USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

21 Kasım 2023 11:54

Peoplise, İK'yı teknoloji ile güçlendiriyor

Türkiye'nin önde gelen markalarına insan kaynakları hizmetleri sunan Peoplıse, gelişen teknolojileri kullanarak yarattığı akıllı analiz ve raporlama platformu sayesinde İK teknolojisi piyasasında iddialı, başarılı bir dünya markası yaratma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Peoplise, İK'yı teknoloji ile güçlendiriyor

İnsan kaynakları profesyonellerine üstün bir yetenek deneyimi sağlamak için süreçlerini dijital ve analitik araçlarla optimize etmelerini sağlayan bir işe alım, işe başlatma ve değerlendirme platformu olan Peoplise, Türkiye'nin en büyük enterprise markalarına, 200'e yakın kurumda, 12 ülke, 14 farklı dilde hizmet verip, İK alanındaki 'know-how'u müşterilere aktararak İK danışmanı rolü üstleniyor. Platform üzerinde her yıl beş yüz binden fazla test yapılıyor, bir milyondan fazla aday, firmaların yetenek yönetimi süreçlerinden geçiyor.

2015 yılında kurulan Peoplise, 2020 itibariyle Logo Yazılım bünyesinde büyümeye devam ediyor. Dünyadaki ilk assessment marketplace, online vaka robotu gibi farklı projelere imza atan firma birçok uluslararası ödül almanın gururunu yaşadı. 2023 yılında Amerikan pazarına yenilikçi yapay zeka destekli aday arama platformu TalentHunter.ai ile giriş yapan Peoplise, Global İK teknoloji oyuncuları arasında yerini aldı. Peoplise Global CEO'su Erhan Güçdemir ile gelişen teknolojiler ve insan kaynaklarına etkisi üzerine konuştuk.

İK'DA SONRAKİ DEVRİM: YAPAY ZEKA DESTEKLİ TAHMİNLEME

> Yapay zeka insan kaynakları alanında nasıl kullanılıyor?

Peoplise ilk piyasaya çıktığı dönemde mülakat için şehirler arası ve uluslarası seyahat, kitapçıklarla sınıflarda sınav dağıtımı ve telefon görüşmeleri gibi uygulamalar yaygındı. Teknoloji bu süreçlerin tamamen çevrimiçi yapılmasını mümkün kıldı ve beraberinde maliyet ve zaman tasarrufu getirdi. İK profesyonellerini ve adayları kullanıcı deneyimi kapsamında mutlu etti. Şimdi de her yerde yapay zekâ ve iş hayatlarımıza etkisi konuşuluyor. Yapay zeka gelişimi, tekrarlayan ve zaman alıcı görevleri otomatikleştirme, veriye dayalı iç görüler sağlama ve İK profesyonellerini stratejik girişimlere odaklanma fırsatını sunarak İK alanında devrim yarattı. Yapay zeka, İK departmanlarının stratejik iş gücü planlaması, yetenek açıklarını belirleme, işe alım ve işe başlatma, istifa oranlarını tahmin etme ve çalışan performansını değerlendirme gibi konularda veri analitiği yapmasına olanak sağlıyor ve sunduğu iç görüler ile proaktif karar verme ve yetenek stratejisi kapsamında fayda sağlıyor. Ayrıca sohbet botları sayesinde 7/24 aktif destek hattı ve self-servis portalların oluşturulmasını mümkün kılıyor. Analitik verilerin kullanım artışını öngörerek daha fazla veriye dayalı karar alınabileceğini göreceğiz.

Veri barındırma (hosting servislerin) maliyetleri azaldıkça, İK yöntemleri açık kaynak alanında İK teknoloji geliştiricileri tarafından kullanılabilir hale geldikçe ve insan kaynakları liderleri teknolojik gelişmeleri benimsedikçe yapay zeka algoritmaları daha da akıllı iç görüler sağlayabilecek. Kullanımı yaygınlaştıkça yapay zeka öngörü sağlayabilecek hale gelecek. Tahminleme özelliği ile yapay zekanın kurumlar için tasarruf ve kalite açısından büyük önderlik sağlayacağını düşünüyoruz.

