USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yatırım

06 Şubat 2018 12:43

Yatırım planlarınızı bu gayrimenkul trendlerine göre kurgulayın

Kentsel lojistik gayrimenkulü sürecini geliştirmeye yönelik atılacak adımlar; e-ticaret, perakende ve lojistik sektörlerini nasıl dönüştürecek? Gayrimenkul teknolojisi yatırımları iş süreçlerini hangi açılardan farklılaştıracak? AVM’leri daha verimli kılmak için ne gibi stratejilere odaklanmak gerekiyor? Avrupa ofis pazarında öne çıkan en güncel gelişmeler neler? Tüm bu soruların yanıtlarını Türkiye ve dünyadan güncel örneklerle analiz ettik.

Yatırım planlarınızı bu gayrimenkul trendlerine göre kurgulayın

Bahar Akgün / [email protected]

Kiralama, varlık hizmetleri, sermaye piyasaları, tesis yönetim hizmetleri, küresel kullanıcı hizmetleri, yatırım yönetimi, kiracı temsilciliği ile değerleme ve danışmanlık ana faaliyet alanlarından elde ettiği 5 milyar dolarlık gelirle ticari gayrimenkul hizmetler alanında faaliyet gösteren Cushman & Wakefield Türkiye yönetici ortakları Tuğra Gönden ve Toğrul Gönden, gayrimenkul sektöründe öne çıkan trendleri yorumlayarak yatırımcılara geleceğe yönelik farklı bir perspektif sunuyor.

KENTSEL LOJİSTİK GAYRİMENKULÜNE TALEP ARTACAK

Cushman & Wakefield Türkiye Yönetici Ortağı Tuğra Gönden ile bu kapsamda yeni bir gayrimenkul alt sektörü olarak dikkat çeken kentsel lojistik gayrimenkulü hakkında konuştuk. Şu an Avrupa’da etkisini gösteren kentsel lojistik gayrimenkulünün, e-ticaretin artmasıyla yaklaşık 5 yıl içinde Türkiye’de de gündeme geleceğini vurgulayan Tuğra Gönden, “Avrupa, artan online alışverişin pençesine düştüğünden artık eğilim, perakende alanlarından depo alanlarına doğru kayıyor. E-ticaret, Avrupa lojistik emlak sektörünü birden fazla varlık tipini içine dahil etmek üzere yeniden şekillendiriyor. E-ticaret, tüketicilerinin şehirlerde yoğunlaşması nedeniyle son mil (merkez depo veya diğer yük boşaltma noktasından nihai teslimat noktasına olan mesafe) teslimatları çoğunlukla kentsel bölgelerde gerçekleşiyor. Kentsel bölgelere teslimatların maliyetleri ise son derece yüksek. Avrupa’daki toplam tedarik zinciri maliyetlerinin yüzde 50’sinden fazlasına denk geliyor. Son mil teslimatların global maliyeti yaklaşık 70 milyar Euro. İngiltere ve Batı Avrupa gibi olgun pazarlarda ise önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 7-10 arasında büyümesi bekleniyor. Örneğin, Londra’da kentsel lojistik alan ihtiyacı bugün 780 bin metrekare, 2021’de ise 1.236 milyon metrekare olması tahmin ediliyor. Şu an için gayrimenkul çözümleri şehrin dış mahallelerinde veya yakın çevresinde yer alıyor. Daha rekabetçi yüksek değerli arazi kullanımları ve şehir paydaşlarının lojistiğe olumsuz bakmalarından dolayı şehirlere giremiyor. Cushman & Wakefield ve P3 Logistic Park iş birliğiyle geliştirilen ‘Kentsel Alan Modeli’, mevcut ve gelecekteki online satış hacimlerine dayalı olarak Avrupa’nın önde gelen e-ticaret pazarlarındaki toplam kentsel lojistik alan gereksinimlerini belirliyor. Yatırımcılar ve e-ticaret kullanıcıları ise şehir içine arabayla 30 dakikada ulaşım sağlayan, az sayıdaki terk edilmiş endüstri sahalarından birine sahip olmayı istiyor. Stratejik konumları nedeniyle bu sahalar, ‘birinci nesil’ kentsel lojistik tesisleri olarak yeniden tanımlanıyor” diyor.

Haberin detayları Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR