USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ahmet Burçin Gürbüz

YAZARLAR

6.06.2022 14:39:00

MARKALAR VE PERAKENDE SEKTÖRÜ METAVERSE'DE NASIL KONUMLANIYOR?

Çok yakın geçmişimizde akıllı telefon ve teknolojilere hatta sosyal medya platformlarına olduğu gibi, bugün Metaverse konusuna da temkinli ve hatta şüpheli yaklaşanlar var. Metaverse ile yeni platformlar, yeni değer ve para birimleri, yeni imkân ve yöntemlerle tanışıyoruz. Gelişmeler çok hızlı yaşanıyor. Gelecek öngörülerine baktığımızda, Metaverse için internetin bir sonraki evresi deniliyor. Aslında Metaverse, sosyal ağların ve sosyal medya platformlarının geleceği... Facebook'un 'Meta'laşması belki de bunun için en ciddi ipucu. Sosyal medya ağları; pazarlama ve ticaret alanında yeni alışkanlıklar ve marka stratejileri getiriyor. Metaverse için de bu yolculuk söz konusu. Metaverse ekosisteminde bugün 3 boyutlu içerikler, VR, AR, blokzincir, 5G, kripto para ve sosyal ticaretin bir araya geldiği dinamik, 3 boyutlu, sanal ve sosyal dünyalar ağı gün geçtikçe gelişiyor.

METAVERSE, PERAKENDE SEKTÖRÜ VE E-TİCARET ALANINDAKİ OYUNCULAR İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley'nin öngörüsü Metaverse'ün, önümüzdeki yıllarda lüks segmenti için 50 milyar doların üzerinde imkân getireceği yönünde. Birçok dünya markasını bugün çeşitli Metaverse platformlarında, ayrıca bu alanda yaptıkları girişim ve yatırımlarıyla görmeye başladık. Balenciaga, Burberry, Nike ve Starbucks bu alanda ses getiren pazarlama yöntemleri ve yeni satış kanalları yaratma yolunda. Ralph Lauren New York, Milan ve Tokyo gibi dünya merkezlerinin yanı sıra Roblox'ta mağazasını yaratarak avatarlara özel sezonluk dijital kreasyonlarını platform için satışa açtı. Coca- Cola, ürünlerini dijital deneyimlerle besleyerek yarattığı Fortnite Coca-Cola® Zero Sugar Byte Island'ı da dijital deneyimlerle besledi ve sınırlı sayıda piyasaya çıkardı.

Atlas Space olarak bizler de geçtiğimiz ay Lazzoni markasını Metaverse'e taşıdık. Lazzoni'nin modern ve ikonik tasarımlarını Metaverse'ün benzersiz deneyim alanında hayata geçirdik. Atlas Space'te Lazzoni alanları ve kreasyonlar, nisan sonunda dünya çapında metaverse ve NFT camiasını bir araya getiren NFT | LA'de sunularak büyük ilgi topladı. Bunun yanı sıra dijital ve fiziksel alışveriş deneyimini bir arada ele alan bir hareket yarattık. Lazzoni için oluşturulan NFT koleksiyonundaki ürünleri satın alacak kişiler, bu ürünlerin hem NFT varlıkları olarak hem de fiziksel olarak sahibi olabilecek.

Morgan Stanley'nin raporuna göre markaların Metaverse'ü değerlendirmeleri doğrultusunda hedefte 8.3 trilyon dolar gibi bir toplam hedef pazar söz konusu. Bunun yanı sıra dijital ürünler ile kâr oranlarında %75'i bulmak olanaklar arasında. Aslında benzersiz bir ticaret deneyim zinciri ufukta. Metaverse, e-ticaret'ten meta-ticarete evrilecek sosyal ve ekonomik katmanları ile yeni süreçleri besleyecek bir zincir. Metaverse dinamikleri; kitlelerle yeni iletişim yolları, topluluklar oluşturma, hem marka hem müşteriler için kazanç sağlama fırsatları oluşturuyor. Mevcut ve gelecek nesillerle müşteri sadakatini artırmak üzere bir altyapı sağlama potansiyeli bulunuyor.

DİĞER YAZILARI