USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

23 Şubat 2023 11:57

Yapay zekanın geldiği sıra dışı nokta: ChatGPT

Kullanıma sunulduktan kısa süre sonra tüm dünyada büyük ilgi gören yapay zeka sohbet botu ChatGPT, her geçen gün popülerliğini artırıyor. Birçok mesleğin geleceğini dahi tehdit edebilecek boyuta ulaşan ChatGPT, Google'a da meydan okuyor. Peki, ChatGPT tam olarak nedir, nasıl çalışır?

Yapay zekanın geldiği sıra dışı nokta: ChatGPT

Kurucuları arasında Elon Musk'ın da yer aldığı ABD merkezli yapay zeka firması OpenAI tarafından 30 Kasım 2022'de kullanıma sunulan ChatGPT, kısa süre içerisinde tüm dünyada adından söz ettirdi. Geçmişte farklı şirketler tarafından yapay zeka sohbet robotları geliştirilse de ChatGPT, bugüne kadar yapılmış en iyisi olarak görülüyor. GPT-3.5 dil modeline dayalı ChatGPT, OpenAI'ın internet sitesi veya uygulama aracılığıyla insanlarla sohbet eden bir yapay zeka olarak karşımıza çıkıyor. Türkçe dahil birçok dilde kullanım hizmeti sunan ChatGPT, sorulan sorulara mantıklı cevaplar vermesinin yanı sıra ruh halinize uygun bir şarkı önerebilir, çözemediğiniz matematik sorusunu saniyeler içerisinde yanıtlayabilir, bilgisayar kodları yazabilir, arkadaşınızın doğum günü partisi için size tema fikri sunabilir veya gerçek bir yazar gibi edebi metinler kaleme alabilir. ChatGPT'ye kendisinin ne olduğunu sorduğumuzda şu yanıtı veriyor: "ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modelidir. Bu model, Transformer adlı dil modeli pre-entrainment tekniği kullanılarak eğitilmiştir. Transformer, metin işleme ve anlama için çok yönlü bir dil modelidir ve GPT (Generative Pre-trained Transformer) adlı önceki modelden türemiştir. ChatGPT, sohbet veya metin tabanlı diyalog sistemleri için tasarlanmıştır. Bu nedenle, metin girişi ve çıkışı işlemek için kullanılır."

EĞİTİM DÜNYASINI KARIŞTIRDI

Sahip olduğu özellikleriyle insanda büyük merak uyandıran yetenekli yapay zeka botu ChatGPT, popülerliğe ulaştıktan sonra eğitim dünyasında çalkantılara yol açtı. Özellikle ABD'de her yaştan öğrencinin ödev hazırlamak için ChatGPT'ye başvurması sonucu intihal olaylarında büyük artış görüldü. Üniversitelerde krize yol açan bu gelişme sonrasında ChatGPT'nin varlığına karşı 'intihal tespit hizmeti' sunan uygulamalar geliştirildi. Ayrıca New York'taki okullarda internet ağları üstünden ChatGPT'ye erişim yasaklandı.

İNSANLARI İŞSİZ Mİ BIRAKACAK?

ChatGPT, özellikle yazılım dünyasında büyük yankı uyandırdı. Geçmişte yapay zekanın yazılımcıların yerini alıp alamayacağı farklı fikirlerle tartışıldı. ChatGPT sahne aldıktan sonra özellikle kodlama alanındaki yetenekleriyle yazılım dünyasında büyük etki bıraktı. Kullanıcılar, ChatGPT'den kod yazmasını isteyebiliyor veya hatalı yazılan kodun doğrusunu talep edebiliyor. ChatGPT'nin kod yazım performansını değerlendiren yazılımcılar, gördükleri başarılı sonuçlar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Özellikle kodu başarılı şekilde yazmanın yanı sıra bir eğitici gibi mantığını da anlatması büyük beğeni topluyor. ChatGPT'nin gelecekte yazılımcıların yerini alabilme ihtimali, birçok ülkede tartışılır hale geldi. Bu durum, 'geleceğin mesleği yazılımcı' söylemini de yakın zamanda rafa kaldırabilir. ChatGPT, yetenekleriyle yalnızca yazılımcıların geleceğine yönelik tehdit oluşturmuyor. Özellikle metin oluşturma alanındaki yeteneğiyle edebiyat veya gazetecilik alanlarında da gelecekte önemli izler bırakabileceği öngörülüyor.

GOOGLE'I TAHTINDAN EDEBİLİR Mİ?

ChatGPT'nin başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının en büyük rakibi haline dönüşebileceği tartışılıyor. Arama motorlarının son yıllarda tek kelimelik arama sonuçlarına odaklanması, uzun cümlelerdeki aramalarda başarısız sonuçlar vermesi gibi bazı nedenlerden ötürü yeni bir trend olarak görülen ChatGPT'nin bu alanda insanların tercihi olabileceği düşünülüyor. Ancak Google'ı sadece bir 'arama motoru' olarak görmek ve başka bir yapının onu kolayca zirvedeki yerinden edebileceği görüşü, yanlış bir yorum olarak değerlendirilebilir. Teknoloji devi Microsoft'un ChatGPT'ye yatırım kararı alması ve Bing arama motoruna dahil etmesinden sonra ChatGPT-Google tartışmaları daha da alevlendi. Bu gelişmeler karşısında harekete geçen Google ise yapay zeka yatırımlarına hız verdi. ChatGPT'ye Google ile arasındaki farkı sorduğumuzda şu yanıtı veriyor: "Google ve ChatGPT arasındaki temel fark, kullanım amaçlarıdır. Google, bir arama motoru olarak tasarlanmıştır ve kullanıcıların internette aradıkları bilgileri bulmalarına yardımcı olur. ChatGPT ise OpenAI tarafından eğitilmiş bir dil modelidir ve metin girişi ve çıkışı işlemek için kullanılır. ChatGPT, bir sohbet veya metin tabanlı diyalog sistemi gibi uygulamalarda kullanılabilir. Google, internetteki bilgiye erişmenizi sağlar. ChatGPT ise metin girişi ve çıkışı işlemek için kullanılır, yazılı dil anlama ve yazma konusunda kullanılır."

CHATGPT'NİN ARTILARI VE EKSİLERİ

ChatGPT, kullanıcıyla kurduğu samimi dil ile dikkat çekiyor. Aynı zamanda konuşma geçmişinde daha önce söylenenleri hafızada tutuyor ve gelecek cevaplarında bu durumu dikkate alıyor. Birçok farklı alanda eğitici bilgiler vermesiyle de beğeni topluyor. Eksilerine baktığımızda ise şu anda kullanıma açık olan beta versiyonun olay bilgisi 2021 yılıyla sınırlı. Kaynak dili İngilizce olduğundan Türkçe kullanımda bazen hatalı cevaplar alınabiliyor. Bazı olaylar karşısında 'taraflı' bir bakış açısıyla cevaplar ürettiği konuşuluyor. Yapay zeka meraklılarına üzülerek belirtmek isteriz ki ChatGPT'nin gelecek dönemlerde ücretli kullanıma sahip olacağı belirtiliyor.

ChatGPT, yetenekleriyle yalnızca yazılımcıların geleceğine yönelik tehdit oluşturmuyor. Özellikle metin oluşturma alanındaki yeteneğiyle edebiyat veya gazetecilik alanlarında da gelecekte önemli izler bırakabileceği öngörülüyor.
EN ÇOK OKUNANLAR