USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

14 Mayıs 2021 14:05
Umut Çelik

Ümit Cinali: Pandemi şirketlerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırdı

ATP CEO'su Ümit Cinali halka arz süreci ve yeni yatırımları ile ilgili Platinonline.com'un sorularını yanıtladı. Cinali "Pandemi tüm dünyada ve Türkiye'de şirketlerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırdı. Birçok şirket dijital dönüşüm planlarını hızlandırmak ve aylarla ifade edilebilecek süreler içinde gerçekleştirmek durumunda kaldı" dedi.

Ümit Cinali: Pandemi şirketlerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırdı

Ata Holding iştiraki olan, 1997 yılında kurulan finans ve konuk ağırlama sektörleri başta olmak üzere kurumsal şirketlerin ihtiyaç duyduğu yaşamsal (mission critical) platform, yazılım ve hizmetleri geliştiren ATP (ATA Teknoloji Platformları), çatısı altında bulunan Tradesoft, Zenia, ATP Dijital Dönüşüm ve ATP ArGe markalarıyla yenilikçi teknolojileri müşterileri için rekabet ve maliyet avantajına dönüştürerek, beklentileri her geçen gün artan son tüketicilerine daha kapsamlı ve iyi hizmet ve deneyim sunmalarına yardımcı oluyor. ATP CEO'su Ümit Cinali, halka arz süreci ve yeni yatırımları ile ilgili Platinonline.com'un sorularını yanıtladı.

ATP olarak kendiniz hakkında bilgi verir misiniz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

ATP, büyük kurumsal yapılara yaşamsal işlemler gerçekleştiren kapsamlı yazılımlar ve hizmetler sunuyor; ve kurumların dijital dönüşümlerini destekliyor. Ana faaliyet alanlarımızda, sermaye piyasalarına yönelik çözümlerimizi Tradesoft, konuk ağırlama sektöründe Hızlı Servis Restoran (QSR) zincirleri çözümlerimizi Zenia ve diğer sektörlere yönelik çözümlerimizi de ATP Digital markalarımızla sunuyoruz.

Tradesoft, Türkiye'de 16 aracı kurum, 11 portföy yönetim şirketi, 3 banka, 2 yatırım ortaklığı ve 2 emeklilik şirketine hizmet veriyor. Borsa işlem hacimlerine göre ilk 10 kurumun 5'i, portföy büyüklüklerine göre de ilk 10 kurumun 6'sı Tradesoft müşterileri. Tradesoft platformları, Borsa İstanbul işlem hacminin rakip sistemler arasındaki payının yüzde 44'üne sahip. Tradesoft, regülasyonlara uyumluluğu, sermaye piyasalarına sunduğu yenilikler ve kurumsal süreçleri ile öne çıkıyor.

Küresel konuk ağırlama sektördeki dönüşümlerin getireceği fırsatları öngörerek 2016 yılında Zenia markasını oluşturduk. Uzun seneler müşterilerimizin kullandığı sistemler üzerindeki tecrübemiz ve derin sektör bilgimizle 2019'da Zenia Hero markası ile kendi yazılımımızı piyasaya sunduk. 2020 sonu itibarı ile Hero 2 bin 601 restoranda kullanılıyor. Çözümlerimiz üzerinden 2020 yılında 202 milyon işlem ve 58 milyon adet paket servis gerçekleştirildi.

QSR zincirlerinde Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen markalarına hizmet sunuyoruz. Zenia Hero yazılımları Burger King, Popeyes ve Arby's gibi büyük ve tanınmış markalarda kullanılıyor. Usta Dönerci, Big Chef ve Amasya Et gibi yerli zincirlere de çözümler sağlıyoruz. Zenia'nın 350 üzerinde müşterisi bulunuyor. Türkiye yazılım sektöründen dünya markası çıkartmış lider bir teknoloji şirketiyiz.

Geçtiğimiz günlerde halka arz başvurusu yaptınız. Hisseleriniz ne zaman işlem görmeye başlayacak?

Büyüme ve uluslararası pazarlarda güçlenme hedeflerimize kaynak sağlamak amacıyla halka arzı değerlendiriyoruz. Hazırlanan kapsamlı izahnamemiz halen SPK tarafından inceleniyor. Bu konudaki ayrıntılar SPK incelemesi tamamlandıktan sonra kesinleşecek.

ATP olarak Çin'de firma satın almıştınız. O süreci biraz açıklayabilir misiniz?

Çin'de yaptığımız satın alma dış pazarlardaki büyüme stratejimizin bir parçasını oluşturuyor. Zenia markası ile 2016'da başlayan global açılımımıza Hero yazılımının oluşturulması ve global markalara uygulanması ile devam ettik. Bu faaliyetlerimiz paralelinde yazılımlarımızın küresel piyasalarda yayılımını sağlayacak iş modeli ve altyapıyı oluşturmak amacıyla Hollanda'da Zenia Technologies B.V ve Malta'da Zenia Limited şirketlerini kurduk. 2020 yılında da Hero çözümlerini Çin ve çevresindeki Asya Pasifik pazarlarına daha etkili bir şekilde ulaştırmak amacıyla Şangay merkezli TS China şirketinin yüzde 51 hissesini satın aldık. TS China, ATP'nin Çin'deki teknoloji ve stratejik iş ortaklıklarına da erişimini destekleyen önemli bir platform sunuyor.

Yazılım sektörünün Türkiye'deki büyüklüğü ve potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz?

TÜSİAD ve dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Deloitte tarafından hazırlanan "Türkiye'de Yazılım Ekosisteminin Geleceği" raporuna göre 2019 yılında 106 işlemde 106 milyon dolarlık melek ve girişim sermayesi yatırımı yapıldı. Teknokentler, kuluçka merkezleri ve girişim programları ile büyüyen bir girişimcilik ekosistemi bulunuyor. 2020 yılında Türkiye girişimcilik yatırımları Covid-19'a rağmen artışına devam etti ve ilk üç çeyrek içinde 115 milyon dolara ulaştı. Halen Türkiye'nin ihracatında %0,5 payı bulunan sektörün bu payının yapılan yatırımlar, büyüyen pazarlar ve istihdam artışına paralel büyüyeceğine inanıyoruz.

Rapora göre, ülkemizde yazılım ekosistemindeki büyüme ile birlikte 2025 yılına dek 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyeli öngörülüyor. Yazılımların kullanıldığı ekosistemlerde ise milyonlara yeni istihdam fırsatları oluşuyor. Yazılım sektörü kendine has global dinamikleri ve uzaktan çalışmayı mümkün kılan yapısı ile Anadolu'da kalifiye ve yüksek gelirli bir istihdam şansı yaratıyor.

Genç ve dijital ortamlarda büyüyen bir nüfusa sahibiz. Eğitim ve teşviklerle gençlerimizi yazılım sektörüne yönlendirmeliyiz. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi yetenek açığımız bulunuyor ve en kısa zamanda bu açığı kapatarak dünya pazarlarında öne çıkmalıyız. İnşaat sektöründe gösterdiğimiz başarıları bu alanda tekrarlamalıyız.

Pandemi yazılım sektörünü nasıl etkiledi? ATP olarak bu dönemde iş süreçlerinizde nasıl gelişmeler yaşadınız?

Pandemi tüm dünyada ve Türkiye'de şirketlerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırdı. Birçok şirket dijital dönüşüm planlarını hızlandırmak ve aylarla ifade edilebilecek süreler içinde gerçekleştirmek durumunda kaldı. Geliştirilen altyapılar ve çözümler sayesinde iş süreçleri eskisine kıyasla daha fazla dijitalleştirildi. Uzaktan çalışma yaygınlaştı.

Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, Yapay Zeka ve Bulut gibi teknolojiler verimliliğin, büyümenin ve katma değer yaratımının kaynağı haline geldi. Ağırlıklarını ve sonuçlarını şimdiden yaşadığımız bu teknolojilerin, özellikle 5G gibi bağlanırlığı hızlandıran ve güçlendiren bir mobil iletişim teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, etkinlikleri daha da artacaktır.

Bütün bunlar yazılım sektörünün işlerini artırdı. İş süreçlerinin aksamadan sürdürülmesi, dijital güvenliğin sağlanması gibi konularda sektörün sürekli çözümler geliştirmesi gerekiyor. ATP'nin işi açısından bakarsak, örneğin restoranların iş modelleri değişmeye başladı. Oturarak yemenin yerini paket servis ve Gel-Al alternatifleri aldı. Bu gelişmeler 2020 gelirlerimizi yüzde 21 ve karlılığımızı yüzde 47 oranında pozitif yönde etkiledi.

EN ÇOK OKUNANLAR