USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

20 Eylül 2021 15:58
Umut Çelik

Şirket giderleri buluta geçerek nasıl azaltılır?

Bazı şirketler hala karamsar kalsa da pandemi sonrasında birçok firma toplu bir şekilde bulut sistemine geçti. Bulut sistemi AMD EPYC işlemciler ve diğer faktörler ile Bilişim teknolojisi maliyetlerini büyük oranda düşürmeyi başardı.

Şirket giderleri buluta geçerek nasıl azaltılır?

Birçok kuruluş küresel pandemi salgınının ardından uzaktan çalışmaya toplu geçişin bir sonucu olarak dijital dönüşüm planlarını hızlandırdı. Birleşik Krallık hükümeti tarafından yayınlanan bir rapora göre işletmeler, nasıl çalıştığımızı ve etkileşim kurduğumuzu yeniden şekillendirmek için teknolojilere yatırım yapmakta hızlı olduklarını ve bu teknolojileri (bulut bilişim gibi) "işletmenin hayatta kalması için gerekli" olarak nitelendirdiklerini tespit etti.

Buna rağmen bazı işletmeler, dijital varlıklarını buluta kaydırma konusunda endişeli olmaya devam ediyor. Bu işletmeler için şu anda kullanımda olandan farklı bir Bilişim Teknolojisi modelini deneyimlemeden bulut sistemini benimsemek ve faydalarını anlamak zor olabiliyor.

Ne olursa olsun küresel salgın, bulut bilişimin önemini ön plana çıkarmış oldu. Bulut tabanlı yazılım, tüm iş gücüne çok az kesintiyle uzaktan çalışma yeteneği kazandırmıştır. Aynı zamanda BT kaynakları ve şirket içi uygulamalar gibi varlıkları bir bulut ortamına taşımak, işletmelerin daha iyi esneklikle ölçeklendirmesini ve küçültmesini sağlamıştır.

Pandeminin ardından dijitalleşmeye bu eşi görülmemiş geçiş, henüz bunu yapmayanlar için buluta geçişin neredeyse kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor diyebiliriz. Bu, özellikle maliyet açısından göz korkutucu görünebilir, ancak bulut bilişim aslında bir işletmenin genel giderlerini azaltmaya yardımcı olabilir.Peki bulut bilişim şirket maliyetlerini düşürmeye nasıl yardımcı olur?

Kurulum yatırımı yok

Ekipman, bakım ve personel açısından maliyetli olabilen bir veri merkezi oluşturmanın ve yönetmenin aksine, bulut bilişim genellikle çok daha uygun maliyetlere sahiptir. Birleşik Krallık hükümeti tarafından yayınlanan raporda, çoğu durumda genel bir bulutun şirket içi veri teknolojisine göre paranızın karşılığını daha iyi aldığınızı ortaya koyuyor.

İşletmeler geçiş yolculuğuna ilk başladıklarında, kullanıcı sayısı, depolama alanı ve özellikleri açısından işletmeleri için doğru hizmetleri seçiyorlar. Tüm altyapı ihtiyaçları, bir bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından sabit bir maliyetle karşılanabildiğinden, ön yatırım gerektirmiyor. Tabii ki her işletme benzersiz bir yapıya sahiptir ve bulut sistemine geçerken durum tespiti gereklidir. Ancak genellikle buluta geçişin etkileyici tasarruflar sağlayacağını göreceklerdir. Bir veri merkezini bir bulut sağlayıcısına taşıyan işletmeler, ortalama olarak maliyetin yalnızca onda birini ödeyeceklerdir.

Aynı şekilde bakım maliyetleri daha düşük olacaktır. Bir bulut sağlayıcı, donanım, yazılım, altyapı, izleme veya bakım ile ilgili olsun, tüm bakım giderlerinin zaten ödediğiniz ücretlere yansıtılması anlamında başka bir yardımcı program gibi çalışmaktadır.

Geliştirilmiş verimlilik

Bulut çözümleri, şirketlerin daha esnek ve işbirliği içinde çalışmalarını sağlar ve araştırmalar bunun üretkenlik üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Buluta geçiş yalnızca çalışanların uzaktan etkili bir şekilde çalışmasını sağlamakla kalmaz (2021'den daha önce hiç bu kadar önemli olmamıştı) aynı zamanda buluta geçiş yapmak, uygulamaları ve verileri çevrimiçi olarak barındırmak, şirketlerin etkin bir şekilde çalışanlarıyla seyahat eden sanal bir ofis oluşturdukları anlamına gelir. Bu aynı zamanda işletmelerin, bir yere bağlı olmayan bir işletme haline gelmelerini ve dünyanın her yerindeki verilere erişmelerini sağlar.

Şirket içi ekip yok

Bazıları şirket içi bir ekip yerine Bilişim Teknolojileri altyapılarının kontrolünü üçüncü bir şirkete devrediyor olsa da, işletmelerin buluta geçmeleri sonucunda tasarruf edebilecekleri para karar vermelerinde önemli bir rol oynayacaktır.

Şirketler buluta geçtiğinde, hizmet için ödedikleri paranın bir kısmı, bulut sağlayıcısının personel maliyetlerine gider. Ve bu genellikle, tüm bu işleri şirket içinde yaptıklarından çok daha küçük bir miktarı oluşturur. Bu, mevcut personelini küçültmeye zorlanacakları anlamına da gelmiyor, çünkü personeli işin diğer alanlarına dağıtarak BT departmanlarının operasyonlarını verimli bir şekilde iyileştirebilecek ve diğer birimleri geliştirmeye yardımcı olacaklardır.

Geliştirilmiş güvenlik

Güvenlik, COVID salgını sonrası dönemde her zamankinden daha büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Veri ihlalleri ve veri kaybı olaylarının kuruluşlar üzerinde geniş kapsamlı bir etkisi olmasının yanı sıra (hem finansal hem de itibar açısından) siber suçlar koronavirüs pandemisinden yararlanmaya çalışılan bu son aylarda büyük bir oranda artış gösterdi. Ev ağlarında dizüstü bilgisayarlardan çalışanlar sebebiyle, kimlik avı saldırılarının popülaritesi artarak en yaygın siber güvenlik tehdidi haline geldi ve bu durum fidye yazılımı girişimlerinin sayısını da arttırdı.

İşletmeler buluta geçerek kritik iş verilerinin en güncel güvenlik özellikleriyle korunmasına yardımcı oluyor. Donanım sorunları ve fiziksel makine arızasından bağımsız olarak verilere erişilebilmekle kalmıyor, aynı zamanda bulut genellikle daha eski, geleneksel veri merkezlerinde eksik olan en güncel güvenlik korumalarını da sağlıyor.

Örneğin bulut sağlayıcıları, genellikle güvenlik analitiği, periyodik güncellemeler ve kurumlar arası görünürlük gibi birçok yerleşik güvenlik özelliği sunuyor ve bu da kazara veya kasıtlı ihlal tehdidini azaltmaya yardımcı oluyor.

İşlemci teknolojileriyle bulut maliyetlerini düşürme

AMD'nin 3. Nesil EPYC işlemcileri gibi sunucu işlemci teknolojileri genel giderleri daha da azaltmaya yardımcı oluyor. İşlemcilerin benzersiz tasarımı herhangi bir sunucu işlemcisinin en yüksek performansını sunmasını sağlıyor.

Dahası AMD'nin Radeon Instinct™ M100 grafik hızlandırıcısı ile performans ve maliyet tasarrufu potansiyeli daha da artabiliyor. M100, makine zekası ve HPC iş akışlarını hızlandırmaya yardımcı olmak için olağanüstü bilgi işlem performansı ve watt başına performans sunuyor.

Neden şimdi buluta geçme zamanı?

Buluta geçiş göz korkutucu görünse de, geçişin operasyonel performansı, çevikliği, iş yükü ölçümünü, güvenliği ve en önemlisi BT genel giderlerini iyileştirmeye yardımcı olabileceği son derece açıktır. Bulut bilişim kuruluşların fiziksel sunucular ve veri merkezleri ile ilişkili sermaye maliyetlerini değişken giderler karşılığında takas etmelerini ve işletmelere yenilik yapmak için ihtiyaç duydukları desteği ve esnekliği sağlar.

Bulut sistemine geçerken ya hep ya hiç olmak zorunda değildir. Kuruluşlar uygulamaları bir hibrit bulut modeline dahil ederek varlıkları mevcut şirket içi ortamlarda çalıştırmaya devam ederken, bulut teknolojilerinin avantajlarından yararlanmaya bile başlayabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR