Sürdürülebilir büyüme, güçlü bir toplum ve güçlü nesiller için kadınların ekonomik ve sosyal hayatta eşit konuma getirilmesi gerektiğine inanan Vodafone Türkiye, iş süreçlerinden başlayarak toplumsal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliğini sağlamayı hedefliyor. Bu konudaki çalışmaları ve öne çıkan projeleri Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ile konuştuk.
>İş hayatında, özellikle de telekomünikasyon sektöründe kadın olmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
İş dünyasında insanları sadece kadın-erkek diye sınıflandırmanın doğru olmadığını düşünüyorum; çünkü her birey kendi kişiliği, değerleri, gücü, hayatı ele alışı ile tek ve kendine has. Hepimizin eşit olduğuna; kendimize inandığımız zaman, farklı perspektifte engel olarak görülebilecek konuların kendiliğinden ortadan kalktığına inanıyorum. Ben daima kadın ve erkekleri aynı masanın etrafında oturan kişiler olarak gördüm.
Toplum olarak, önyargıları bir kenara bırakmamız ve çeşitliliğin sunduğu avantajlardan yararlanmamız gerekiyor.
Bununla birlikte, kadınların değiştirme ve dönüştürme gücüyle iş dünyasında müthiş farklar yaratabileceğine de inanıyorum. Araştırmalara göre, dünyada kadın istihdamının yüzde 1 artması Gayri Safi Milli Hasıla'yı 80 milyar dolar artırıyor. Ülkemizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmayı hedefliyorsak, kadınlara ihtiyacımız var. Türkiye'ye teknolojide uzman insanı ve ekonomiye de kadınları kazandırmamız gerekiyor. Teknoloji alanında insana yatırım yaparak, sektörde sayıca çok az olan kadın oranını artırmak ve kadınların bu alanda kendi potansiyelini keşfetmesini ve fırsat eşitliğini sağlamak için çalışmalıyız. "İnsan ve çeşitlilik" odağını koruyarak, kadınların Ar-Ge, inovasyon ve üretimde daha fazla yer almasını teşvik etmeliyiz.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEDE KADININ ROLÜ
>Vodafone'un yönetimde kadın temsili ve kadın istihdamı noktasındaki duruşu ve ilkeleri hakkında neler söylemek istersiniz?
Yapıcı ve akılcı enstrümanlarla desteklendiği takdirde kadınların ne kadar başarılı olabildiklerini biliyor ve görüyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, liderlikte fark yaratan 9 özellikten 5'inde kadın üstün konumda. Kadınlar, iş hayatına daha zengin bakış açısı, empati, takım çalışması, kavramsal düşünme yetkinlikleri, stratejik bakış getiriyor. Vodafone olarak, ülkemizin sürdürülebilir büyümesi, güçlü bir toplum ve güçlü nesiller için kadınların ekonomik ve sosyal hayatta eşit konuma getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kadınların gücüne teknolojiyle güç katarak, sosyal ve ekonomik hayattaki varlıklarını artırmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir büyümenin ve toplumsal dönüşümün ancak kadınların iş ve sosyal hayatta güçlü bir şekilde var olmasıyla mümkün olabileceğini düşünüyoruz. İş süreçlerimizden başlayarak toplumsal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği sağlama hedefiyle çalışıyoruz.
"2025'E KADAR HEDEF, YÜZDE 50 KADIN ÇALIŞAN"
> Güncel kadın yönetici ve çalışan oranlarınızı aktarır mısınız?
Telekom sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 30 iken, Vodafone'da bu oran yüzde 44. Orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranımız yüzde 42. Grubumuz, 2025'e kadar kadınlar için dünyanın en iyi işvereni olmayı, 2030 yılına kadar da yönetimde ve liderlik rollerinde kadın oranının yüzde 40'a çıkarmayı hedefliyor. Bu global hedefin bir uzantısı olarak, Türkiye'de de 2025 yılına kadar şirket genelindeki kadın çalışan oranımızın yüzde 50 olmasını hedefliyoruz.
VODAFONE TÜRKİYE'DEN 'BEN VARIM' HAREKETİ
> Tüm sektörlerde fırsat eşitliğine dair neler yapılabilir? Bu noktada ne tür uygulamalarınızla sektörünüzde fark yaratıyorsunuz?
