USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

04 Kasım 2016 15:36

TP Akdeniz ve Karadeniz'de gaza basacak

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, Akdeniz'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının direktifleri doğrultusunda çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, "Sayın Enerji Bakanımız 'yurt içinde daha agresif yatırımlar yapın, biz de sizin önünüzü açalım' dedi. Bu talimatla da biz içimiz ferah bir şekilde içeride biraz daha gaza basacağız. Shell ile 2017'de, olmaz ise 2018'de Karadeniz'de bir kuyu daha açmayı düşünüyoruz." dedi.

TP Akdeniz ve Karadeniz'de gaza basacak

Şişman, AA muhabirinin, Türkiye Petrolleri'nin faaliyetlerine ve gelecek yıl 9-13 Temmuz'da Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak 22. Dünya Petrol Kongresi'ne ilişkin sorularını yanıtladı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe değinen Şişman, bu durumdan herkesin etkilendiğine ve uluslararası bağımsız firmalarla, devlet şirketlerinin buna verdikleri tepkilerin farklı olduğuna işaret etti. Şişman, uluslararası şirketlerin yatırımları kısarak eleman çıkardığını, ancak devlet şirketlerinin insanlara sahip çıktığını söyledi.

Besim Şişman, TP olarak kendilerinin de yurt dışındaki yatırımlarını belli bir oranda kıstıklarını, yurt içindeyse daha aktif olmaya yöneldiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bunun en önemli sebeplerinden biri de Türkiye Petrolleri'nin özellikle Azerbaycan'da ciddi yatırımları var. Bu yatırımların önünü açabilmek, devamını sağlayabilmek ve buraları daha iyi besleyebilmek için de biraz daha frene basmamız gerekti, ama Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile yaptığımız en son toplantıdan sonra Sayın Enerji Bakanımız 'yurt içinde daha agresif yatırımlar yapın, biz de sizin önünüzü açalım.' dedi. Bu talimatla da biz içimiz ferah bir şekilde içeride biraz daha gaza basacağız. Shell ile 2017'de, olmaz ise 2018'de Karadeniz'de bir kuyu daha açmayı düşünüyoruz. Daha yeni projelerle de içeride daha agresif olmaya gayret edeceğiz, ama tabi petrol fiyatları da bizi etkilemez mi? Etkiler, etkiliyor da. İnşallah önümüzdeki dönem bu toparlamayla birlikte, ki son günlerde 50-52-53 dolarlar arasında gidip gelmeye başladı, trend biraz daha yukarıya çıkarsa, bizim önümüz daha da açılacak, bütün dünya şirketlerinde olduğu gibi."

Şişman, Türkiye Petrolleri'nin önümüzdeki yıllarda yurt içi üretimde 13 milyon varil petrol eşdeğeri seviyesinin devam edeceğini ifade ederek, "Mevcut dönemde üretimi dengeleyecek ve üretim kaybına sebep vermeyecek yatırımları önceleyeceğiz, ama aramaya daha çok odaklanarak, çok değil, ama daha doğru kuyular kazarak şirketimizin önünü açacağız." diye konuştu.

"Libya'daki off-shore projelerinde olma düşüncemiz var"

Kara ve denizlerde arama faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen Şişman, en son Shell ile Şile açıklarında bir kuyu açtıklarını hatırlattı.

Şişman, kuyunun teknik olarak çok iyi sinyaller verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"İnşallah Akdeniz ile ilgili de yine Bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda agresif bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem Barbaros Hayrettin Paşa gemisiyle yine Kıbrıs açıklarında önce ciddi bir sismik çalışmamız olacak. Daha önceki sismik çalışmaların değerlendirmeleri de hızla devam ediyor. O çalışmaların bitiminden sonra Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında da yeni bir kuyu açabiliriz. Ama tabi deniz yatırımları pahalı olduğu için doğal olarak biraz daha petrol fiyatlarının toparlanması bu işi hızlandıracak süreç olarak karşımızda duruyor."

Şişman, yurt dışında Azerbaycan'da ciddi yatırımları olduğunu ve Irak, İran ve şartlar düzeldiği zaman Suriye gibi yakın coğrafyalarda da varlık göstermek istediklerini dile getirdi.

Türkiye Petrolleri'nin Libya açıklarındaki petrolle ilgilendiğini, ancak ülkede hala istikrarın sağlanamadığına dikkati çeken Şişman, "Bir gelişme olursa Libya'daki off-shore projelerinde olma düşüncemiz var. Libya'da yürüttüğümüz projeler vardı, ama Libya'da mevcut şartlar bizi ileriye taşımıyor. Onunla ilgili bir karar aşamasına gelmek üzereyiz. Irak'taki projelerimiz devam ediyor. Rusya'da Güney Sibirya'da devam eden küçük bir projemiz var. Yeni imkanlar oluşursa buralara bakılabilir." ifadelerini kullandı.

Dünya Petrol Kongresi

Şişman, gelecek yıl 9-13 Temmuz'da Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı 22. Dünya Petrol Kongresi'ne ilişkin bilgi verirken de delege kayıtlarının başladığını ve binden fazla başvuru aldıklarını söyledi. Şişman, yoğun talep sebebiyle başvuru süresini uzattıklarını kaydetti.

İstanbul'da yapılan 23. Dünya Enerji Kongresi'nden çok şey öğrendiklerini, petrol kongresinin de kendileri ve Türkiye için çok önemli olduğunu anlatan Şişman, "Bu tip kongreler sektöre heyecan ve hareket getirir. Bu anlamda biz de bundan faydalanmak düşüncesindeyiz. Dünya Enerji Kongresi'ni İstanbul'da gerçekleştirirken, İstanbul'un konumundan çok faydalandık, çünkü biz petrol ve doğalgaz ülkesi değiliz. Belki petrol kongresini yapan bu konumdaki ilk ülkeyiz. Büyük bir petrol şirketimiz o anlamda yok, ama gelecekte böyle bir kongre yaparken inşallah, büyük bir Türkiye Petrolleri olarak bu işin içinde olacağımızı ümit ediyorum." diye konuştu.

Bu yılki kongrede diğer yıllardan farklı olarak 'Oilympic' olarak adlandırılan bir sistem kurduklarını ve bundan sonraki kongrelerde de bunun uygulanacağını dile getiren Şişman, şunları kaydetti:

"Farklı ülkelerin şirketlerinden 'team'ler oluşturacağız. Örneğin, öğrenciler veya genç çalışanlardan oluşan Türkiye Petrolleri 'team'i, Petronas 'team'i gibi. Bunlar petrol kültürüne ve tarihine, petrolle ilgili bilgilere dayalı soru cevaplarla CNR'dan yola çıkarak, her bildikleri doğru cevapla alacakları koordinata karşılık bir tarihi mekana gidecekler. Her cevap için oradan farklı bir mekana gidecekler. Sonunda dönüp CNR'a gelen ilk takıma ödül vereceğiz. Burada amaç gençlere bu işi biraz daha sevdirmek."

AA

EN ÇOK OKUNANLAR