USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Cem Altan

YAZARLAR

1.10.2020 00:00:00

"MBFWI ile hem Türk tasarımını hem de Türkiye'yi tanıtıyoruz"

Türkiye’yi ve Türk modasını dünyaya taşıma hedefinde büyük bir adım atıyoruz.

Türkiye’nin resmi moda haftası Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI), 15 sezondur devam ediyor. Yeni sezon ise bu defa tamamen dijital platformlar üzerinden, 12-16 Ekim tarihleri arasında, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) desteği ile gerçekleşecek. Bu destek, bu etkinliğin büyümesi ve hedeflerine ulaşması açısından son derece değerli. Dünyaya baktığımızda da önde gelen moda haftalarının arkasında uzun yıllardır devam eden bir devlet desteği görüyoruz. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) organizasyonuyla düzenlenen MBFWI takviminde, 30’u aşkın tasarımcı yer alıyor. Tasarımcı seçkisi bence çok değerli, zira Türk modasının tecrübeli isimlerinin yanı sıra genç ve yetenekli tasarımcılarla da Türk modasının farklı çehrelerini aynı çatı altında sunabiliyoruz. Bu sezonu, ‘season free’ olarak tasarladık. Yani tasarımcılarımızın İlkbahar/Yaz 2021 sezonlarını sektör profesyonellerine tanıtırken, isteyen tasarımcıların Sonbahar/Kış 2020-21 sezonlarına da yer vererek sezon içi koleksiyonları da son tüketici ile buluşturmayı hedefliyoruz. İHKİB olarak Türk tasarımının gücüne inanıyor ve bu inanç çerçevesinde istikrarlı bir şekilde İstanbul'un moda haftasını destekliyoruz. Bu sezon, İstanbul’un kültürel ve tarihi zenginliklerini global moda platformlarına taşımayı hedefledik. İstanbul; sadece etkinliğe katılan tasarımcılar için değil, tüm yaratıcı disiplinler için sonsuz bir ilham kaynağı. Türkiye’nin en başarılı moda fotoğrafçısı ve yönetmenlerinden Koray Birand’ın imzasını taşıyan, Türkiye’nin büyüleyici noktalarını Türk tasarımı ile buluşturan bir tanıtım filmi hazırladık. Filmimizi tüm dünyada göstererek, MBFWI’nın bilinirliğini artıracağız.

TASARIM ODAKLI İHRACAT

MBFWI’nın amaçlarından biri de Türk hazır giyim endüstrisinin algısını yukarıya taşımak. Ticari açıdan ise MBFWI ve çevresindeki etkinlikleri hazırgiyim endüstrisinin uzun vade hedefi olan 33 milyar dolara ulaşmada kaldıraç kuvveti olarak kullanmayı amaçlıyoruz. MBFWI’nın yarattığı sinerji ile de hedeflerimize çok daha hızlı bir şekilde ulaşacağız. 2019’da 17 milyar dolarla Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçı sektörü olarak, ihracatta kilogram birim fiyatı artırmanın yolu tasarımdan, markalaşmadan ve inovatif üretimden geçiyor. Türkiye’yi hazırgiyim üreticisi ülke kimliğinden sıyırıp küresel moda endüstrisinin merkezlerinden biri yapma hedefine ulaşabilmemiz için tasarımın, yüksek katma değer yaratmanın ve elbette tanıtımın hayati önemi var. İHKİB olarak hem moda endüstrimize hem de diğer sektörlere öncülük ediyoruz. Dünyadaki moda haftaları arasında ilk 10’da yer alan MBFWI ile tasarımcılarımızı ve markalarımızı küresel vitrine taşıyoruz. Bu sezon etkinliğin ticari ayağı için dijital toptan satın alma platformlarından JOOR ile özel bir iş birliği gerçekleştirdik. JOOR ile Türk tasarımcıların koleksiyonlarını kolayca keşfetme imkanı bulacak.

DİJİTALLEŞMEYLE DAHA DEMOKRATİK BİR MODA 

Bugüne kadar moda dünyasını etkisi altına almış birkaç şehir vardı: Paris, Milano, Londra ve New York. 

Şimdi ise dijital dönüşüm, İstanbul gibi küresel moda takviminde ilk sıralarda yer almayan moda haftalarının önünü biraz daha açıyor. Dijital showroom’larla moda satın alımcıları farklı ülkelerdeki markaları bu sayede kolayca keşfetme imkanı bulacak.