Teknoloji bizim en önemli kaslarımızdan biri. Teknoloji ekiplerimizde çeşitliliğin artırılmasına ve eşitliğin sağlanmasına büyük önem veriyoruz. Baktığınızda, Avrupa'da dijital işlerde çalışanların yalnızca yüzde 21,5'i kadın. Grubumuzun yaptığı bir araştırmaya göre, teknoloji alanında çalışabileceğini düşünen kadınların oranı İngiltere'de yüzde 13'ü, İrlanda'da yüzde 18'i, Almanya'da yüzde 20'yi geçmiyor. Grubumuz bu konuda tüm teknoloji liderlerine sektörde çeşitliliği ve eşitliği sağlamaya yönelik güç birliği yapma çağrısında bulundu. Avrupa genelinde teknoloji sektöründe pozitif yönde değişim yaratabilecek bir topluluk oluşturma yönünde çalışmalarımız sürüyor. 'Change the Face' olarak isimlendirilen bu oluşum kapsamında tarafları dinliyor, deneyimlerinden öğreniyor ve doğru aksiyonları almak için adımlar atıyoruz. Bu global deneyimi 'Ben Varım' hareketiyle Türkiye'ye de taşıyoruz.
Kadınların kendilerine yakıştırdıkları her alanda 'Ben Varım' demelerini teşvik ediyoruz. 'Ben Varım' hareketiyle, birey ve kurumları operasyonlarını daha kapsayıcı hale getirme konusunda düşünmeye ve pozitif değişim yönünde taahhütte bulunmaya davet ediyoruz. Genellikle erkeklerle özdeşleştirilen, erkek egemenliğinde olduğu düşünülen alanlarda kadınların da var olduğunu göstermek için çalışıyoruz. Bu konuda bir manifesto da yayınladık ve cinsiyet eşitsizliğine hayır dediğimizi kamuoyuna bir kez daha duyurduk. "Her alanda %100 eşitlik için Ben Varım" anlayışıyla yaptığımız çalışmalarla, 3 ay gibi kısa bir sürede %33 'Ben Varım' bilinirlik skoru elde ettik.
Diğer yandan, farklı deneyimler, yetenekler ve bakış açıları, her zaman şirketlerin başarılarını destekler. Bu doğrultuda, çeşitliliği artırmak adına, satış ekibimizde yeni bir program başlatıyoruz. Kendi içimizde Women in Sales adını verdiğimiz bu kampanyamız ile kadın çalışan sayısının görece az olduğu Satış fonksiyonuna kadın yetenekleri çekmeyi amaçlıyoruz. Bireysel ve kurumsal satış pozisyonlarında liderliğe yükselme fırsatı sağlamak amacıyla bir dizi pozisyonu kadınlara özel olarak açıyoruz. Kendi deneyimlerimden hareketle, satış dünyası kişisel ve profesyonel büyüme için harika bir platform olabilir diye düşünüyorum.
> İş yaşamında kadınların güçlenmesi ve kadın istihdamına yönelik sürdürülebilir katkı noktasında öne çıkan projelerinizden bahseder misiniz?
İlk olarak Ekim 2012'de Vodafone Hindistan'da uygulanmaya başlayan 'Angel Store' mağaza konseptini Türkiye'ye de taşıdık. 'Vodafone'da Kadın Emeği' adını verdiğimiz projeyle yatırımcısı dahil tüm çalışanlarının kadınlardan oluştuğu mağazalarımızı yurt çapında hayata geçirdik. Amacımız, kadınların gelir fırsatlarını artırmak, teknolojiye erişimlerini sağlamak ve onları girişimcilik konusunda teşvik etmek. Halihazırda 11 ilde 15 mağazamız bulunuyor. Bu mağazalarımızda toplam 66 kadın istihdam ediliyor.
Diğer yandan, Müşteri Hizmetleri birimimiz bünyesinde evden çalışma esasına dayalı yeni nesil çalışma sistemini hayata geçirdik. Bu sistemle istihdam ettiğimiz ev kadını sayısı 270'i aştı.
Bunlara ek olarak, Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında yürüttüğümüz 'Dijital Benim İşim' projesiyle, kadınlara dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimleri veriyoruz. Bugüne kadar 20 ilde 12 bin kadın kursiyerimiz eğitimlere katıldı. Toplam 86 kadın kursiyere Vodafone Müşteri Hizmetleri'nde istihdam imkanı sağladık.