DİJİTAL İK DANIŞMANI: RECOGNISE

> Bu alanda ne gibi ürünler geliştirdiniz?

Yapay zekanın tahminleme özelliklerinden yetenek yönetimi alanında faydalanmak için Recognise adlı ürünü geliştirdik. Recognise, HR Center of Excellence ekiplerinin tüm yetenek yönetimi süreçlerini şirketlerinin lider kadrolarına ve çalışanlarına etkin ve verimli bir şekilde yayması, yöneticileri İK lideri yaparak güçlendirilmesi, yönlendirmesi ve tüm süreçleri anlık ve doğru raporlaması için tasarlanmış akıllı bir yetenek yönetimi platformudur. Tüm verilerin aynı platformda saklama özelliği ile anlık, doğru raporlama ve akıllı süreç tasarımı kullanıcı dostu ekranlar sayesinde kullanıcılara sunuluyor.

Yeni dönemde 'yetenek yönetimi' kapsamında yöneticilerin şirkete bağlılığı önemli bir konu olarak ele alınıyor, çünkü yönetici bağlılığı tüm şirketin bağlılığını etkiliyor. Devamsızlığını ve 'turnover'ı düşürdüğüne, müşteri memnuniyetini yüzde 10'a kadar artırdığına dair araştırma sonuçları var. Çalışan bağlılığı yüksek olan şirketlerde karlılığın, çalışan bağlılığı düşük olanlara oranla yüzde 21 daha fazla olduğu kanıtlanmış durumda. Ama yöneticiler yetenek yönetimde zorlanıyor, çünkü İK know-how'u bulunmayabiliyor. Veriler farklı sistemlerde saklanıyor ve entegre değil ayrıca bütçe ve yetenek planlama süreçleri günlük rutinden çok kopuk. Bu sebeplerden dolayı insan kaynakları departmanlarının çok fazla sürecin içinde olmaları gerekiyor.

Recognise yöneticilere tüm süreçleri ve verileri aynı sistemde görme, karşılaştıma ve analiz etme ile akıllı raporlama fırsatları sunuyor. Canlı yetenek değerlendirme seansları, işgücü, yedekleme ve terfi planlama yaparken tahminleme özelliği sayesinde farklı senaryoları modellenebiliyor. Böylece yöneticilere akıllı analiz ve öngörü sunan dijital İK danışmanı oluyor.

"ÖNCELİĞİMİZ DÜNYA MARKASI YARATMAK"

> Yapay zeka ve etik konusunda düşünceleriniz neler?

Teknoloji geliştikçe yapay zekanın İK teknolojisinde yer edinmesinin oluşturduğu etik ve ahlâki endişelerin dindirilmesini sağlayacak prensipler oluşturmak da önem arz ediyor. Peoplise olarak, operasyonlarımızda en yüksek etik standartları koruma taahhüdünde bulunuyor, işe alım ekipleri içinde iş birliğini ve kapsayıcılığı teşvik ediyoruz. Bu nedenle Türkiye'de ilk olarak 'İK'da Yapay Zeka Kullanım İlkeleri' oluşturduk. Yapay zeka teknolojisini 'İnsan Zekasını Artırma, Adillik ve Veri Gizliliği' prensipleri doğrultusunda kullanıyoruz.

Biz insan kaynaklarından gelen, insan kaynakları için ürün yapan, bilim ve deneyime önem verildiğinde büyük dönüşümler ve yüksek katma değer yaratılabileceğine inanmış bir ekibiz. Bize inanıp destek veren, birlikte ürün geliştiren, bizi daha iyiye taşıyan, tüm müşterilerimize teşekkür ederiz.

Türkiye'de yakaladığımız bu başarıyı yurtdışına taşıyabilmek ve markamızı Amerika'da büyütebilmek için bu sene önemli adımlar attık. Türkiye'de insan kaynakları 'know how' ve dijitalleşme olgunluğunun ne kadar ilerde olduğunu gösterebilmek, İK teknolojisi piyasasında iddialı, başarılı bir dünya markası yaratmak ilk önceliğimiz.

EN ÇOK OKUNANLAR