USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

21 Haziran 2021 19:08

Turkcell, 20 bin çalışanını kademeli olarak uzaktan çalışma modeline geçirdi

Turkcell; sunduğu dijital servislerin yanı sıra diğer ürün ve hizmetleriyle dijitalleşmeye entegre şekilde sürdürdüğü tüm iş ve ik süreçleriyle hem kendi sektörünün hem de Türkiye'nin dijital dönüşüm öncülüğünü üstleniyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, Turkcell'in dijital dönüşüm alanında attığı adımları değerlendirdi

Turkcell, 20 bin çalışanını kademeli olarak uzaktan çalışma modeline geçirdi

Geçtiğimiz yıl başlayan Covid-19 salgını, şirketleri uzaktan çalışmaya hazırlayarak dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdı. Turkcell, dijital dönüşümde öncü ve öngörülü bir şirket olarak yaptığı altyapı yatırımlarıyla uzaktan çalışma modelini pandemiden çok önce, 2016 yılında kurum kültürüne dahil etmişti. Bu sayede firma, pandemiyle ortaya çıkan uzaktan çalışma şartlarına kolayca adapte oldu. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, "Turkcell olarak 2016'dan beri çalışanlarımıza 'mobil çalışma' ve 'ofistasyon', yani farklı lokasyonlardaki ofislerimizde çalışma imkanı sunan bir şirketiz. Yaklaşık 5 yıldır, ayda 4 gün uzaktan çalışıyoruz. Geçen sene mart ayında ülkemizdeki ilk pozitif vakanın görülmesinin ardından çok hızlı aksiyon aldık. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki 6 bine yakın çalışanımızı tamamen 'uzaktan çalışma' modeline geçirdik. Bir hafta sonra sayıları 10 bini aşan çağrı merkezi çalışanımıza da gerekli donanım ve internet altyapısını sağlayarak müşterilerimize uzaktan hizmet sunabilecekleri duruma getirdik" diyor.

"DİJİTAL TEKNOLOJİLER EKONOMİYİ BÜYÜTECEK"

Yapılan araştırmalar sonucunda şirketlerin önümüzdeki 10 yıl içinde sosyal ve teknolojik yetkinliklere sahip olan çalışanlara çok daha fazla ihtiyaç duyacağını belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Dijital teknolojiler, gelecekte ekonomik büyümeye yön veren en önemli faktörler olacak. Ekonomileri güçlendirme potansiyeli olan otomasyon, yapay zeka ve diğer dijital teknolojilerin yanı sıra dijital dönüşüme adapte olan insan kaynağıyla erişilecek yeni düzende şirketler, çalışanlarına daha çok yatırım yapıyor. Dijitalleşmeyle birlikte önümüzdeki yıllarda başta uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, tele-tıp olmak üzere online alışveriş, online eğlence (TV-oyun) gibi alanların yükseleceğini öngörüyoruz. Dijitalleşmede öncü bir teknoloji şirketi olarak insan kaynakları süreçlerinde hayata geçirdiğimiz GNÇYTNK, Sınırsız Yetenek, Yıldızlar Geri Dönüyor, Stajcell gibi sürdürülebilir yetenek programlarıyla stratejik iş gücü planlaması çalışmaları yapıyor, çalışmalarımızı dijitalleşme odağında sürdürüyoruz. Çalışanlarımızın dijital teknoloji alanında bilgi ve becerilerini geliştirmek, onlara yetkinlikler kazandırmak için yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Örneğin, pandemiyle birlikte iş görüşmelerinde yüz yüze mülakat yerine uzaktan görüntülü görüşmeler daha çok hayatımıza girdi. Bu dönemde performans, yetenek, kariyer yönetimi, gelişim gibi temel İK süreçlerini de dijital olarak uzaktan kolaylıkla yönettik. Bugün yurt içi, yurt dışı grup şirketlerimizle birlikte 24 binden fazla kişiye iş imkanı sunuyoruz. Sadece 2020'de yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağladık. 2021'de de artan iş hacmimize bağlı olarak işe alımlarımızı sürdüreceğiz."

"ÇALIŞANLARIMIZ, ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİNDEN YANA"

Şirketlerin gelecekte, geleneksel iş yaklaşımlarından ziyade daha esnek ve etkin çalışma modellerine geçeceği öngörüsünün pandemiyle birlikte çok kısa sürede hayata geçtiğine vurgu yapan Demir; "Böylelikle şirketlerin, yeni duruma hızlı adapte olan çalışma modelleri ve buna uyum sağlayan insan kaynağıyla dijital dönüşüm çağında kalıcı olacağı da anlaşıldı. Turkcell gibi dijitalleşme süreçlerini tamamlamış, çalışan deneyimini odağa alarak, çalışana güven esası ile çalışan şirketler, evden çalışma modelinden olumsuz etkilenmiyor, aksine gelecekteki yerlerini garanti altına alıyor. Uzaktan çalışma modelinin şirketimize iş verimliliği anlamında olumlu etkileri oldu. Bu dönemde yaptığımız anketlerde, çalışanlarımız uzaktan çalışmanın daha verimli olduğunu belirtti, çalışan memnuniyeti oranlarımız da artış gösterdi. Bu kadar fazla çalışanla, bu kadar hızlı ve sorunsuz aksiyon alabilen nadir şirketlerden biriyiz" yorumunda bulunuyor.

"TÜM HİZMETLERİMİZİ KESİNTİSİZ SUNMAYA DEVAM EDİYORUZ"

"Dijitalleşmeye çok önem veren bir kurum olarak hayata geçirdiğimiz 'Esnek Çalışma Modeli'nde çalışanlarımıza en iyi dijital deneyimi sunmayı amaçlıyoruz" diyen Demir; sözlerine şöyle devam ediyor: "Yeni çalışma düzenimizde ofislerimizi de her zaman açık tutuyor ve tüm hizmetlerimizi kesintisiz olarak sunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda ofisi, Turkcell çalışanlarının cebine taşıyan 'Turkcell Life' uygulaması içinde uzaktan ve esnek çalışma ihtiyaçlarını karşılayacak 'Dijital Ofis' modülünü hayata geçirdik. Çalışanlarımız, bu modülle istedikleri Turkcell ofisinden, istedikleri masa ve toplantı odasını ya da kendi araçları ile geldiklerinde otopark rezervasyonlarını uygulama üzerinden kolayca yapabiliyor.

Şirketimizin sunduğu kuaför, spor salonu, kuru temizleme, doktor, pedagog, diyetisyen, psikolog gibi sosyal imkanlar için de randevu oluşturabiliyorlar. Bir başka uygulama olan 'Benim Yerim' ile çalışanlar, kendilerine ait tüm bilgi ve görevleri toplu halde görüp aksiyon alabiliyor. Üzerinde bekleyen işleri onaylayabiliyor, yemek kartı bakiyesini görebiliyor, çalışma arkadaşlarına geri bildirimde bulunabiliyor. Ayrıca yöneticilerimiz de 'Benim Yerim' alanında 'Ekibimin Takvimi' modülünden çalışanlarının iş takvimlerini toplu olarak görerek iş planını buradan hazırlayabiliyor."

EN ÇOK OKUNANLAR