USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

03 Mayıs 2023 13:36

Turizmde 56 milyar dolar gelire ulaşmanın yol haritası

Seyahat ve turizme olan talep artık her zamankinden daha güçlüyken sektör; küresel ekonomiyi yönlendirmede, istihdam yaratmada, ekonomik büyümeyi canlandırmada ve toplumları zenginleştirmede güçlü bir aktör olmaya devam ediyor.

Turizmde 56 milyar dolar gelire ulaşmanın yol haritası

Pandeminin ardından 2022'nin büyük bölümünde turizm sektörü, talep ve performans ölçümlerini istikrarlı bir şekilde artırdı. Türkiye ise Akdeniz ikliminin yanı sıra kültürel ve tarihi yerleri ve farklı turizm alternatifleriyle dünyanın dört bir yanından turistleri cezbediyor. 2022 yılı sonunda 51.4 milyon turist ve 46.3 milyar dolar gelire ulaşan ve bir rekora imza atarak en çok turist ağırlayan üçüncü ülke olmayı başaran Türkiye için 2023 yılı hedefi, 60 milyon turist ile 56 milyar dolar gelire erişmek. Peki, Türkiye'nin bu hedefe ulaşmak için hangi stratejik adımları takip etmesi gerekiyor?

Geçmişte; kum-deniz-güneş turizmine odaklanan ve düşük gelirli turistleri çekmek adına kitle turizmine yönelen Türkiye için bugün marka olma yolunda bir yol haritası çiziliyor. Türkiye'nin turizm sektörü son 40 yılda; hemen hemen tüm büyük şehirlerde büyük oteller, tatil köyleri, lüks butik oteller, limanlar, havaalanları, hızlı trenler, yollar, otoyollar ve metrolar gibi yeni altyapı yatırımlarıyla istikrarlı bir şekilde büyüyor. Turizmle ilgili yatırım oranı, Covid-19 pandemisinin etkisiyle azaldı ancak; Türkiye bu süreçte G20 ülkeleri içinde en az kayıp yaşayan ülkelerden biri oldu. Turizm geliri 2022 yılında bir önceki yıla göre %53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara ulaştı. 2022'nin ilk çeyreğinde Rusya ve Ukrayna haricindeki tüm pazarlarda pandemi öncesine dönüş, turizm gelirlerinin toplam ihracata oranını da beklenen seviyelere çekti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM TEMEL DİREKLERDEN BİRİ OLUYOR

Öte yandan; sürdürülebilir turizm, Türkiye'nin Covid-19 sonrası stratejisi için temel bir öncelik ve stratejik direklerinden biri oluyor. Sürdürülebilir turizm için kaynakların korunarak, yılın ve destinasyonun genelinde kullanılmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Bu özelliğinden dolayı turizmin sürdürülebilir olması ancak ürün çeşitliliği ile mümkün oluyor. Dünya Turizm Örgütü'ne (UNWTO) göre turizm sektöründe, yatırım yapılacak 300 farklı turizm çeşidi bulunuyor. Türkiye'de ise; turistik ürün çeşitliliği üzerine araştırmalar yapan Speciality Travel'e göre, 85 ayrı turizm ürünü rahatlıkla turistlerin hizmetine sunulabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin sürdürülebilir turizm politikalarını ve çabalarını yeniden tasarlamak için yerel, ulusal ve uluslararası paydaşlar ve akademi ile iş birliği yapıyor. Türkiye ayrıca, pandeminin turizm üzerindeki etkilerini ve zorluklarını yansıtacak şekilde Turizm Strateji Planı 2023'ü de güncelledi. Bu doğrultuda, plana bir kriz yönetimi stratejisi taslağı eklendi.

SEKTÖRÜN ÖNÜMÜZDEKİ ON YILDA 716 BİNDEN FAZLA İŞ YARATMASI BEKLENİYOR

Başta sürdürülebilirlik olmak üzere sağlık ve wellness turizminde Türkiye'nin vizyonu ve çalışmaları, müşteri deneyimini geliştiren çığır açacak teknolojik uygulamalar, kültürel mirasımızın tanıtımı ve marka çalışmaları, eko, agro ve gastro turizm konusundaki yatırımlar dikkat çekiyor. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) tahmini, 2032 yılına kadar sektörün, ülke GSYİH'ye katkısının yaklaşık 117 milyar dolara ulaşarak toplam ekonominin yüzde 11'ini temsil edebileceğini gösteriyor. Sektörün ayrıca önümüzdeki on yılda 716 binden fazla yeni iş fırsatı yaratması bekleniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR