USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

14 Ekim 2022 16:23

IdeaSoft, geleceği yakalayan uçtan uca e-ticaret çözümlerinde liderliğini sürdürüyor

İşletmelerin Bitcoin ile ödeme alabileceği 2023'e kadar 50 bin firmayı e-ticarete taşımayı hedefleyen IdeaSoft, 2030'a kadar dijitalleşmeyen ve e-ticareti farklı modelleriyle kullanmayan işletme kalmayacağını öngörüyor.

IdeaSoft, geleceği yakalayan uçtan uca e-ticaret çözümlerinde liderliğini sürdürüyor

Türkiye'nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısı şeklinde konumlanan IdeaSoft'un temelleri ilk etapta kurucu ortaklardan Seyhun Kara ve Fatih Çalışkan tarafından 2005'te atıldı. Türkiye'de e-ticaretin yeni yeni duyulmaya başlandığı, KOBİ'lerin ve şirketlerin henüz internet sitelerini kurmadığı bir dönemde 500 TL sermaye ile 15 metrekarelik küçük bir dükkanda faaliyete geçen IdeaSoft'un kurucu ekibine kısa süre sonra Kerem Kaya da dahil oldu. Süreç içinde Türkiye'nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısı olma başarısını yakalayan IdeaSoft, e-ticaretin tüm renklerini sunan bir platform ve ekosisteme dönüştü. 35 bini aşkın işletmeye ve girişimciye e-ticaret'e başlarken destek olduklarını belirten Seyhun Özkara "6 yıl üst üste Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi seçilip, art arda birçok yeniliğe imza attık ve atmaya devam ediyoruz" diyerek sorularımızı yanıtladı.

ÖNCELİK IDEASOFT VE MÜŞTERİLERİNDE

> Üç kurucu ortak olarak nasıl bir yöneticilik yaklaşımınız var? Bunun kurum kültürünüze, müşteri ilişkilerinize ve sektörel konumunuza yansımalarını aktarır mısınız?

E-ticaret altyapı sağlayıcısı olarak uçtan uca e-ticaret eğitimlerinden kargo/lojistik ve ödeme çözümlerine kadar kapsamlı bir hizmet sunan IdeaSoft'da kurucu ortakların uzmanlaştığı ve sorumluluk aldıkları alanlar var. Bu ortak çalışma anlayışımız üst üste 6 kez Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi seçilmemizin de ana sebeplerinden biri. IdeaSoft'u ve müşterilerini birinci öncelik kabul ederek aldığımız kararlar şirket kültürünü de şekillendiriyor. Çalışanlarımızdan, iş ortaklıklarımıza bir bütün olarak müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutarak IdeaSoft'u hep ileri taşımaya özen gösteriyoruz.

E-ticaret'in Türkiye'de ciddi bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu 15 yıl önceden öngörüp, her ölçekten kuruma hitap edebilecek bir altyapı sunma hedefimizi başardık. Pazarın neredeyse yarısına sahibiz. E-ticaret odaklı web ve mobil tabanlı yazılım çözümleri üreten bir teknoloji şirketi olarak ürün sunmakla kalmayıp, oluşacak tüm ihtiyaçlar için de çözüm ortaklığı modeli üzerinden hizmet veriyoruz. Amacımız; 200 kişiye ulaşan ekibimizle e-ticaret'e başlayan şirketlerin ihtiyacı olacak her hizmeti bütünleşik olarak sunabilmek.

UÇTAN UCA E-TİCARET DENEYİMİ

> Sunduğunuz çözüm ve hizmetlerle nasıl bir fark yaratıyorsunuz?

Yalnızca en kaliteli e-ticaret yazılımı değil uçtan uca bir deneyim de sunuyoruz. Uygulama mağazamız ile Türkiye'de ilk ve tek olarak kullanıcılarımıza geniş bir ekosistem sunabiliyoruz. Fotoğraf çekiminden ödeme sistemine, kargo/lojistik çözümlerinden pazarlama araçlarına kadar e-ticaretin tüm detaylarında ve süreçlerinde kullanıcılarımıza çözüm buluyoruz. Yazılımımızı tercih eden tüm partnerlerimiz için her hafta ücretsiz olarak gerçekleşen eğitim programlarımızda, alanında uzman eğitmenlerimizle e-ticaret hakkında cevaplanmayan soru bırakmıyoruz.

TÜRK MARKALARI IDEAEXPORT İLE GLOBALDE

> Müşterilerinize sınır ötesi e-ticaret için ne tür destekler sağlıyorsunuz?

E-ihracat'a başlayan firma sayısındaki yüzde 219'luk büyüme önümüzdeki dönemlerde daha da artacak. E-ticaret'e başlayan binlerce firma pandemide daha da artan deneyimiyle ve IdeaSoft altyapı seçenekleriyle birlikte kendi ürünlerini tüm dünyaya satabilir halde. E-ihracat ülke politikası olarak ve işletmelerin eğer başarabilirlerse ikinci bir gelir modeli olarak çok kıymetli ve ihracat ayağını geliştirecek. Biz, IdeaExport ürünümüzle "Markanızı Türkiye sınırlarının ötesine taşıyın. Türkiye'de üretin, tüm Dünya'ya satın, müşteri portföyünüzü genişletin, gelirinizi artırın" diyoruz. Müşterilerimiz özelinde işletmelerin yurt dışı satışlarında Avrupa, Mena Bölgesi ve Rusya ön plana çıkıyor.

