USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

12 Temmuz 2023 13:16

Türkiye'nin ‘unicorn' fabrikası: Oyun sektörü

Türkiye'de oyun sektörüne yapılan yatırımlar, 2022 yılında yıllık bazda yüzde 60 oranında artış göstererek 424.7 milyon dolar seviyesine çıktı. İstanbul, Londra'dan sonra Avrupa'da en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir oldu. Yeni unicorn'lar çıkarmaya hazırlanan sektörün son durumunu mercek altına aldık.

Türkiye'nin ‘unicorn' fabrikası: Oyun sektörü

Son 30 yıla damgasını vuran dijital oyun sektörü, global ölçekte en çok kazandıran sektörler arasında yer alıyor. Teknolojinin hayatımıza etkisinin akıl almaz boyuta ulaşması, mobil alanda gelişen teknolojiler, koronavirüs pandemisinin bireyselliği ve evde geçirilen süreyi artırması, yeni neslin teknolojiyle çok erken yaşlarda tanışması gibi etkenlerle oyun sektörü, son yıllarda daha da ivme kazandı. Türkiye de oyun sektöründe yakalanan artış ivmesinden dikkat çeken bir seviyede faydalandı. Gaming in Turkey tarafından düzenli aralıklarla hazırlanan ve Türk oyun sektörünün son durumunu ortaya koyan 'Türkiye Oyun Sektörü' raporunun 2022 verileri paylaşıldı. Rapora göre, Türkiye'de 2022'de 23 oyun firmasına toplamda 424.7 milyon dolarlık yatırım yapıldı. 2022 yılında İstanbul, Londra'nın ardından Avrupa'da en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir oldu. Dünya çapında ise beşinci sırada yer aldı.

225 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YILA DAMGASINI VURDU

Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 255 milyon dolarlık yeni yatırım alan Dream Games'in toplam değerlemesi 2.75 milyar dolara ulaştı. 2019 yılında İstanbul'da kurulduktan kısa süre sonra dünyanın en değerli mobil oyun şirketlerinden biri haline gelen yerli girişim Dream Games'in 2021 yılında geliştirdiği 'Royal Match' adındaki oyunu, tüm dünyada en fazla hasılat yapan mobil oyunlardan biri olurken popülerliğini de koruyor.

TÜRK EKONOMİ TARİHİNE GEÇEN SATIŞ

2018 yılı, Türkiye oyun sektörü açısından en önemli kilometre taşı olarak kabul edilebilir. 2018'de Türk oyun sektörünün dikkat çeken ilk exit'i gerçekleşti. Gram Games, ABD'li dev oyun şirketi Zynga tarafından 250 milyon dolar karşılığında satın alındı. 2020 yılına gelindiğinde ise İstanbul'da kurulan oyun şirketi Peak, 1.8 milyar dolara Zynga tarafından satın alındı. Bu gelişme yalnızca Türk oyun sektörüne değil, aynı zamanda Türk ekonomi tarihine de geçti. 1.8 milyar dolarlık satış, Türk ekonomi tarihinin en büyük şirket satışlarından biri oldu. Türk oyun sektöründeki girişimlerin yakın tarihte büyük satışlara konu olması, küresel teknoloji şirketlerinin Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip etmesine yol açtı. Türkiye, bugüne kadar Peak Games ve Dream Games ile iki unicorn (1 milyar dolar değeri aşan girişim) oyun şirketi çıkardı. 2023 yılında yeni oyun girişimlerinin de unicorn şirketler arasına adına yazdırması bekleniyor.

DÜNYADA YAŞANAN GELİŞMELER

2022 yılında Rusya-Ukrayna Savaşı, ABD-Çin arasında yaşanan ticari gerilim, dünya genelinde yaşanan resesyon endişeleri gibi gelişmeler küresel oyun sektörünü olumsuz etkiledi. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra Activision Blizzard ve Epic Games gibi dev oyun markalarının Rusya pazarından çekilme kararı alması, sektörde büyük yankı uyandırdı. Rusya, oyun sektörü pazarında önemli bir yer tutuyordu. Geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuz gelişmelere karşın sektörde dikkat çeken yatırımlar da oldu. Microsoft, dijital oyun sektörünün en büyük firmalarından biri olan Activision Blizzard'ı 69 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu, oyun sektörünün şimdiye kadarki en büyük satın alımı oldu. Sektörde yakın zamanda gelişen bir başka dikkat çeken satış ise Zynga'nın Take-Two tarafından 12.7 milyar dolar değerleme ile satın alınması oldu.

MOBİL OYUNLAR SEKTÖRE YÖN VERİYOR

Mobil teknolojilerde yaşanan gelişmeler, kullanım alışkanlıklarında olduğu kadar sektörlerin gelişimine de yön veriyor. 2022 yılında küresel oyun pazarının 185 milyar dolar hacim büyüklüğüne sahip olduğu belirtiliyor. Sektörün toplam gelirlerinin 92 milyar dolarından fazlası mobil oyunlardan elde edildi. Bilgisayar oyunlarının toplam cirosu 40 milyar dolar seviyesinde görülürken konsol oyunlarının hacmi 52 milyar dolar seviyesinde yer aldı.

Mobil oyunların son yıllarda hem ülkemizde hem küresel arenada yükselişinin altında yatan nedenleri şu şekilde görebiliriz:

Sürekli gelişen mobil teknolojiler: Yenilikler, insanlarda merak uyandırıyor.

Kolay erişim: Akıllı telefonların ve tabletlerin hayatımıza girmesiyle mobil oyunlara erişim kolaylaştı. Bu da ilgiyi artırdı.

Barındırdığı çeşitlilik: App Store ve Google Play Store gibi platformlar, farklı oyun türleriyle sürekli büyüyen bir yapı taşıyor.

Sosyal etkileşim: Mobil oyunlar, insanlara arkadaşlarıyla birlikte kolay bir şekilde oyun oynama, hatta yeni insanlarla tanışma olanağı da sağlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR