USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

24 Haziran 2019 13:48

Türk teknolojisi dünyayı sarıyor

Türkiye’nin yerli ve milli markaları yurt dışı pazarlarda geliştirdikleri teknolojilerle fark yaratarak büyük başarılar elde ediyor. Yabancı rakiplerini sollayarak zirve yarışına oynayan markaların yurt dışındaki stratejileri ne?

Türk teknolojisi dünyayı sarıyor

Türkiye’nin en büyük akıllı telefon üretim üssüne sahip olan General Mobile, bugün 33 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Marka, ihracat yaptığı bazı ülkelerde kısa sürede ilk 5 markadan biri olma başarısını gösterdi. Globalde de gücünü ortaya koyan General Mobile’ın yurt dışına yönelik hedefi, faaliyette bulunduğu ülke sayısını 45’e çıkarmak, 300 bin satış adedine ulaşmak ve 150 milyon TL tutarında ihracat gerçekleştirmek… General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, ürünlerini yurt dışında nasıl pazarladıklarıyla ilgili şu açıklamaları yapıyor: “Yurt dışı pazarlar araştırmalarımıza istinaden ülke bazlı fiyat, özellik ve tüketici beklentileri analizi yapıyoruz. Ürünlerimizi de bu müşteri taleplerine göre geliştiriyoruz. Örneğin Avrupa bölgesinde orta-üst segment akıllı telefon talebi daha yüksek. GM 8 ve GM 9 Pro modellerimizle bu pazarlarda iyi satış adetleri yakaladık. Fiyat rekabetinin çok yüksek olduğu Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Asya bölgelerinde ilk olarak rekabetçi fiyatlı GM 8 Go modelimizi müşterilerimiz ile buluşturduk.”

AFRİKA’YA ÖZEL YÜKSEK PİL

General Mobile, hedef pazarlarda pazar beklentilerine göre ürünlerin ve aksesuarların teknik özelliklerinde değişiklikler yapıyor. Örneğin Afrika’da elektriğe ulaşmada zorluk yaşayan bölgeler göz önüne alınarak GM 8 modelinin 3500 mAH kapasiteli bataryası Mara X modelinde 5000 mAH değerine yükseltilerek kullanıcıların cihazlarını daha uzun süre elektrik kaynağına ihtiyaç duymadan kullanabilmeleri sağlanıyor. 

ALMANYA DAVLUMBAZ PAZARINDA İLK 3’TE

Türkiye’nin mutfaklarını süsleyen Silverline da yurt dışında önemli başarılara imza atmış bir şirket. Bugün 70’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Hindistan, Avustralya, Arjantin, İrlanda, İspanya, Ekvator, Bahreyn, Fas, Fransa, Kolombiya, Moritanya, Nijerya, Norveç, Yeni Zelanda, Tayland, Tayvan, Ürdün, İngiltere gibi kıtalararası bir ihracat yapılanması olan markanın en fazla ihracat yaptığı pazar Avrupa. İtalya’nın tasarım şehri Milano’da temsilcilik açan Silverline, 30 ülkede kendi markasıyla faaliyet gösteriyor. Almanya, Danimarka, Ürdün, Fas, Tunus, Azerbaycan ve Gürcistan pazarlarında ortalama yüzde 10 paya sahip. Marka, teknoloji devi Almanya’nın davlumbaz pazarında ise ilk 3’te yer alıyor.

AVRUPA PAZARI TASARIMA ODAKLI

Silverline CEO’su Mustafa Laçin, yurt dışında en çok tercih edilen ürünleriyle ilgili şu açıklamaları yapıyor: “Avrupa pazarında, teknoloji ve tasarım odaklı ürünler büyük ilgi görüyor. Burada tezgahüstü modelimiz flow-in ön plana çıkıyor. Sürgülü aspiratörlerimiz en çok Rusya pazarında ilgi görüyor. Danimarka eğimli camlı dekoratif davlumbazları tercih ederken, İtalya ortamda fark edilmeyen sürgülü ürünleri, Almanya tavan davlumbazlarını tercih edebiliyor.”

TV KATEGORİSİNDE ÖN PLANA ÇIKIYOR

Sunny markasının çatı şirketi Atmaca Elektronik, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Afrika, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar’da toplamda 82 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. En güçlü ihracatı Bulgaristan olan şirket, Avrupa’da İtalya, İspanya, Portekiz, Almanya ve Fransa’ya, Orta Doğu ve Afrika’da Irak başta olmak üzere Fas’tan Gine’ye kadar satış yapıyor. Tüketici elektroniği sektörüne geniş bir yelpaze ile hizmet verdiklerini söyleyen Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, yurt dışına ihraç ettikleri ürünlerle ilgili şu açıklamaları yapıyor: “Spesifik olarak Türkiye ihracat 3’üncülüğünün de sahibi olduğumuz TV kategorisi asıl ihracat ürünümüz. Özellikle Orta Doğu ve Afrika’da pazara yön veren etkili oyuncular arasında yer alıyoruz. Smart TV’lerimiz Avrupa’da; İtalya, İspanya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Afrika’da; Fas, Nijerya, Gana ve Benin bölgelerinde öne çıkıyor.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR