USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

09 Kasım 2022 16:57
Akşam

Meta CEO'su Mark Zuckerberg duyurdu: 11 bin çalışanın işine son verildi

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, toplam personelin yüzde 13'üne tekabül eden 11 bin çalışanın işten çıkarıldığını duyurdu.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg duyurdu: 11 bin çalışanın işine son verildi

Twitter'ın ardından Meta da çok sayıda çalışanın işine son verdi. Meta şirketinin kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg yayınladığı bir blog yazısında 11 bin çalışanın işten çıkarıldığını duyurdu. Şirketin toplamda yüzde 13'lük kısmının işten çıkarıldığını ifade eden Mark Zuckerberg pandemi döneminde yanlış kararlar aldığını söyledi.

META, 11 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDI

Aksam.com.tr'nin The Verge'den aktardığı habere göre; Zuckerberg, "Covid'in başlangıcında dünya hızla çevrimiçi hale geldi ve e-ticaretteki artış büyük bir gelir büyümesine yol açtı" dedi. Zuckerberg, "Birçok insan bunun pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek kalıcı bir hızlanma olacağını tahmin etti. Ben de öyle yaptım ve yatırımlarımızı önemli ölçüde artırma kararı aldım. Ne yazık ki bu beklediğim gibi olmadı." dedi.

Zuckerberg, şirketin artık harcamaları ve personeli azaltarak "daha yalın ve daha verimli" hale geleceğini ve reklamlar, yapay zeka ve meta veri dahil olmak üzere "daha az sayıda yüksek öncelikli büyüme alanlarına" daha fazla kaynak aktaracağını söyledi.

Zuckerberg, şirketin işe alım ekibinin kesintilerden özellikle "orantısız şekilde etkileneceğini" söyledi. Meta, Eylül ayında yaklaşık 87.000 çalışanı olduğunu bildirmişti ve bugünkü işten çıkarmalar şirketin kurulduğu 2004 yılından bu yana en büyük işten çıkarma hamlesi oldu.

NEDEN İŞTEN ÇIKARILDILAR?

ABD ekonomisinde öngörülen bir gerileme, birçok teknoloji hissesi için ivmeyi köreltti, ancak şirketin beklentileri, hem rakiplerden gelen güçlü rekabetten hem de inatçı stratejiden etkilendi. TikTok'un yükselişi ve Apple'ın gizlilik politikasındaki değişiklikler Meta'nın fevkalade kazançlı reklam işini sıkıştırırken, şirketin yeni ortaya çıkan metaverse yatırımları istenilen kazancı getirmedi.

Meta, 2022'de metaverse harcamaları nedeniyle 9,4 milyar dolar zarar etti ve gelecekte de daha fazla harcama yapmayı beklediğini söylüyor. Bu arada, şirketin amiral gemisi metaverse sosyal platformu Horizon Worlds, o kadar hatalı ve popüler değil ki, Meta'nın kendi yöneticileri, çalışanları onu kullanmaya utandırmak zorunda kaldı.

HİSSELER DİBİ GÖRDÜ

Kötü haberler biriktikçe Meta'nın hissesi çöktü. Hisse senedi fiyatı bu yıl yüzde 70'ten fazla düştü ve son haftalarda piyasa değerinde 700 milyar dolar kaybetti. Ancak Zuckerberg'in işten çıkarma duyurusunu takiben, şirketin hisse senedi fiyatı piyasa öncesi işlemlerde yüzde dörtten fazla arttı.

Yine de Meta, geniş çaplı işten çıkarmalar bildiren tek teknoloji firması değil. Salesforce bu hafta yüzlerce çalışanını işten çıkardığını doğruladı ; Snap, Ağustos ayında işgücünün yüzde 20'sini kesmeyi planladığını söyledi. Ayrıca Twitter, yeni sahibi Elon Musk'ın yönetimindeki binlerce çalışanını işten çıkardı.

Meta'nın kesintilerini açıklayan blog yazısında Zuckeberg, ABD'de işten çıkarılan çalışanların 16 haftalık temel ücret artı her hizmet yılı için iki ek hafta, altı ay boyunca sağlık sigortası ve yeni bir kariyer bulma ve göçmenlik yolunda ilerleme için destek alacağını söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR