USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

27 Mart 2023 10:10

"Togg ile elektrikli şarj ağı yatırımları artacak"

Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman, yerli otomobil Togg'un yollara çıkmasıyla elektrikli araç kullanımında beklenen hızlı artış doğrultusunda elektrikli şarj ağına yönelik yeni yatırımların da hız kazanacağını dile getirdi.

"Togg ile elektrikli şarj ağı yatırımları artacak"

Türkiye'deki elektrikli şarj istasyonu sayısının yollardaki elektrikli araç sayısına kıyasla oldukça iyi durumda olduğuna dikkat çeken Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman, yerli otomobil Togg ile yatırımların hız kazanacağını ifade etti.

Türkiye'deki elektrikli araç şarj istasyonlarının, elektrikli araç kullanımındaki yaygınlaşma paralelinde mevzuat, altyapı ve teknik açılardan tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde geliştiğini belirten Salman, bu gelişimi sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmenin en önemli gündem konuları arasında olduğunu, Zorlu Enerji'nin 2018'de kurduğu ZES (Zorlu Energy Solutions) markasıyla Türkiye'de, 'electrip' markasıyla ise Avrupa'da yükselen ihtiyacı öngörerek elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarını sürdürdüğünü kaydetti.

Salman, şarj istasyonu sayısının Türkiye'de yollardaki otomobil sayısıyla kıyaslandığında oldukça iyi durumda olduğuna dikkati çekerek, "Elektrikli araç şarj istasyonu olarak şu anda yaklaşık 6 bin soket bulunuyor. Bu soketlerin yarısından fazlası Zorlu Enerji tarafından işletiliyor. Türkiye içinde ZES ile pazar lideriyiz. Bugün Kıbrıs dahil, 81 ilimizde 3 binin üzerinde sokete ulaşmış durumdayız. Bizim şu anda asıl yoğunlaştığımız konu Türkiye gibi büyük bir ülkede kurduğumuz bu elektrikli araç şarj istasyon ağını, ülkemizdeki altyapı güçlendirme yatırımlarına paralel olarak sürdürülebilir şekilde büyütmeye devam etmek." diye konuştu.

2030'DA 1,5 MİLYONU AŞKIN ELEKTRİKLİ ARAÇ YOLLARDA OLACAK

Bu yıldan itibaren Togg'un da etkisiyle elektrikli araç sayısının ve modellerinin artacağı düşüncelerini paylaşan Salman. şunları kaydetti:

"Özellikle 2023'ün ikinci yarısından itibaren ve 2024-2025 yıllarında Türkiye'de hızlı bir şekilde elektrikli araç sayısının artacağını öngörüyoruz. Bugünün şartlarında ülkemizdeki şarj cihazı sayısı yeterli olsa da 2030 için 1,5 milyonu aşkın elektrikli aracın yollarımızda olacağını ve bunun onda biri kadar ortak kullanıma açık şarj cihazına ihtiyaç duyacağını düşünüyoruz. Bu da yaklaşık 150 bin adet elektrikli araç şarj cihazına ihtiyaç olacağını gösteriyor. Artacağını öngördüğümüz bu talep doğrultusunda Türkiye'nin, elektrikli araçlar için altyapıyı oluşturabilmesi için 2030 yılına kadar 3 milyar dolar civarında bir yatırım yapması gerekiyor. Bunun 2 milyar dolarlık kısmı dağıtım şirketleri, 1 milyar dolarlık kısmı ise şarj istasyonlarına yatırım yapan şirketlere ait olacak."
EN ÇOK OKUNANLAR