USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

18 Temmuz 2021 14:14
Umut Çelik

Konya'da 360 derece turizm hamlesi başladı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'da tarihi eserler ve doğal güzellikler başta olmak üzere yepyeni bir turizm hamlesi başlattıklarını açıkladı.

Konya'da 360 derece turizm hamlesi başladı

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan, birçok tarihi, kültürel, doğa hazinesine sahip ve tarih boyunca muazzam bir yerleşim ve ticaret kenti olan Konya'da Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde tanıtım hamlesi başladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay "Konya farklı kültürlerden pek çok farklı medeniyete beşiklik ederek dünya tarihi içinde kendisine önemli bir yer tutmuştur. Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birine ev sahipliği yapan Konya, Hristiyanlık için önemli inaç merkezlerini de barındırmaktadır. İnanç turizminde önemli merkezlerden biri olmayı hedefleyen Konya, kültür turizminde de önemli bir potansiyele sahiptir. Sille (Siyata), Aya Elena Kilisesi, Kilistra Antik Kenti, Eflatunpınar Hitit anıtı, Çatalhöyük, Karahöyük, İvriz Kaya Kabartmaları, Bolat, Nekropol ve Bouleterion gibi önemli tarihi değerler Konya'nın kültür turizmi açısından potansiyelini göstermektedir" dedi.

Çatalhöyük'te ikinci bir mahalleye rastlandı

UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Çatalhöyük'te sürdürülen kazı çalışmalarında ikinci bir mahalleye rastlandı.

Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, yeni kazdıkları alanda sokak olgusunun görüldüğünü ve ikinci bir mahalleyi ortaya çıkardıklarını belirtti. Yeni verilerle Çatalhöyük'te sokak olgusunu tartışmaya açacaklarını ifade eden Türkcan, bu kadar büyük bir yerleşmede sokaksız bir yaşam alanının bulunmasının zor olacağını,

bugüne kadar Çatalhöyük'ün sadece yüzde 6'sının kazıldığını söyledi. Türkcan, yeni kazılan alanda bir sokak olgusunu gördüklerini ve hatta ikinci bir mahalleyi ortaya çıkardıklarını da açıkladı.

"Göbeklitepe'yle Çatalhöyük arasında nasıl bir bağ vardı?"

Scientific American dergisinde Çatalhöyük ile ilgili yayınlanan makalede Yazar Annalee Newitz, Çatalhöyük'ü iki başlıkta sundu. Bu başlıklardan birisi 'hane halkının kökeni' diğeri ise 'öncü şehir' oldu. Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, bu konuların yeniden tartışılması gerektiğini belirtti. Türkcan, Göbeklitepe'yle Çatalhöyük arasında herhangi bir taşıyıcı olmamasına rağmen benzer izler gösterdiğini, Göbeklitepe'yle Çatalhöyük arasında duvar resimlerindeki benzer sahneler, 'acaba nasıl bir bağları vardı' sorusunu gündeme getirdiğini ve bu konunun resim sanatı üzerinden yeniden tartışmak gerektiğini vurguladı.

"Çatalhöyük'ü tüm dünyaya tanıtmak adına yatırımlar yapıyoruz"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çatalhöyük'ün UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki en önemli yerlerinden biri olduğunu belirterek, insanlığın ilk yerleşim alanlarından birinin Çatalhöyük olduğunun belgelerle ıspatlandığını dile getirdi. Altay, "Çatalhöyük'te insanlar birlikte yaşamayı, birlikte savunmayı burada öğrenmişler. İlk ateşin kullanıldığı ilk yemeğin pişirildiği yer Çatalhöyük'tür. Çatalhöyük'ü tüm dünyaya tanıtmak adına yatırımlar yapıyoruz. Aynı zamanda Çatalhöyük'te bir karşılama merkezi açacağız. "dedi. Altay, Konya'nın yemeklerinin Çatalhöyük'ten itibaren nesilden nesile aktarıldığını ve Çatalhöyük sadece Konya ve Türkiye için değil tüm dünya için en önemli kültür miraslarından biri olduğunu anlattı.

Mevlana Müzesi, Sille, Tropikal Kelebek Bahçesi, Tarihi Bedesten Çarşısı, Beyşehir Gölü ve Konya Bilim Merkezi ziyaretçilerini bekliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR