USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

11 Ekim 2019 14:16

Bağdat Caddesi’ndeki yüksek kiralar sektörü zorluyor

Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı bölgelerden olan Bağdat Caddesi’nde yüksek kiralar markalara mağaza kapattırıyor. Kentsel dönüşüm yüzünden bir yandan yer bulmak iyice zorlaştı. Yer bulanlar da çok yüksek kiralar ödemek zorunda kalıyor.

Bağdat Caddesi’ndeki yüksek kiralar sektörü zorluyor

Kalamış Sütiş İşletmecisi Görkem Göçükbaşı bilinçsiz büyüme ve yüksek kiraların sektördeki en büyük sıkıntı olduğunu belirtti. Özellikle caddelerde ve AVM' lerdeki peşi sıra açılıp kapanan işletmelere değinen Göçükbaşı "Bilinçsiz yatırımcı ve işletmeciler ya tutarsa diyip macera aramak için fahiş fiyatlarla dükkanları tutup piyasayı yükseltiyorlar. Fakat günün sonunda bu yüksek kiralara dayanamayıp kapatmak zorunda kalıyorlar, sonuç hüsran. Hem milyonlarca liralık yatırımı çöp ediyorlar hemde sektöre ciddi anlamda güvensizlik hissi veriyorlar. Bu işin bir matematiği var her lokasyon ve dükkanın belirli bir rayiç bedeli olmalı mal sahipleri 'Nasılsa birileri bu kiraları verir' diyerek rakamları yüksek tutuyor. Örneğin Bağdat Caddesi son iki yılda açılıp kapanan taşınan veya metrekare küçülten marka ve işletme sayılarına bakmak lazım. Bu hem işletmelere zarar veriyor hem de sektörde ve cadde AVM'lerde güvensizlik hissi verip marka algısını bozuyor. 'Nasıl olsa kazanırız deneyelim ya nasip' diyerek işletme açılmaz. Kira maliyetleri böyle devam ettiği sürece işletmeler bunu müşterilerine zam olarak yaparak dengelemek zorunda kalıyor ya da kapanmaya mahkum oluyor. Burada herkes taşın altına elini koymalı rayiç bedelin çok yukarısında fiyatlara dükkanları kiralamak kısa vadede kazandırıyor gibi gözükse de burada asıl zarar gören mal sahipleri oluyor. Sonuç boş dükkanlar, sırf bu yüzden tutulmayan onlarca boş dükkan var" değerlendirmesinde bulundu.

YÜKSEK KİRALARDAN HERKES MUZDARİP

Sektör temsilcileri, kentsel dönüşüm ve yüksek kiraların Bağdat Caddesi’ndeki markaları sıkıntıya soktuğunu anlattı. Sektör temsilcileri,  şu değerlendirmeyi yaptılar:
 
“Son birkaç yılda cadde trendi geri döndü. Ciddi hava paralarıyla dükkanlar değişti. Caddelerde dükkanların metrekare fiyatı AVM’lerdeki metrekare fiyatını ikiye üçe katladı. Ancak artık yüksek kiralar insanları bezdiriyor. Bir tekstilci aylık 150 bin dolar kiraya anlaştı ama bir sene bile kalamadı orada. Ayda 150 bin dolar vermek için 1.5 milyon dolarlık iş yapmak gerekiyor. Mevcut konjontürde çok zor. Kentsel dönüşüm yüzünden caddeye çıkan sokaklar kapanıyor, dolayısıyla ziyaretçi sayısında düşüş yaşanıyor. Caddedeki insan trafiğe eskisi gibi yoğun değil. Bununla baş edemeyen markalar da mağaza kapatma yoluna gidiyor.”
 

EN ÇOK OKUNANLAR