USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

24 Mayıs 2023 12:03

Türkiye'nin en gözde ekoturizm rotaları

Türkiye; doğal hayatla ve doğal kaynaklarla uyumlu sürdürülebilir bir turizm faaliyeti olarak karşımıza çıkan ekoturizm açısından şanslı bir ülke... Coğrafi koşulları, zengin bitki örtüsü ve yerel kültürel değerleri açısından doğa turizmi, meraklıları için yürüyüş, fotoğrafçılık, bilimsel tur ve balıkçılık gibi hobileri de gerçekleştirme şansı sunuyor.

Türkiye'nin en gözde ekoturizm rotaları

Ekoturizm; çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayan bir turizm türü olarak karşımıza çıkıyor. Şehir yaşamından uzaklaşmak doğayla iç içe olmak, yeni bir yer keşfetmek için Türkiye'nin farklı bölgelerinden ekoturizm rotaları iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Orman Genel Müdürlüğü 2017 yılından günümüze kadar 86 rotayı ziyeretçilere açtı. Hazırlanan Ekoturizm Eylem Planı ile 2024 sonuna kadar 30 Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde toplamda 110 adet rotaya ulaşması planlanıyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri (1.3 milyarı) ormanlarda istihdam edilmekte, doğrudan veya dolaylı olarak orman ürünlerinden ve hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bu rakam Türkiye'de ise 23 bin orman köyü ve 7 milyonluk nüfusuyla ülke nüfusumuzun önemli bir kısmını oluşturuyor. Orman içinde ya da bitişiğinde yaşayan orman köylülerinin refahını sürdürülebilir bir şekilde sağlamak ise Orman Genel Müdürlüğü'nün en önemli görevlerinden biri... Kırsal refahın ve orman köylülerinin gelirinin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar, ulusal düzeyde önem arz ediyor. Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde bu amaçla yapılan çalışmalardan biri de ekoturizm alanlarının oluşturulmasıdır.

(Trabzon / Hındırnebi Yaylası)

"TÜRKİYE'NİN TURİZM DESTİNASYONLARI ZENGİNLEŞTİRİLECEK"

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey; ormanlar hakkında bilinçlendirmeyi, doğa ve orman sevgisini artırmayı ve orman köylüsüne katkı sağlamayı amaçlayarak tesis edilen ekoturizm alanlarımızda dinlenme alanları, seyir terasları, yönlendirme ve bilgilendirme tabelaları, ahşap basit köprüler gibi kalıcı olmayan yapı ve tesisler yapılıp, alanların çevresi ile beraber cazibe merkezi haline getirilmesi sağladıklarını söyleyerek, "Doğa yürüyüşü, bisiklet, at biniciliği vb. aktivitelerin yapılabildiği rotalarımızda ormanların sağlık ve estetik değerleriyle birlikte çevrenin tarihi ve kültürel değerlerini de deneyimleme fırsatı sunulmaktadır. Bu alanları planlarken, ülkemizin çok kıymetli turizm destinasyonlarını zenginleştiren, bu alanlara hizmet eden, aktivite alanları olması da hedeflenmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüz, doğaya saygı gösteren ekoturistler ile yöre halkının refah düzeyini gözeten, atık yönetim sistemine önem veren çevre dostu, yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği politikalarının takipçisi olmaya devam eden kurum olma özelliğini bundan önceki dönemlerde olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da korumaya devam edecektir" açıklamasında bulundu.

(Muğla / Köyceğiz)

ORMAN KÖYLERİ DE GÜZERGÂHLARA DAHİL EDİLDİ

Proje başlangıcından beri ekoturizm rotalarına gelen ziyaretçilerin sayısının yaklaşık 4 milyon olduğunu belirten Karacabey; "2023 yılında bu sayının 5 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte 2020 yılından beri tüm dünyanın ve ülkemizin de yaşadığı pandemi nedeniyle kullanımın sınırlı olmasından dolayı önümüzdeki yıllarda gelen ziyaretçilerin çok daha fazla olacağı öngörülmektedir" dedi. Karacabey sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekoturizm alanlarımızı planlarken orman köylerimizi de güzergâhlarımıza dahil etmekteyiz. Böylelikle orman köylerimizde turizm destinasyonlarının içinde yer almakta ve alan etrafında bulunan cazibe merkezleri etrafında yapılacak ekoturizm planlaması hem bu alanın hem de yerel halk ile orman köylüsünün kalkınmasına katkı sağlamaktadır. Muğla İlimiz, Köyceğiz İlçesi Çandır Köyü eko turizm planımız çerçevesinde, yürüyüş ve bisiklet yolları, seyir terasları, yöresel ürün satış stantları, bal ormanı tesisi, biyoyakıtla sera ısıtma sistemi, su arıtma sistemi, pansiyonculuk, arıcılık, karavan desteklerini içeren model çalışması yapılmıştır. Çandır Köyü çevresine ve ülkemize örnek bir orman köyü olmuştur. Çandır Köyü'ne verilen ekoturizm kapsamındaki destekler ile turizm potansiyelinin artırılmasına katkıda bulunulmuş, çevrede kitlesel turizme alternatif bir alan olarak ortaya çıkmıştır. Çandır orman köyünde uygulanan ekoturizm çalışmaları ile orman köylerinin yararına sürdürülebilir turizmin (ekoturizm) geliştirilmesine ve refahına katkı sağlamıştır. Önümüzdeki yıllarda da bu gibi çalışmaların yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüzce şimdiye kadar oluşturulan 'Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamaları' ile beraber eko turizm alanlarımızın turizm olanakları çeşitlendirilip artırılarak, ülkemiz turizm destinasyonlarına yıllık 1 milyar TL katkıda bulunuldu. Ekoturizm Eylem Planı bitimi olan 2025 yılı sonu itibariyle, yeni yapılacak 'Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamaları' ile ülkemiz turizm destinasyonlarına yıllık 2 milyar TL katkıda bulunulacağı tahmin edilmektedir."
(Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey)

'BENİM ORMANIM' UYGULAMASI

Orman Genel Müdürlüğü, vatandaşların ülke genelindeki ekoturizm rotaları, orman parkları ve mesire yerlerinden daha iyi faydalanabilmesi ve detaylı bilgi alabilmeleri için 'Benim Ormanı' mobil uygulamasını devreye aldı. Uygulamaya IOS ve Android işletim sistemlerinden erişim sağlanabiliyor. Kullanıcıları ilk olarak 'Orman Parkları' ve 'Ekoturizm Rotaları' sekmesi karşılıyor. 'Bu sekmede ülke genelindeki yaklaşık 50 park alanının listesi çıkıyor. Orman alanı tercihi yapıldıktan sonra söz konusu yere ilişkin iletişim bilgileri, alanda yapılacak aktiviteler, yürüyüş yolu, lokanta, mescit, piknik alanı, çocuk oyun alanı ve otopark gibi seçenekler bulunuyor.

(Erzurum)

EN ÇOK OKUNANLAR