USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

25 Temmuz 2021 14:54

Turizmin iyileşmeye ve geleceğe yolculuğu

Pandemi, 2020'de global turizm sektörünü sert vurdu. Restoranlar kapandı, uçuşlar iptal edildi, seyahat yasaklandı… Büyük bir ihtimalle 2020, dünya çapında seyahat ve turizm açısından kayıtlara geçen en kötü yıllardan biri olacak. Küresel olarak 2020'de sektörde 62 milyondan fazla iş kaybedildi. Seyahat ve turizm sektörünün küresel GSYİH'ye katkısı 2019'da yüzde 10,4'ten 2020'de sadece yüzde 5,5'e düştü.

Turizmin iyileşmeye ve geleceğe yolculuğu

Pazar büyüklüğünün 2021'de, 1.7 trilyon dolar seviyesine yükseleceği düşünülen endüstri için kısa vadede sürdürülebilirlik ve çeviklik; uzun vadede ise dijital entegrasyon etrafında şekillenen bir gelecek öngörüsü hakim.

OECD verilerine göre; turizmin geleceği, büyük ölçekli sosyal, ekonomik, politik, çevresel ve teknolojik değişikliklerden etkilenecek. Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi; endüstrinin geleceğini şekillendiren faktörleri şu şekilde sıralıyor: Talep gelişimi, sağlık-hijyen ve sürdürülebilirlik. Öte yandan; Covid-19 sonrası toparlanma sürecinde; iç turizm, aşı pasaportları ve uzun tatiller önemli rol oynuyor. Bir yandan uzay yolculuğunun ilk adımını atan ve dünyanın en zengin adamı Jeff Bezos'u uzaya gönderen havacılık ve uzay araştırma şirketi Blue Origin, bir yandan Covid-19 etkisini üzerinden atmaya çalışan turizm sektörü ve inovatif adımları ile krizi fırsata çeviren ülkeler... Turizmin ajandası bir hayli kalabalık...

TOPARLANMA SÜRECİNİN ŞİFRELERİ

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'ne (BMDTÖ) göre; Asya ve Pasifik, üç aylık dönemde uluslararası gelişlerde yüzde 94'lük bir düşüşle en düşük aktivite seviyesine geriledi. Onu; yüzde -83 ile Avrupa, yüzde - 81 ile Afrika takip etti. Bu veriler şu ana kadar 2021'i, sektör için kaydedilen en kötü yıl haline getirdi. Ancak, dünyanın seyahat iştahı hiç olmadığı kadar güçlü ve birçoğu şimdiden bir sonraki tatillerini planlıyor. Turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin bir an önce; gezgin davranışlarını ve önceliklerini mercek altına alarak planlama yapmaları gerekiyor.

ULUSLARARASI TURİZM İÇİN TÜNELİN SONUNDAKİ IŞIK 2024'TE

Bunun yanı sıra, başta AB Dijital Yeşil Sertifikası olmak üzere turizmi güvenli bir şekilde yeniden başlatmaya yönelik politikalar ve bazı kilit turizm destinasyonlarında aşılanmanın hızlanması, toparlanma süreci için umutları artırmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü; uzmanların yaklaşık yarısının, 2024'ten önce veya sonrasında 2019'un uluslararası turizm seviyelerine bir dönüş görmediklerini vurguluyor.

AŞILANMA UMUT VERİYOR

Aşılar iyileşmenin anahtarı olacak. Dijital sağlık pasaportları olarak da bilinen aşı pasaportları, diğer Koronavirüs test sonuçları veya sağlık muafiyetlerinin yanı sıra Covid-19'a karşı aşılamanın dijital kanıtı işlevi görebilir. Tripadvisor'a göre, dünya genelinde gezginlerin yüzde 77'si aşıyı aldıktan sonra uluslararası seyahat etme olasılıklarının daha yüksek olacağını söylüyor.