DEMOKRATİK VE ÖZGÜR BİR E-TİCARET

> Sosyal fayda boyutunda ne tür aksiyonlar alıyorsunuz?

E-ticareti daha demokratik ve özgür bir hale getirmek için farklı sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyoruz. Çok yakında birkaç projemizin de lansmanını yapacağız. Farklı platformlarda e-ticaret yapmaya çalışan işletmelerin çok yüksek komisyon oranlarıyla ve çok düşük karlılıklarla bu iş modelini sürdürebilme olasılıkları yok. Yaygınlaşan online alışveriş karşısında sadece fiziksel mağazalarla ticaretlerini sürdürebilme şansları da yok. Bu durumu çözmeyi ticaret yapan tüm KOBİ'ler için bir misyon olarak edinerek sosyal sorumluluk projelerimizi her geçen yıl artırıyoruz. "Efsane kadın girişimciler" kampanyası ile 195 kadın girişimcimizin e-ticaret'e adım atmasını sağladık. Belediyelerle iş birliği içindeyiz. Evlerine ek gelir sağlamak için sosyal medya platformlarında ürün satmaya çalışan kadın girişimcilerimize de 'E-Ticaret'le Kazanan Kadınlar' projesiyle eğitimler vererek e-ticaret'e başlamalarını sağlıyoruz.

2023'E KADAR 50 BİN İŞLETMEYİ E-TİCARETE TAŞIYACAK

> 2022'yi nasıl tamamlayacaksınız? 2023 planlamalarınız neler?

IdeaSoft kullanıcısı e-ticaret sitelerinin siparişlerini analiz edilerek hazırladığımız 2022 ilk 6 aylık e-ticaret raporuna göre; satılan ürün adedi 30 milyon 14 bin 965 oldu. İşletmelerin cirosu da yüzde 69 büyüdü. Hedefimiz 2023'e kadar 50 bin işletmeyi e-ticarete taşımak. 2023'te bir ilki de gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz. 2023'te işletmeler Bitcoin ile ödeme alabilecek. İnancımız; 2030'a kadar dijitalleşmeyen, e-ticareti farklı modelleriyle kullanmayan işletme kalmayacak.

(IdeaSoft Kurucu Ortağı Seyhun Özkara)

HERKESİN E-TİCARET YAPMASINI SAĞLAYACAK ÇÖZÜM

> E-ticaret'i herkes için mümkün kılma vizyonunuz için nasıl çalışmalar yapıyorsunuz ?

E-ticaret oldukça geniş bir ekosistem. Yazılım süreci, kargolama, ödeme sistemleri, muhasebe, reklam ise bu ekosistemin damarları gibi düşünülebilir. E-ticaret'i herkes için mümkün kılmak adına tüm bu alanlarda yenilikçi çözümler üretip iş ortaklıkları kuruyoruz.

Mevcut durumda KOBİ'ler ve girişimciler e-ticaret platformlarında yüksek komisyon oranları veya düşük karlılıklarla mücadele ediyor. Yakında lansmanını yapacağımız çözümlerle herkesin e-ticaret'e ilk adımını atarak dilediğince satış yapmasını sağlayacağız. Böylece KOBİ'ler ve girişimciler fiziksel mağazalarına bağlı kalmadan tüm Türkiye'ye ve dünyaya satış yapabilecek.

E-TİCARET'TE YENİ BOYUTLARLA BİRLİKTE BÜYÜME SÜRECEK

>Türkiye'de e-ticaretin geleceği nasıl şekillenir?

Şirketlerin geleneksel ticaret yaklaşımları dijitale göre kısıtlı imkânlara sahip. Küçük ve orta ölçekli işletmeler dijital trendlere ayak uydurarak her iki tarafta da varlığını sürdürebilir. Türkiye pazarındaki her fiziki mağaza satıcısının ilerleyen dönemlerde mutlaka bir online ticaret kanalı olacak. Gelecekte bizi, bugün konuşulan NFT ve Metaverse kavramlarından çok daha farklı bir dünya da karşılayacak. Fiziki hayatta kullandığımız birçok ürünün ve ihtiyacın sanal ortamlarda, Metaverse dünyasında da karşılık bulacak ürünler haline geleceğini, büyük veya küçük markalı ürünler üretilerek öncelikle sanal dünyalarda sonra da talebe göre fiziksel dünyada da kullanılacağını öngörüyorum. Bazı markalar zamanla hem fiziksel hem de sanal dünya için ürün ve kategoriler oluşturacak. Bu alandaki cihazların ve teknolojik ürünlerin hayatımıza daha kolay girmesiyle zaman içerisinde daha çok adapte olacağız. Değişen şartlara ve dünyalara göre farklı e-ticaret çözümler için çalışmalar yapıyoruz. İşletmelerin orada da ürünlerini sunabilmesi için geliştirdiğimiz çözümler olacak. 2023 e-ticaretin daha da büyüdüğü bir yıl olacak.

EN ÇOK OKUNANLAR