sektöründe önemli bir aşama katetti. 2013'te merkezi Brüksel'de kurulan ve 58 ülkenin üyesi olduğu Global Sağlık Turizmi Konseyi'nin (GHTC) kurucu üyesi olduk. İlk dönem başkanlığını yürüttük ve uluslararası hasta hakları ile etik koduna imza atan ilk ülke olduk.
2 MİLYON HASTA, 20 MİLYAR DOLAR KATKI
Bugün geldiğimiz noktada, 204 ülkeden dünya vatandaşları tedavi ve sağlık hizmeti almak için ülkemizi tercih etmektedir. Geçtiğimiz yıl, 2 milyon hasta ülkemizde tedavi edilerek 20 milyar dolar doğrudan ekonomik katkı sağlandı. Geleceğimiz çok açık. Her dünya vatandaşının bütçesine uygun, kaliteli ve erişilebilir sağlık hizmetimizle liderliği sürdüreceğiz. Son 25 yılda sağlık altyapımıza yaptığımız yatırımlar 50 milyar doları aştı. Bu yatırımlarla 2030'da 25 milyar dolar, 2050'de ise 50 milyar dolar sağlık hizmeti ihracatı hedefliyoruz.
YENİ HEDEF PAZARLAR: TÜRK CUMHURİYETLERİ VE AFRİKA
Bu hedeflere ulaşmak için özel sektör devlet iş birliğinin artarak sürmesi gerekiyor. En önemli hedef pazarlarımız ise önümüzdeki 50 yıl boyunca Türk Cumhuriyetleri ve Afrika kıtası olmalı. Bu pazarlarda etkin tanıtım ve stratejik adımlar atılmalı.