USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

05 Aralık 2022 13:39

Teknopark İstanbul, 68 patentli start-up girişim ile ilk sırada

Türkiye'de kurulan 898 patentli start-up kuruluşunun yüzde 77'sinin teknoparklarda kurulduğunu kaydeden Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Patent Effect'in yayınladığı rapora göre 2021 yılında 68 patentli start-up girişime ev sahipliği yaparak birinciliğe yerleştiklerini vurguluyor.

Teknopark İstanbul, 68 patentli start-up girişim ile ilk sırada

Yerli ve milli teknolojilerle dışa olan bağımlılığı azaltma hedefi doğrultusunda çalışmalar yürüten Teknopark İstanbul, Türkiye girişimcilik ekosisteminin en büyük destekçilerinden biri konumunda. Teknopark İstanbul'da hem girişimi hem de girişimciyi bir adım ileri taşıma üzerine kurulmuş bir sistem mevcut. Burada iş birliği yapılabilecek kuruluşlara kolaylıkla ulaşabilmenin yanı sıra, girişimi kurumsallaştırmak için gerekli basamaklara da doğru şekilde adım atılabiliyor. "Teknopark İstanbul bünyesine katıldıktan sonra siz sadece girişiminize odaklanıyorsunuz. Yatırımcı, eğitim, destek, teşvik, alan kullanımı gibi birçok konuda biz destek veriyoruz" diyen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, inovasyonu destekleyici ve yürütülen projelerin bir çıktısı olan fikri ve sınai mülkiyet haklarını (FSMH) koruyucu bir tutumla girişimcileri için 4 yılı aşkın bir süredir çalışmalar yürüttüklerini belirtiyor.

ULUSAL VE ULUSLARARASI PATENTLERDE HİBE DESTEĞİ VERİYOR

Bilal Topçu, Patent Effect'in yayınladığı rapora göre 2020 ve 2021 yıllarında en çok patentli start-up firmasına ev sahipliği yapan teknopark olarak birinci olduklarını ifade ederek, "Türkiye'de kurulan 898 patentli start-up kuruluşunun 697 girişimi yani yüzde 77'si teknoparklarda kuruldu. Teknopark İstanbul olarak 68 patentli start-up girişime ev sahipliği yaparak birinciliğe yerleştik. Firma ve girişimcilerimize, Connectto Teknoloji Transfer Ofisi Geliştirme Birimi'miz tarafından yürütülen Teknodestek programı ile patent, faydalı model tescili ve endüstriyel tasarım tescili konusunda hibe desteği sağlıyor ve başvuruların artmasına yönelik farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Teknodestek programının kapsamı da her yıl firmaların ihtiyaçları doğrultusunda yenileniyor. Şu an ulusal ve uluslararası patent ve faydalı model başvurularında hibe desteği veriyoruz" diyor.

"İKİ KEZ ÜST ÜSTE GRAND PRIX KUPASI'NI KAZANDIK"

FSMH sayılarında 4 yıl gibi kısa bir sürede nitelik ve nicelik bakımından ciddi bir artış sağlandığını kaydeden Bilal Topçu, şöyle devam ediyor: "ISIF İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı kapsamında 2019'da IFIA Grand Prix Kupası ile 2 altın, 7 gümüş ve 1 onur madalyası alındı. 2020 yılında 2 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalya, 2021'de Grand Prix Kupası ile 4 Altın, 4 Gümüş ve 1 Bronz madalya, bu yıl ise yine Grand Prix Kupası ile birlikte 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya aldık. Burada büyük bir başarı ile iki kez üst üste en büyük ödül olan Grand Prix Kupası'nı kazanmış olmamızın altını çizmek istiyorum."

Ayrıca 2021 yılında Hırvatistan'da düzenlenen ARCA'21 Uluslararası İnovasyon Fuarı'nda 5 farklı firmaya ait patentlerinin 2 Altın, 1 Gümüş, 1 Bronz ve 1 Takdir Belgesi'ne layık görüldüğünü dile getiren Topçu, bu yıl ise 26 ülkeden 530 buluşun sergilendiği Nürnberg'deki iENA 2022 Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda Teknopark İstanbul firmalarına ait 3 patent ile altın, gümüş ve bronz madalya almayı başardıklarını vurguluyor.

"Teknodestek programının kapsamı her yıl firmaların ihtiyaçları doğrultusunda yenileniyor. Şu an ulusal ve uluslararası patent ve faydalı model başvurularında hibe desteği veriyoruz."

"GİRİŞİMCİLERİMİZİN POTANSİYELİNE İNANIYORUZ"

Kuruldukları günden bu yana girişimcilik ekosisteminin gelişmesi, yerli ve milli teknoloji markalarının doğup büyümesi için gayret gösterdiklerine vurgu yapan Bilal Topçu, "Bu başarımızın arkasında inancımız ve bu doğrultuda yapılan yoğun çalışmalar bulunuyor. Girişimcilerimizin potansiyeline inanıyoruz ve onları desteklemeye devam ediyoruz. Teknodestek adı altında firmalarımıza fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda hibe desteği sağlayarak yüklerini hafifletmeye çabalıyoruz. Bu alana stratejik yaklaşarak girişimcilere eğitimler veriyoruz. Teknodestek programı ile birlikte fikri ve sınai mülkiyetlerin korunması ve ticarileşmede bir aracı olarak kullanılması için yoğun olarak çalışıyoruz. Firmaların Ar-Ge çıktılarının korunmasını sağlayan, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım tescili gibi başvuru ücretleri ve devam sürecinde yapılan inceleme, araştırma, uluslararası patent başvuru ücretleri de Teknopark İstanbul tarafından destekleniyor" açıklamasını yapıyor.

(Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu)

DERİN TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİNİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLIYOR

Derin teknoloji girişimleri için geçtiğimiz yıl açılışını yaptıkları Türkiye'nin en büyük kuluçka merkezlerinden biri olan Cube Incubation ile hem girişimcilerin projelerini hayata geçirmelerine destek verdiklerini hem de sermaye desteği bulmaları için yatırımcılar ile aralarında köprü görevi gördüklerini ifade eden Bilal Topçu, "Şu ana kadar 450'den fazla girişimciye hizmet veren kuluçka merkezimiz Cube Incubation'da girişimcilere uluslararası düzeyde altyapı imkanı sunuyoruz. Türkiye'de derin teknoloji girişimciliğinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla girişimcilerimize; 7/24 açık modern çalışma alanları, eğitim ve etkinlikler, mentorluk ve danışmanlıklar, ulusal ve uluslararası yatırımcı, firma görüşmeleri gibi birçok imkan ve destek sağlıyoruz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR