USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

31 Mayıs 2012 12:14

MURAT YEŞİLDERE

MURAT YEŞİLDERE

MURAT YEŞİLDERE

HERKES GİDER İRLANDA’YA...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO toplantısı nedeniyle gerçekleştirdiği ABD seyahatindeFacebook, Google, Apple ve Twitter merkez ofislerini de ziyaret etti. Bu ziyaretler sırasında Tim Cook, Sergei Brin ve Jack Dorsey ile görüşen Cumhurbaşkanı’nın her birine, “Keşke Türkiye’ye de ofis açsanız” dileğini paylaştığını Töğrendik. Bu dileklerle eşzamanlı olarak, Twitter İrlanda’ya yeni bir ofis açtı! Londra’da bir ofisi olan Twitter’ın Avrupa merkezini Dublin’e taşıyabileceği iddia ediliyor. İrlanda’ya ilk gelen teknoloji şirketi Twitter değil hatta Twitter Google, Facebook, LinkedIn ve Zynga’nın ardından ‘takipçi’ olarak Dublin ofisini açtı. Krizden çıkış için 70 milyar sterlinin üzerinde destek alan İrlanda, buna rağmen yabancı yatırımcılara sunduğu %12.5 vergi oranını yükseltmek konusunda uzun zaman direnmişti; hâlâ da tam anlamıyla farklı bir uygulama yok. İrlanda’nın krizden çıkış reçetesi ise yine yabancı yatırımları çekmekten geçiyor. Bir tanesi Kaliforniya’da olmak üzere İrlanda Yatırım Ajansı’nın (IDA) ABD’de altı ofisi bulunuyor. Son bir yıl içinde de IDA Çin, Hindistan ve Singapur ofislerini devreye aldı.

‘IRON LADY’ UNVANI EL DEĞİŞTİRİYOR!

90’lı yılların unutulmaz politikacısı İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın unutulmaz lakabı ‘iron lady’ (demir kadın) idi. Ancak paranın gözü kör olsun! Dünyanın en zengin kadını unvanını ele geçiren Avustralyalı Georgina Rinehart, Thatcher’ın unvanını ‘sormadan’ aldı. 58 yaşındaki Rinehart, 28.4 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadını olurken listede Wal-Mart’ın hissedarlarından Christy Walton ikinci (25.3 milyar dolar), kozmetik devi L’Oreal’in sahibi Liliane Betencourt (24 milyar dolar) üçüncü, yine Wal-Mart hissedarı Alice Walton (23.3 milyar dolar) dördüncü ve Şilili madenler kraliçesi Iris Fontbona (17.8 milyar dolar) beşinci oldu. Her yarım saatte bir çıkartılan madenler nedeniyle servetine yaklaşık 1 milyon dolar eklediği tahmin edilen Rinehart’ın çok uzak olmayan bir vadede dünyanın en zengin insanı Meksikalı telekom imparatoru Carlos Slim Helu’nun elinden unvanını alacağı tahmin ediliyor. Türkiye kökenli işadamı Carlos Slim, Helu’yu Türkiye’ye yatırım yapmaya ikna etmeye çalışan Sayın Bakan Çağlayan’a naçizane tavsiyem, yükselen değer Rinehart ile şimdiden temasa geçmesidir!

‘EFSANE’ SAHALARA İNDİ!

Facebook hisseleri Mayıs ayında NASDAQ’da işlem görmeye başladı. Halka arzın hemen ardından da artçı sarsıntıları hissetmeye başladık. Öncelikle hisseler halka arz fiyatının yaklaşık % 20 altında seyretmeye devam ediyor; diğer taraftan da birçok küçük yatırımcı, halka arz öncesi yeterince doğru bilgilendirilmediklerini iddia ederek Facebook’u ve halka arza liderlik eden yatırım bankası Morgan Stanley’i dava etmeye hazırlanıyor. Konunun etrafındaki birkaç ilginç gelişme de dikkat çekici. Örneğin 104 milyar dolarlık pazar değerinin ardından Facebook’un kurucularının, yönetim kurulu üyelerinin ve halka açılmadan önce şirkete yatırım yapan Goldman Sachs, Tiger Global Management gibi yatırım kuruluşlarının hisse satış miktarlarını iki katına çıkarmasının sebebi Facebook hissesinin daha da değer kazanacağını beklemiyor olmalarına bağlanabilir mi? Sanıyorum Mark Zuckerberg ve yarattığı değere inananların ‘oynadıkları kumar’ 900 milyon kullanıcısı olan Facebook’un, organik olarak daha da büyüyeceği veya kullanıcılarından abonelik için ücret alacağı yönünde değil. Facebook’un mevcut değer tespiti, halka arz öncesi satın aldığı Instagram benzeri teknoloji şirketlerini yutarak inorganik yollarla büyümesi ve reklam verenlerin de hedef kitlelerinin iyi tanındığı bir mecraya daha fazla teveccüh göstereceği beklentisine bağlı olarak yapıldı. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise zaman gösterecek!

EN ÇOK OKUNANLAR