USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

19 Nisan 2021 03:12

Klimalara bağımlılığı azaltmak için 'gelmiş geçmiş en beyaz boya' üretildi

Şimdiye kadarki en beyaz boya, binaların soğutulmasını artırmak ve iklim kriziyle mücadele etmek amacıyla akademik araştırmacılar tarafından üretildi.

Klimalara bağımlılığı azaltmak için 'gelmiş geçmiş en beyaz boya' üretildi

Guardian'da yer alan habere göre yeni boya, güneş ışığının yüzde 98'ini yansıtıyor ve kızılötesi ısıyı atmosferden uzaya yayıyor. Yapılan testlerde, güçlü güneş ışığında bile yüzeyleri ortam sıcaklığının 4,5 derece altında soğutan boya için araştırmacılar, bir veya iki yıl içinde piyasada olabileceğini söyledi.

NEW YORK CITY GİBİ MODERN ŞEHİR BİNALARINDA DA KULLANILIYOR

Beyaz boyalı çatılar yüzyıllardır binaları soğutmak için kullanılıyor. Küresel ısınmanın artmasıyla, bu alanda geliştirilen teknolojilerin de önemi artıyor. Bu teknik aynı zamanda Hindistan'ın en büyük şehirlerinden biri olan Ahmedabad ve ABD'de New York City gibi modern şehir binalarında da kullanılıyor. Şu anda mevcut yansıtıcı beyaz boyalar, koyu çatı kaplama malzemelerinden çok daha iyidir, ancak güneş ışığının yalnızca yüzde 80-90'ını yansıtır ve UV ışığını emer. Bu, ortam sıcaklıklarının altındaki yüzeyleri soğutamayacakları anlamına gelir. Öte yandan, klima ihtiyacını azaltan bu ürün, karbon emisyonları hızla düşürüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR