USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

15 Aralık 2022 15:25

“Turizmde ‘Her Şey Dâhil' sistemi kalkamaz ancak tarzı tartışılır”

Türkiye'nin önemli turizm merkezi Antalya bölgesinde 2022 turizm verilerini değerlendiren Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü Zafer Alkaya, 2023 çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Alkaya, Türkiye'nin ‘Her Şey Dahil' sistemi sayesinde tercih sebebi olduğunu vurgulayarak, “Kalkmaz ama tarzı ve sistemi tartışılır” dedi.

“Turizmde ‘Her Şey Dâhil' sistemi kalkamaz ancak tarzı tartışılır”

2022 yılını geride bırakırken Turizm sektöründen de memnun eden rakamlar açıklanmaya başlandı. Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, yaptığı değerlendirme ile uzun bir aradan sonra başarılı bir sezon geçirildiğini duyurdu. Cornelia Grubu'nun 2022 yılında 66 ülkeden turisti ağırladığının bilgisini veren Alkaya, pandemi ve savaş nedeniyle yaşanan dönüşümden bahsetti.

"İngiliz turist hedefimiz 3-4 milyon"

Bugüne kadar 3 ana pazara odaklandıklarını söyleyen Alkaya, bu yıl bu açmazı gündemlerinden çıkardıklarını ve "Her pazar ana pazar" sloganıyla hareket ettiklerini söyledi. "Ülkemize kim ilgi gösteriyorsa biz hizmetimizle oradayız" diyen Alkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl sürprizli bir yıl oldu. Pandemi ve savaşa rağmen Rusya'dan turist gelmeye devam etti. Rusya'ya Almanya, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkeleri ve golf pazarıyla birlikte İngiltere eklendi. Önemli ölçüde İngiliz turist almaya başladık. Ve bizden her ne olursa olsun, hiçbir koşulda vazgeçmeyen Ukrayna dördüncü sıradaydı ama bu yıl minimuma indi. Rus turist hedefimiz 5 milyonu geçmekti ama 2,5 – 3 milyon civarı geldi. Sayısında önemli bir azalma olsa da beklentileri karşılayan rakamlara ulaştık ve Rus turist sayısı yeniden Almanya'yı geçti. Almanya'dan 2 milyon 800 bin turist aldık. Almanlar ekonomik otelleri tercih ediyor. Üçüncü Pazar, biz 'Yükselen Pazar" diyoruz ona; İngiltere, giderek yükseliyor. Hatta, 3-4 milyon İngiliz turisti alma hedefi konmuş durumda şu anda Antalya için."

"Rusya – Ukrayna krizi olmasa tarihi rekor kırılabilirdi"

Antalya açısından bu yıl, dördüncü sırayı Polonya'nın aldığını belirten Alkaya, "Beşinci sıra Hollanda, 450 bin kişiyle yer aldı. Kazakistan altıncı sırada ve 360 bin 400 bin arasında kazak turist geldi. Romanya yine önemli pazarlardan bir tanesi, yedinci sırayı aldı. Romanya, lüks ürünlere, villalara da ilgi gösteriyor. Sekizinci pazar bir ara hiç olmayan ama şimdi yükselen bir pazar; İsrail. Bu yıl, 275 bin İsrailli geldi. 9. pazar Çekya, yine yükselen, bizim için umut verici bir pazar." dedi. Rusya – Ukrayna savaşı olmasa bu yıl Antalya'da tarihi rekorun kırılabileceğinin altını çizdi.

2023'de villalara talebin yüksek olacağını beklediklerini söyleyen Alkaya, "BDT, Rusya ve iç pazardan villalara daha fazla talep alıyoruz. 2022, yerli turistin de villalara ilgisini arttırdı. 2023 yılı için de yerli turistten villa rezervasyonları çok yükseldi" diye konuştu.

'Her Şey Dâhil' sistemi tercih sebebi

"Her Şey Dâhil" sisteminin en iyi uygulandığı turizm şehrinin Antalya olduğunu belirten Alkaya, sistemin tartışıldığını ve sistemin bir tabu olmadığını sözlerine ekledi. "Her Şey Dâhil sistemini kaldırmak gerçekçi olmaz. Türkiye'nin tercih edilmesinin bir nedeni de bu. Ancak, tarzı ve sistemi hakkında her şey masaya yatırılabilir." ifadelerini kullandı.

(Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya)

"1.000 doları aşacak hamleyi bulmalıyız"

Doğru fiyata vurgu yapan Alkaya, şunları kaydetti: "En iyi turizm gelirine ulaşmak istiyoruz. Doluluk elbette önemli ama bizi kişi başı gelir hedefimize bu mantık götüremez. Ülke olarak doğru fiyatı bulmamız gerekiyor. Doğru kişi başı gelir, türk turizminin geleceğidir. Deniz, kum, güneş turizmimizi kültür turizmiyle de desteklememiz gerekiyor. İspanya bizim rakiplerimizden. Onlar kişi başı gelirde 1.500 doları zorluyor. Bizim de kişi başı 1.000 doları aşacak hamleyi bulmamız gerekiyor."

Konaklama vergisinin yurt dışında da uygulandığını belirten Alkaya, şu an için Türkiye'de nasıl uygulanacağı konusunda bir netlik oluşmadığını söyledi.

"Erken rezervasyonla %40 ucuzluk avantajı kullanılmalı"

Alkaya, ayrıca, "İç pazarda erken rezervasyon avantajlarının mutlaka kullanılması gerekiyor. Bu konuda alışkanlık artıyor. Yabancı turist en az 1 yıl öncesinden planlıyor tatilini. Yeni yılda %30 - %50 arasında bir fiyat artışı öngörülüyor ancak erken rezervasyon %40'a varan avantaj sağlayabiliyor. Yanlış artışlarla doğru fiyat bulunamaz." önerisini paylaştı.

EN ÇOK OKUNANLAR