USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

06 Eylül 2023 10:29

Fanuc, yeni projesiyle yerli üretime global avantaj sağlamaya odaklandı

Türkiye'de son yıllarda hızla büyüyen makine imalatının globaldeki rekabeti için bu yıl ‘Fanuc Yerli Makine Üreticisinin Yanında' projesini hayata geçiren Fanuc, sahip olduğu bilgi birikimini ve teknolojiyi Türkiye'deki makine imalatçılarıyla paylaşmayı hedefliyor. Yerli makine üreticisinin globaldeki paylarını artırmalarına fayda sağlayacak proje, uzun süreli gerçekleştirilecek anlaşmalarla imalat sürecini sürdürülebilir ve verimli hale getirecek.

Fanuc, yeni projesiyle yerli üretime global avantaj sağlamaya odaklandı

Japonya'nın Yamanaka Gölü yakınındaki Fuji Dağı eteğinde yer alan 1.7 milyon metrekarelik fabrikasında 1956 yılından bu yana otomasyon endüstrisi için; CNC kontolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine öncülük eden Fanuc, bugün itibarıyla dünya genelinde 271 iştirak ve 8 bin 200'den fazla çalışanıyla hizmet veriyor. Küresel pazarda takım tezgahlarına yönelik CNC sistemlerinde ve endüstriyel robotlar alanında sektörüne liderlik eden markanın Türkiye yapılanması da doğru stratejilerle yer aldığı her sektörde istikrarlı büyümeyi sürdürüyor. Türkiye'deki değişken ortama rağmen ilk altı ayda genel anlamda hedeflenen büyümeyi yakaladıklarını belirten Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit ile Fanuc'un ikiz dönüşümdeki misyonunu, üretim alanında sektörü derinden dönüştürecek trendleri ve yerli üreticilerin imalat sürecini sürdürülebilir ve verimli hale getirecek projeleri hakkında konuştuk...

* 2023 yılı ilk 6 ayı Fanuc Türkiye için nasıl geçti? 2023'ün ikinci yarısı ve sonrası için hedefleriniz nedir? (büyüme, ciro, yeni ürün, ihracat, satış adedi vb.)

Ülkemizdeki değişken ortama rağmen ilk altı ayda genel anlamda hedeflediğimiz büyümeyi yakaladık. İstikrarlı büyümemizi yer aldığımız her sektörde sürdürüyor, buna uygun stratejilerle sektörde liderliğimizi devam ettiriyoruz. Yılın ikinci yarısında otomotiv, makine ve gıda alanlarının iş hacmi olarak daha hareketli geçeceğini öngörüyor, her birinde ortalama yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz.

* Pazar payınızı artırma adına yurtiçi ve yurt dışında yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Biz de Fanuc Türkiye olarak ülkemize değer katmak ve yerli üretime ciddi anlamda avantaj sağlayacağını düşündüğümüz 'Fanuc Yerli Makine Üreticisinin Yanında' projesini yılın hemen başında hayat geçirdik. CNC sektörünün lider ve alanında öncü firmalarından biri olarak birçok farklı alanda makine üreticileriyle yakından çalışma fırsatı bulduğumuz için onların ihtiyaçlarını da net bir biçimde tespit edebiliyoruz. Yaptığımız analizler sonucunda ise ülkemizde CNC takım tezgahlarının üretim adedinin hızlı bir şekilde artması gerektiği sonucuna ulaştık ve bu alanda sektör lideri bir firma olarak üzerimizde bir sorumluluk hissettik. Geliştirdiğimiz proje kapsamında Türkiye'deki CNC makinelerinin üretiminin artırılması, bu alanda aktif olan oyuncuların çoğalması ve üretilen makinelerin teknoloji çıtasının yükseltilmesi ile ülkemiz sanayisine katma değer sağlanmasını hedefliyoruz. Yerli makine üreticisinin globaldeki paylarını artırmalarına fayda sağlayacak proje, uzun süreli gerçekleştirilecek anlaşmalarla imalat sürecini sürdürülebilir ve verimli hale getirecek. Mevcut projeyle birlikte Türkiye'de yerli CNC makine üreten bütün firmalarla uzun süreli anlaşmalar yapmak hedefleniyor. Orta ve uzun vadede proje sayesinde yurt içi ve yurt dışından yatırımcılara gerekli yol haritası ve ihtiyaç olan Fanuc teknolojisi de sunulacak.

Öte yandan projemiz oldukça geniş bir perspektife sahip. Dolayısıyla birden fazla amacımız var ve bu amaçları destekleyen birden çok hedefimiz mevcut. Projeye start verdiğimizde çok heyecanlandık ve 'Türkiye sanayisine nasıl destek verebiliriz?' diye düşündüğümüzde karşımıza yüzlerce sorumluluk çıktı. Burada belirlediğimiz birinci önceliğimiz de CNC sektörüne dair bilgi birikimimizi ve tecrübemizi ülkemiz sanayisine aktarmak oldu. Tabii bunun yanında yurt içindeki mevcut konumumuzu daha güçlü kılmak da bir diğer önceliğimiz.

DİJİTAL İKİZLER YENİ DÖNEMDE AKILLI FABRİKALARIN TEMELİ HALİNE GELDİ

* İkiz dönüşüm ile birlikte birçok sektörde hızlı bir dönüşüm söz konusu. Sektörünüz ve Fanuc bu dönüşümde nasıl bir misyon ediniyor?

