USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

28 Eylül 2023 09:14

Web3, finans sektöründe nasıl bir dönüşüm yaratacak?

Web3 teknolojilerinin sahip olduğu özellikler ile köklü değişimlere imza atabileceği sektörlerin başında finans gösteriliyor. Web3 uygulamaları ile şekillenen merkeziyetsiz bir finans sisteminin sektörün geleceğine yön vermesi bekleniyor. KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk ile Platin Dergisi Eylül 2023 sayısında Web3 teknolojilerinin finans sektörüne etkileri üzerine konuştuk.

Web3, finans sektöründe nasıl bir dönüşüm yaratacak?

KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, "Web3 teknolojilerinin finans sektöründe yaratacağı en büyük dönüşüm, finansal hizmetlerin her kesime eşit bir şekilde ulaşabilmesine yönelik olacak" diyerek son dönemde iş dünyasının en sıcak konusu hakkındaki ilk düşüncesini bizimle paylaşıyor... Cantürk ile Web3'ün finans sektöründe yaratacağı dönüşümü, yakın dönemde Web3 etkisiyle sektörde görebileceğimiz değişimleri ve sektörde faaliyet gösteren profesyonellerin Web3 geleceğine uyum sağlayabilmesi açısından sahip olması gereken donanımlar üzerine konuştuk.

"ŞEFFAF, KATILIMCI VE YENİLİKÇİ BİR EKOSİSTEM BİZİ BEKLİYOR"

> Web3 teknolojilerinin finans sektöründe ağırlıklı olarak kullanılması sektörde nasıl bir dönüşüm yaratacak? Yakın dönemde sektörde ne gibi değişimler göreceğiz?

Web3 uygulamaları, kullanıcılarına pek çok finansal hizmeti aynı çatı altında sunmakla kalmıyor aynı zamanda bunları merkeziyetsiz, adil ve kapsayıcı bir şekilde sektöre entegre ediyor. Web3 teknolojilerinin finans sektöründe yaratacağı en büyük dönüşüm, finansal hizmetlerin her kesime eşit bir şekilde ulaşabilmesine yönelik olacak. Bu kapsamda, küresel çapta artacak olan finansal kapsayıcılık ile beraber kullanıcılar hesap özetleri ve finansal geçmişleri hakkında aracılar olmadan bilgi edinme fırsatına sahip olacak. Bunun sonucunda daha şeffaf, katılımcı ve yenilikçi bir ekosistem bizi bekliyor. Kullanıcıların finansal kapsayıcılık ile edinecekleri birikimlerin de sektöre, müşteri memnuniyeti boyutunda pozitif bir yaklaşım kazandıracağı aşikâr. Dahası, finansal hizmetler kapsamında takip edilebilirlik faktörünün de geliştirilmesi ile finans sektörüne yönelik sorunların, yakın gelecekte azalacağı tahmin ediliyor. Kısacası finansal hizmetlerin web3 ile daha demokratik bir şekilde kitlelere sunulması hedefleniyor. Kullanıcılar, web3 teknolojileri ile yeni iş modelleri ve gelir fırsatları yaratma şansına sahip olacak. Ayrıca web3 sektördeki finansal kuruluşlara ek olarak devletlerin de bu alanda inovasyon yapmasına imkân tanıyor. Web3 teknolojileri içerisinde yer alan merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) de devletlere, ekonomilerini kalkındırma fırsatı sunuyor. Nitekim, Çin çıkarmış olduğu merkez bankası dijital para birimi 'E-Yuan' ile nakit paraya veda etmede kararlı duruyor. Sonuç olarak regülasyon eksikliği ve güvenlik risklerine yönelik aksiyonlar alınmasıyla birlikte, web3'ün yakın dönemde, sektörde sunmuş olduğu fırsatlar ile üstünlük kuracağı öngörülüyor.

"YAPAY ZEKÂNIN DA YÜKSELİŞİ İLE YENİ TEKNOLOJİLERE KAYITSIZ KALMAK İMKÂNSIZ"

> Bu noktada geleneksel finans, bankacılık, sigorta gibi alanlarda faaliyet gösteren profesyoneller, geleceğe uyum sağlayabilmek açısından hangi donanımlara sahip olmak durumunda kalacak?

Finans sektöründeki profesyoneller adına mevcut manzarayı saptamak ve müşterilerinin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz etmek önem arz ediyor. Bu noktada, sorulması gereken başlıca sorular, bulunan konumu tespit etmek ve gelişmeleri takip edebilmek üzerine olmalı. Ek olarak yapay zekânın da yükselişi ile yeni teknolojilere kayıtsız kalmak imkânsız. Finans, bankacılık, sigorta gibi faaliyet gösteren profesyonellerin teknolojik alandaki donanımlarını geliştirmesine yönelik faaliyetlere önem vermelerini önerebiliriz. Bununla birlikte, şirketlerin küresel erişimlerini artırması adına, teknolojik programlara, arayüzlere ve yapay zekâya yatırım yapması da mevcut gelişmeleri takip etme ve müşteri deneyimini en yüksek seviyede sunma açısından önem teşkil ediyor. Bir diğer taraftan, bu tür uygulamaların ana merkezinde finansal kapsayıcılık unsuru yer alıyor. Profesyonellerin bulundukları konum göz önüne alındığında, yaptıkları işi en adil ve kapsayıcı olarak küresel erişime sunma faktörü ön planda yer almalı. Kısacası söz yine teknolojik altyapının uygunluğuna geliyor. Nitekim, web3 teknolojilerini doğru bir şekilde altyapılarına entegre etmiş olan kurumlar, pastadan pay sahibi olmaya başladı bile. Buna karşın, görece yeni olan bu teknolojiler, olası riskleri beraberinde getiriyor. Profesyonellerin bu alanda çalışırken siber güvenlik, veri ihlalleri ve kullanıcı bilgisi alanlarında birikim sahibi olması ve bunları müşterilerine en uygun ve güvenilir şekilde sunmaları gerekiyor. Web3 teknolojilerinin adaptasyonunda kurulan doğru ortaklığın önemi yadsınamaz. Profesyonellerin yapmış olduğu iş birlikleri, ekosistemde farklılık yaratmak açısından önem teşkil ediyor. Web3 uzun vadede iş birliklerinin tüm tarafları için fırsat yaratma potansiyeline sahip.

EN ÇOK OKUNANLAR