USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Doç. Dr. Deniz Tunçalp

YAZARLAR

2.05.2020 02:57:00

Koronavirüs günlerinde girişimci olmak

Koronavirüs ile ilgili bünyemizdeki girişimlerimizin geliştirdiği ürünleri ariteknokent.com.tr adresinde FightCOVID19 duyurusuyla güncel olarak listeliyoruz. Ayrıca ilgilenenler, destekbizden.org ve itucekirdek.com adreslerinde diğer destekçileri ve proje çağrılarını bulabiliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele etmek adına sağlık hizmetlerinden toplumsal yaşamın güvenliği ve sürdürülebilirliğine kadar farklı alanlarda ortaya çıkan pek çok yeni ihtiyaç ve ürün fırsatı bulunuyor. Ülkemizde, özellikle son yıllarda teknoloji girişimcilerine yönelik desteklerin artması teknoloji girişimcisi sayısını yükseltti. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenleme ve uygulamalarıyla giderek çok daha etkin ve birbirleriyle etkileşim halinde çalışabilen ülke çapında teknoparklar ağı oluştu. Bu durumun Koronavirüs salgını sonrasında faydalarını görmeye başladık. 

#FIghtCOVID19 DİKEYİ

İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde #FightCOVID19 dikeyini açtık. Bu dikeyde çağrımız yıl boyu devam edecek. Koronavirüs ile mücadelede fikri olan tüm girişimcileri bekliyoruz. Tespit yöntemlerinden respiratör teknolojilerine; sterilizasyon çözümlerinden ventilatöre kadar birçok boyutu olan bu problemin çözümüne “Benim de katkı sağlayacak bir ürünüm var” diyenlere; ‘İTÜ Çekirdek’te Geliştir, Dünyayı İyileştir’ diyoruz. Bu alana odaklanan girişimleri itucekirdek.com adresinden başvurarak bizimle iletişim kurmaya davet ettik. Üç hafta gibi kısa bir sürede 80’nin üzerinde başvuru aldık. Girişimcilerin ilgisi oldukça yoğun. İçlerinde bizleri oldukça heyecanlandıran projeler var. Sadece son iki haftada 100’den fazla proje dinledik ve bunların yüzde 80’ini İTÜ Çekirdek kapsamına aldık ve elimizden geldiğince desteklemeye karar verdik. Hızlı teşhis konmasından, virüsten korunmaya pek çok amacı hedefleyen bu projelerin hayata geçmesi noktasında da tüm ilgili yatırımcı ve kurumsal şirketleri destek için İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz. 

TAKİP VE DESTEKLEME

İTÜ Çekirdek’in yıllardır mezun verdiği ve halen faaliyetteki girişimci firmaları tarayarak ilgili olanları takip ve destekleme sürecini başlattık. Örneğin, Money Shower firması dezenfeksiyon alanında iki ürünüyle önemli noktalara çözüm sunuyor. İlk ürünleri; ATM cihazlarına takılıp günlük dolaşımdaki parayı dezenfekte ediyor. ‘Thing Shower’ adındaki diğer ürünleri ise tüm cansız yüzeyleri yüzde 99’a varan oranlarda anlık dezenfekte edebilen bir elektronik dezenfektan cihaz. Bir diğer İTÜ Çekirdek girişimi olan Swenna, gözenekli PVC malzemeden ısıya ve yırtılmaya dayanıklı sıvı geçirmeyen ancak nefes alan ve dezenfekte edilerek tekrar kullanılabilen koruma tulum ve önlükleri üretmeye başladı. Destekçilerden sağlanan kaynaklarla üretilen bu giysiler ihtiyaç duyan sağlıkçılara ücretsiz iletiliyor. Bir diğer İTÜ Çekirdek girişimi Evana ise kolay kurulumlu temassız ateş ölçer geliştirdi ve bu ürünün iş merkezi, hastane, fabrika ve toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda kullanılması için harekete geçti. Bu cihaz, herhangi birinin tutmasına, ölçmesine gerek kalmadan kullanılabiliyor. 

KORONAVİRÜS MÜCADELESİNDE KULLANILABİLECEK ÜRÜNLER DUYURULUYOR

Teknokent firmalarımızı tarayarak halihazırda bu mücadelede kullanılabilecek ürünleri etkin bir şekilde tanıtmaya başladık. Ürünlerin bilgilerini ilgili bakanlıklarımıza bildirdik. İTÜ ARI Teknokent’in ana sayfasında ana menüde görünür bir bölüm yaratarak ayrıca listeledik. Yeni gelen ürünlerle de bu listeyi güncel tutuyoruz. Ayrıca bu ürünlerimizi Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) ve Dünya Teknokentler Birliği (IASP) üzerinden iş birliği ve ticarileşme amaçlı olarak diğer teknokentlere duyurduk. Bu kapsamda, İTÜ ARI Teknokent firmalarından Bioeksen, Koronavirüs tanısını 90 dakika gibi kısa bir sürede koyabilen bir patojen kiti geliştirdi ve ürün kullanıma alındı. Bu arada genetik testler üzerine çalışan bir diğer firmamız olan Sentromer de Koronavirüs kitinin globalde satışına başladı. Ceiba Tele ICU firmasının geliştirdiği eConnect teknolojisi ise izolasyon ve karantina odalarına kuruluyor. Başucu cihazlarından (monitör, solunum cihazı vb.) anlık veri akışı sağlıyor. 

YAPAY ZEKA VURGUSU

Yapay zeka üzerine çalışan girişimci grupları virüsle ilgili konuları çalışmaya davet ettik. ABD tarafından Koronavirüs ile ilgili tüm literatür düzenli olarak yapay zeka okumasına uygun bir ‘corpus’ halinde yayınlanıyor. Bu formattaki literatür, bir veri seti olarak makine öğrenmesi yöntemleriyle taranıp birtakım sorulara ortak cevaplar çıkarılabiliyor. İTÜ ARI Teknokent’teki makine öğrenmesi ile ilgili çalışan ekip ve şirketlerin bir kısmı, bu veri seti üzerinde de çalışıyor. Sürekli gelişen literatürü işleyerek hem ortak sorulara cevaplar bulunuyor hem de bulgular arasında anlamlı ilişkiler kuruluyor. Yapay zeka üzerine çalışan bir başka şirketimiz de, bu alanda çalışan diğer ekiplerle güç birliği içinde… Akciğer görüntüleri ve tomografi çıktılarından doğru Koronavirüs teşhisi konulmasını sağlayacak ve tüm dünyaya açık olarak çalışacak bir yapay zeka sistemi üzerinde çalışıyorlar. Bu ürün de son halini almak üzere.

ACİL İHTİYAÇLARA CEVAP VERİLİYOR

Dijital üretim merkezimiz İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ’de acil ihtiyaç ürünlerini üretmeye başladık. Geçtiğimiz yıl T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle faaliyete alınan dijital üretim merkezimizde sağlık çalışanlarımızın ihtiyaç duyabileceği ve 3D yazıcıda üretebileceğimiz medikal ürünlere odaklandık. Sağlık Bakanlığımızın zaten ülke çapında ve yüksek hacimde düzenlediği çalışmalara, yerel ve tamamlayıcı destek ürünleriyle katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda tüm yüzü koruyabilen maskeler (face-shield) ürettik. İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışıyoruz. Projemiz tamamen gönüllülük esasına dayalı. Günlük yaklaşık 2 bin adet ürettiğimiz yüz kalkanlarını ücretsiz bir şekilde sağlık personeline ulaştırıyoruz. Ayrıca sağlık personelinin yatan hastayı entübe ettiği esnada, hastadan çıkan virüs kontaminasyonunu azaltmak üzere tasarlanmış, hastanın üzerini örten şeffaf bir kutu tasarladık. Bu entübasyon kutularımızı da yine sağlık çalışanlarımıza iletiyoruz. Talepleri destekbizden.org web sitesi üzerinden alıyoruz. 

GİRİŞİMCİLER ÇALIŞIYOR, PEKİ YATIRIMCILAR?

Salgın ile beraber melek yatırımlar risk algısıyla beraber yavaşlamış gibi görünüyor olsa da özellikle bu salgında işe yarayabilecek ürün ve çözümler geliştiren girişimlere yönelik yatırımcı, melek ve hibe kaynak ilgisinde artış var. Pek çok girişimci de çok doğru bir refleks ile “Ben ne yapabilirim?” sorusuyla çözümlerini Covid-19 döneminde beliren ihtiyaçlara yöneltmeye başladı. Bu ani beliren ihtiyaçlara yönelik girişimlerin sermaye kaynağına ulaşması sorun olmayacak gibi görünüyor.