USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

10 Şubat 2024 09:30

Yapay zekanın büyülü dansı CES 2024'te göz kamaştırdı

Dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2024, bu yıl da ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlendi. Yapay zeka ana temasıyla düzenlenen etkinlikte dev markalar yeni ürünlerini tanıtırken yapay zekanın insan yaşamına etkileri yeni bir çağa geçti. Platin okurları için CES 2024 Fuarı'nı mercek altına aldık.

Yapay zekanın büyülü dansı CES 2024'te göz kamaştırdı

1967 yılından bu yana düzenlenen Consumer Electronics Show (CES), teknoloji dünyasının en önemli buluşma noktası olarak biliniyor. Fuara katılan teknoloji markaları, yeni ürünlerini dünyaya sunarak Vegas'tan 'inovatif' bir köprüyü insanlığa açıyor. 9-12 Ocak tarihleri arasından düzenlenen CES 2024'ün ana teması olarak yapay zeka belirlendi. Yapay zeka teknolojisini merkeze alarak yeni ürünler geliştiren dev markalar, ortaya sundukları ürünlerle, insanlığın yapay zekayı gündelik yaşamlarına daha hızlı entegre etmelerine zemin hazırladı. Fuarda özellikle üretken yapay zeka teknolojisinin yeni ürün ve hizmetlere damgasını vurduğu görüldü. Teknoloji firmaları sergiledikleri ürünlerle ev aletlerinden engelli ve yaşlılara yönelik cihazlara, silah algılamaya yönelik güvenlik sistemlerinden otonom araç sistemlerine kadar geniş yelpazedeki ürün ağında yapay zekayı etkin bir şekilde kullandıklarını gösterdiler.

TOGG, HEYECAN UYANDIRAN YENİ MODELİNİ TANITTI

İlk kez katılım gösterdiği CES 2022'de küresel boyutta ses getiren Konsept Akıllı Cihaz (Transition Consept Smart Device) ürününü tanıtan Togg, geçtiğimiz yıl ise akıllı bir cihazdan fazlasını temsil eden Beyond X deneyimini ziyaretçilerle buluşturarak CES'te adından söz ettirmişti. Togg, CES 2024'te ise T10X'den sonra ikinci modeli T10F'i tanıttı. Togg standında açıklamalarda bulunan Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, "T10F adını verdiğimiz ikinci akıllı cihazımızı, günümüzün tasarım dinamiklerini yansıtan ve sedan modellerden olan beklentileri de karşılayan bir fastback olarak kullanıcılarımızın beğenisine sunduk. T10F'yi, 2025 yılından itibaren Türkiye'den başlayarak kullanıcılarımızla buluşturacağız" diyor. CEO Karakaş, T10X'in Avrupa'da ilk olarak Almanya'da yıl sonu itibarıyla satışlarına başlanacağı müjdesini de buradan paylaşıyor.

(Togg T10F)

GELECEĞİN ARAÇLARI İLGİ GÖRDÜ

CES'te son yıllarda özellikle mobilitenin yükselişi sonrası otomobil devlerinin inovasyonları yakından takip ediliyor. CES 2024'te otomobil devlerinin de odağı yapay zeka destekli inovasyonlar oldu. Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi markalar, fuarda yapay zeka entegrasyonlarını duyurdu. Özellikle Volkswagen'in ChatGPT'yi yeni modellerine dahil etme girişimi, otomobil dünyasında merak uyandırdı. CES 2024'te Honda'nın '0 Serisi' olarak duyurduğu yeni elektrikli araç serisi beğeni topladı. Hyundai'nin hava ulaşımı şirketi Supernal'ın bir noktadan bir diğer noktaya hızlı bir şekilde ulaştırmayı hedefleyen hava taksisi ise büyük şehirlerde yaşayanlar için umut vadediyor. 2028'de kullanıma sunulacak 'S-A2' adı verilen bu model, 1500 feet yükseklikte saatte 120 mil hızla uçacak şekilde tasarlandı.

(Honda Space-Hub)

CES 2024'E DAMGA VURAN ÜRÜNLER

GyroGear: Parkinson hastalarına yönelik el titremesini azaltan eldiven, CES 2024'te inovasyon ödülünün sahibi oldu. GyroGear, el titremelerini anında dengeleyerek parkinson hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

LG OLED TV: LG'nin kablosuz şeffaf OLED TV'si, CES 2024'te oldukça ilgi gördü. AI işlemci tarafından desteklenen ürün, görüntü ve ses kalitesiyle alanında yeni bir çağ açacağa benziyor.

(LG Signature OLED T)

Ballie: Samsung tarafından 2020'de duyurulan Ballie, yapay zeka destekli geliştirilmiş versiyonuyla CES 2024'e damga vuran ürünler arasında yer aldı. Kullanıcısıyla etkileşim kurabilen ev robotu olma özelliği taşıyan ürün, kişisel asistan konseptlerinde yapay zekanın yükselişini gösteriyor.

Minitailz: Invoxia firması tarafından geliştirilen bu ürün, yapay zeka destekli 'akıllı köpek tasması' olma özelliği taşıyor. Minitailz, köpek sahiplerine köpeklerinin kalp sağlığı, açlık durumu, konumu, hastalık durumu gibi birçok imkanı sağlıyor.

Cappella: Bebek ağlamalarının tercümanı olarak duyurulan bu ürün, yapay zeka desteği ile bebeklerin ağlamasını analiz ederek ebeveynleri büyük bir dertten kurtarıyor. Ürünün yüzde 95 oranında doğru sonuç verdiği belirtildi.

(Samsung Ballie)

WEB3 SINIFTA KALDI

Son dönemin yükselen yıldızı olarak lanse edilen Web3 teknolojilerinin, teknoloji dünyasının en önemli referans noktası olan CES 2024'te neredeyse yer bulamaması dikkat çekti. NFT, blok zinciri gibi kavramların henüz ana akım kullanıcıdan uzak, pazarlama açısından gelişime ihtiyaç duyduğu, CES 2024 ile kanıtlanmış oldu. Öte yandan firmaların sürdürülebilirlik duruşları, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu sene de takdir topladı.

EN ÇOK OKUNANLAR