USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

02 Temmuz 2014 13:29

AÇIK ÖĞRETİMİN YENİ HALİ

AÇIK ÖĞRETİMİN YENİ HALİ

AÇIK ÖĞRETİMİN YENİ HALİ
Tam bir yıl önce, 2013 yılının Haziran ayında Platin Dergisi’nde ele aldığım 'MOOC’ kavramı geçtiğimiz süre zarfında Türkiye’de de benimsendi ve büyüdü. Tek kelime olarak okunduğunda hiçbir anlam ifade etmeyen ‘MOOC’; kitlelere açık, internet ortamında verilen dersler anlamına geliyor. Kısaltma, ‘massively open online course’ kelimelerinin ilk harflerinden oluşuyor. Türkiye'nin ilk kitlesel, açık ve özel öğrenme platformu ÜniversitePlus geçen yıl kuruldu. ÜniversitePlus; amacını ‘üniversite düzeyindeki dersleri internet teknolojilerini kullanarak sadece üniversiteye gidebilenlere değil herkese ulaştırmak’ olarak tanımlıyor. Hedef;  ülkenin önde gelen eğitmenlerini teknoloji ile buluşturarak yüz binlerce bireyin eğitimine katkı sağlamak. Bu vizyon doğrultusunda yola çıkan ÜniversitePlus, üniversiteye giriş yapamamış veya yapmak istememiş, üniversite mezunu veya halihazırda öğrenci olan, kısacası hayat boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bireylere ulaşmak için çalışıyor. 
 
PLATFORM HIZLI BİR ŞEKİLDE BÜYÜYOR
ÜniversitePlus üzerinde verilen dersler ücretsiz. 19 Haziran 2014 tarihinde kontrol ettiğimde 7 bin 147 kişinin portaldaki dersleri aldığını gördüm. Bu rakamdan çok etkilendim. Binlerce kişinin yogadan iş yönetimine uzanan geniş skaladaki bilgiden faydalanması müthiş. Fakat daha da etkileyici olan, hedef kitlenin büyüklüğü ve açık öğretimin yeni hali olarak tanımlayabileceğimiz bu platformun büyüme potansiyeli... 2013 yılında Türkiye’de 1 milyon 502 bin 644 kişi, T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na girmek için başvurdu.  Bunların içinden 1 milyon 451 bin 973 kişi sınava girdi. Kızlarda yüzde 86, erkeklerde ise yüzde 77 başarı oranı sonucunda sınava giren kitlede her 100 kişiden 81’i başarılı oldu. (Kaynak: T.C. Ölçümleme Seçme ve Yerleştirme Merkezi). Tabii sınavı kazanan herkes istediği üniversiteye giremedi ya da kendi koşulları sebebiyle yüksek öğretime devam edemedi. Özetle, Türkiye’de üniversite hayalini gerçekleştirememiş milyonlarca yetişkin yaşıyor. Açık öğretim portalları üyelerini üniversite mezunu yapmasa da gelişimlerine katkıda bulunuyor ve bilgi açlığını biraz olsun yatıştırıyor.  
 
TÜRKİYE’DEKİ LİDERLER, HANGİ KURUMLAR OLACAK?
Potansiyelin farkında olan Markado Grup, ÜniversitePlus’ı henüz birkaç ay önce 500 bin TL yatırım ile bünyesine kattı. Markado Group, e-ticaret markalarını kendi bünyesinde toplaması ile tanınıyor ve hızlı büyümesi ile dikkat çekiyor. Teknoloji ve perakende sektörlerinde son derece deneyimli genel müdür Kadircan Erkıralp liderliğinde ilerleyen Markado’nun önü açık. Taze yatırımın ÜniversitePlus’ı hızla büyütmesini bekleyebiliriz. Büyüme potansiyeli düşünüldüğünde, küresel ‘MOOC’ liderleri olarak tanımlayabileceğimiz portalların, Türkçe içerik yaratması ve Türkiye pazarına adım atması da şaşırtıcı değil. Örneğin, 2013 yılının Kasım ayında Khan Academy 2 bin Türkçe eğitim videosu ile ülke lansmanını yaptı. (Kaynak: www.webrazzi.com, A. Buğra Ferah) Radikal inovasyonun pek az görüldüğü eğitim sektörünü son birkaç yıldır silkeleyen açık ve kitlesel öğretimin Türkiye’deki gelişimi heyecan verici. Açık öğretimin yeni hali dünyada Harvard, M.I.T., CalTech ve Texas üniversitelerinin liderliğinde büyüyor. Bu üniversiteler bir yandan ‘eğitimin demokratikleşmesi’ gibi ulvi bir amacı sahiplenirken, diğer yandan akıllı ürün segmentasyonu ile yepyeni bir iş alanı yatıyor. Türkiye’deki liderlerin hangi kurumlar olacağını birlikte izleyeceğiz.
EN ÇOK OKUNANLAR