Dijital ikizler yeni dönemde akıllı fabrikaların temeli haline gelmiş, endüstri haricinde sağlık, veri modelleme, süreç yönetimi gibi alanlarda kullanımları artmış durumda. Bu dönüşümde Fanuc olarak öncü rol üstleniyor, yaptığımız Ar-Ge yatırımları sayesinde yapay zekayı robotlarımıza entegre ediyoruz.

KULLANIMDA ESNEKLİĞE VURGU YAPAN BİR TEKNOLOJİ SUNUYORUZ

* Ağırlıkla hangi sektörlere özel ürünleriniz bulunuyor? Fanuc'un öncü olduğu sektör ürünlerinden ve bu ürünlerin öne çıkan özelliklerinden kısaca bahseder misiniz? Orta vadede giriş yapmayı planladığınız veya var olduğunuz alanda çok daha güçlenmeyi planladığınız sektörler var mı?

Fanuc olarak havacılık ve uzay, otomotiv, elektronik, tarım, gıda sektörü, saat ve kuyumculuk, medikal, plastik, metal levha, eczacılık ve kozmetik gibi sektörlerdeki müşterilerimize 360 derece hizmet ağımız sayesinde satış, teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanlarında destek sağlıyoruz.

Otomatik Yönlendirmeli Araç (AGV) ve Otonom Mobil Robotlar (AMR) için geliştirdiğimiz Fanuc robot ve cobotları ile kullanımda esnekliğe vurgu yapan bir teknoloji sunuyoruz. Kolay kullanımı ve hafifliğiyle öne çıkan Fanuc cobotları ile donatılmış AGV, karmaşık otomasyon süreçlerini en basit hale dönüştürüyor. Daha etkin kullanımı mümkün kılan Fanuc robotları ile donatılmış Mobil Robot Platformları, sabit uygulamalara kıyasla robotik ekipmanların hızlı bir şekilde yerleştirilmesine olanak tanıyor. AGV Robotlar, düşük hacimli ve yüksek karışımlı iş atölyeleri için karmaşık üretim süreçlerinin zorluğunu yüksek verimliliğiyle minimum seviyeye indiriyor.

Türkiye'de fabrikaların robot-cobot kullanımı ne düzeyde? Gelecek yıllarda bu oranın ne oranda artması bekleniyor?

Genel olarak konuşmak gerekirse, üretimde dijitalleşme ve otomasyon küresel olarak yaygın bir trend ve Türkiye de bu trende katılmış durumda şu an için. Üretimde robotlar ve cobotlar, iş süreçlerini otomatikleştirmek, verimliliği artırmak ve insan işçilerin iş yükünü hafifletmek için kullanılan önemli araçların başında geliyor. Robot teknolojilerinin hızla geliştiği ve maliyetlerinin düştüğü göz önüne alındığında da Türkiye'deki fabrikaların robot ve cobot kullanımı her geçen gün artıyor.

Robot ve cobot kullanımının gelecekteki artış oranı, birçok faktöre bağlı. Bunlar arasında ekonomik koşullar, iş gücü maliyetleri, teknoloji erişilebilirliği ve sanayi politikaları gibi etkenler yer alıyor. Türkiye'nin bu konudaki stratejileri ve teşvikleri de son derece önemli.

YAPAY ZEKANIN TAM ENTEGRASYONU OTOMASYON HARİKALARI YARATACAK

* Önümüzdeki dönemlerde üretim alanında nasıl bir değişim olacak? Robot teknolojilerinde ve üretim alanında sektörü derinden dönüştürecek trendler neler? (yapay zeka, makine öğrenimi, nesnelerin interneti vb.)

Yapay zekanın (AI) endüstriyel robotlarla entegrasyonu, günümüz üretim süreçlerine çeşitli şekillerde önemli katkılar sağlıyor. Yapay zeka destekli robotlar hareketlerini ve süreçlerini optimize ederek üretkenliğin artmasını ve döngü sürelerinin kısalmasını mümkün kılıyor. Bu, şirketlerin daha kısa sürede daha fazla ürün üretmesine yardımcı olup maliyet tasarrufu ve karlılığın artmasını sağlıyor. Çok yakın gelecekte yapay zekanın gerek makine öğrenimi gerekse robotlar ve nesnelerin interneti ile tam entegrasyonu bugün hayalini dahi kurmakta zorluk çekeceğimiz otomasyon harikalarını ortaya çıkaracak.

TEKNOLOJİYİ KENDİ TEKNOLOJİ VE AR-GE HAMLELERİMİZLE ÜRETİYORUZ

* Fanuc'un Ar-Ge yatırımları ve yeni projeleri hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? Ar-Ge sonucu ürettiğiniz ürün veya hizmetlerin muadillerinden farkı nedir? Markanız sektöre ne gibi ilkleri kazandırdı, gelecekte neleri kazandırmayı hedefliyor?

Robotlarımızın en önemli özelliği, kendi teknolojisini tamamen kendi üretmesi. Üçüncü parti bir firmadan teknoloji satın almadan kontrol ünitelerini, servo motorları ve sürücü teknolojilerini kendi teknoloji ve Ar-Ge hamleleriyle üretiyoruz. Basit ve hızlı kurulum imkanı sağladığımız prosesler arasında robota entegre teknoloji çözümlerimiz ile görüntü işleme ve kuvvet kontrolü yer alıyor. Bu noktada Ar-Ge çalışmalarına ve karanlık fabrika konseptine verdiğimiz önem de ortaya çıkıyor. Karanlık fabrika uygulamasına kendi ürünlerimizle 10 yıl önce devreye almamız bizim için büyük bir avantaj oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR