USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

01 Ağustos 2014 12:28

KURAKLIK, SU YÖNETİMİ VE İNOVASYON

KURAKLIK, SU YÖNETİMİ VE İNOVASYON

KURAKLIK, SU YÖNETİMİ VE İNOVASYON
21 Temmuz 2014 tarihinde Ajans Press tarafından dağıtılan basın bildirisine göre, kuraklık kapıda. Aşırı sıcak hava nedeniyle yurt genelinde ve Kıbrıs’ta seferberlik söz konusu. Ajans Press basın bildirisinde paylaştığı tespitlere ulaşmak için Edirne’den Ardahan’a, Türkiye’nin döt bir köşesinden yerel yayınları temin ederek detaylı bir haber ayrıştırması yaptı. Son 6 ayda 17 bine yakın kuraklık haberi ile konunun tavan seviyeye ulaştığını tespit etti. Bu haberlerin 12 bini yerel mecralarda yer alırken, 3 bin 500 haber kapaktan girdi.
Kuraklık sadece Türkiye’ye has bir problem değil. Küresel iklim değişikliği sebebiyle bozulan doğal su döngüsünün kaçınılmaz sonucu ve tüm ülkeleri etkiliyor. Aşırı kuraklık ile birlikte kontrol edilemeyen seller, bunların getirdiği can ve mal kayıpları her yıl dünya çapında yaşanıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayınladığı küresel risk raporlarında su riski sosyal denge, işin sürekliliği, gıda ve enerji üretimi gibi kritik konuları etkileyen en önemli riskler arasında yer alıyor. 
 
MEVCUT VERİMSİZLİĞİN ÜSTESİNDEN GELİNMELİ
Problemin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda yeni bir inovasyon alanının doğması şaşırtıcı değil: Su yönetimi. Su yönetimi yaşamın tüm alanlarını ilgilendiren, Türkiye’de son yıllarda dikkat çeken bir kavram. İçinde bulunduğumuz yaz aylarında, belediyeler ulusal ve yerel medya aracılığı ile halka kuraklık uyarıları ile su tasarrufu mesajları vermeye çalışıyor. Su tüketiminin hayati önemi taşıdığı tarım gibi sektörlerde kullanılan sistemlerin ekonomik alternatifleri üretilmeye çalışılıyor. İş dünyası öncelikle kendi verimliliğini sağlamak için daha az su kullanarak üretmeyi öğreniyor. Su yönetimindeki inovasyonun öncelikli odağı mevcut verimsizliğin üstesinden gelmek. Dünya Bankası, her yıl dağıtım şebekelerinde dolaşan suyun, borulardaki çatlaklar ve ayrılmalar sebebiyle yüzde 60’ının kaybedildiğini tahmin ediyor. Başka bir değişle dünya ekonomisi her yıl yaklaşık 14 milyar dolar değerindeki kaynağı kaybediyor. Kalan yüzde 40 musluklara ulaştığında da kayıp yaşanıyor. Saniyede bir kez damlayan musluk yılda yaklaşık 10 ton suyun giderden akıp gitmesi demek. 
 
IBM’DEN YENİ BİR PROJE
Su yönetiminin verimliliğinde öne çıkan iş ise gerçek zamanlı veri toplamak ve veriye cevap veren sistemler yaratmak. Örneğin, çevresel kaynakların kullanımını kendisi için yeni iş alanı olarak belirleyen IBM, İrlanda’nın Dublin şehri için müthiş bir proje üzerinde çalışıyor. Sistem, şebekenin binlerce noktasından gerçek zamanlı basınç verisi toplayacak ve şehrin su yönetiminden sorumlu ekiplerine anında iletecek. Dublin mevcut şebekedeki suyun yaklaşık üçte birini kaybediyor. Yeni sistemin devreye girmesi ile birlikte kaybın tek haneli seviyelere inmesi bekleniyor. Su yaşamın vazgeçilmez ön koşulu. Dünya dışındaki gezegenlerde hayat olup olmadığını araştıran bilim insanları öncelikle gezegende su olup olmadığına bakıyor. Suyun herhangi bir formda var olması, gezegenin araştırmaya değer olduğunu gösteriyor. Büyüyen nüfus, artan üretim, modern hayat tarzı ve küresel ısınmanın etkisi yaşamın ön koşulu olan kaynağı riske sokuyor. Su yönetimi önümüzdeki yıllarda sarsıcı inovasyonun odak noktası olacak.
EN ÇOK OKUNANLAR