İÇ TURİZM VE YERLİ TURİST DALGASI KURTARICI OLACAK

Gezgin tercihleri tanıdık, tahmin edilebilir ve güvenilir olana doğru yöneliyor. Yurt içi ve bölgesel tatiller ve açık havada yapılan kamplar en azından uzun bir süre daha turistlerin gündeminde olacak. Bununla birlikte, turistlerin büyük bir kısmı değişen karantina uygulamaları nedeniyle yurt dışında belirsiz bir süre kalmaktan veya tatile gittikleri uluslararası destinasyonlarda virüse yakalanmaktan tedirgin. McKinsey verilerine göre iç turizm, uluslararası seyahatlere kıyasla yaklaşık bir ila iki yıl öncenin seviyelerine dönecek. Yurt içi turizme ve hava dışı (uçak dışı) seyahate yatkınlık, ülkeler için muhtemelen toparlanmanın belirleyicisi olacak.

HİJYEN VE SAĞLIK

Covid-19'un yarattığı endişe ile birlikte sağlık ve güvenlik her şeyden önemli bir hale geldi. Kişisel deneyimler, başka bir ülkede mahsur kalma korkusu ve fiziksel mesafeye ilişkin endişeler kısa ve orta vadede turist alışkanlıklarını şekillendiriyor. İşletmeler, benzer sağlık protokollerin hazır olmasını ve kusursuzca uygulanmasını sağlamak zorunda. Özellikle çalışanlar ve tedarikçiler olmak üzere, genişletilmiş değer zincirleriyle daha da yakın iş birliği yapmak, turizm sektörü için kilit rol üstlenecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİN YÜKSELİŞİ

Sürdürülebilir turizm geliştirme yönergeleri ve yönetim uygulamaları, kitle turizmi ve çeşitli niş turizm segmentleri de dahil olmak üzere her tür destinasyondaki tüm turizm türleri için geçerli. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ), sürdürülebilir turizm için yapılması gerekenleri, 3 başlık altında topluyor:

-Temel ekolojik süreçleri sürdürerek ve doğal mirasın ve biyoçeşitliliğin korunmasına yardımcı olarak, turizm gelişiminde kilit bir unsur oluşturan çevresel kaynakların optimal kullanımını sağlamak.

-Ev sahibi toplulukların sosyo-kültürel özgünlüğüne saygı göstermek, yerleşik ve yaşayan kültürel miraslarını ve geleneksel değerlerini korumak ve kültürler arası anlayış ve hoşgörüye katkıda bulunmak.

-İstikrarlı istihdam ve gelir getirici fırsatlar ve ev sahibi topluluklara sosyal hizmetler dahil olmak üzere adil bir şekilde dağıtılan tüm paydaşlara sosyo-ekonomik faydalar sağlayarak ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunarak uygulanabilir, uzun vadeli ekonomik operasyonlar sağlamak.

COVID-19 SALGINI IŞIĞINDA TURİST DAVRANIŞLARINA BAKIŞ AÇISI SAĞLAYAN 5 ETKİ FAKTÖRÜ

01I Yurt içi destinasyonların çekiciliği:

Yurt içi destinasyonun içsel çekiciliği, yurt içi seyahati sürdürmek ve uluslararası seyahatlerin ikamesini desteklemek için temel bir itici güç.

02I Hava taşımacılığının önemi:

Hava yolculuğuna turizm bağımlılığının sağlık sorunları ve potansiyel arz azalmaları nedeniyle güçlü bir etkisi olması bekleniyor.

03I Sağlık ve hijyen faktörleri:

Destinasyondaki (yerel veya uluslararası) sağlık standartları ve sigorta poliçeleri, yolcuların karar verme sürecini giderek daha fazla etkileyecek.

04I İş seyahatinin önemi:

İş seyahati üzerindeki etki, genellikle eğlence segmentlerinden daha belirgindir ve yerel dinamiklere bağlıdır.

05I Sürdürülebilirlik:

Çevrenin etkisine ilişkin yüksek farkındalık, muhtemelen bir sonraki normalde seyahat kararlarını etkileyecektir.

EN ÇOK OKUNANLAR