USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

15 Ekim 2021 15:52
Umut Çelik

E-ticaretin nabzı Türkiye'de atacak

E-ticaretin patronları ve liderlerini buluşturan ve ‘e-ticaretin Davos'u olarak nitelendirilen World E-Commerce Forum için geri sayım başladı. İstanbul'u dünyanın önemli e-ticaret merkezlerinden biri yapmak amacıyla 21 Ekim'de Manderin Oriental Bosphorus Otel İstanbul'da gerçekleştirilecek etkinlik, Türkiye'nin ve bölgenin e-ticaret ekosisteminde lokomotif rol oynayacak.

E-ticaretin nabzı Türkiye'de atacak

'E-Ticaretin Rönesansı-Avrasya'nın Dijital Başkenti: İstanbul' ana temasıyla düzenlenecek forumun lansmanı Worldef Başkanı Ömer Nart, UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, T-Soft CEO'su Ömer Arıkan'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

1 MİLYON AÇIK VAR

Türkiye e-ticaret sektörünün önemli aktörlerinin yüzde 80'ini bir araya getirecek forumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Worldef Başkanı Ömer Nart, "300 milyar TL büyüklüğe koşan Türkiye e-ticaret sektörü pandemiyle birlikte yüzde 66 büyüdü. Pandemide e-ticaret, 5 yılda kat edeceği mesafeyi 1 yıl içinde kat etti. E-ticaret artık bir alternatif ticaret kanalı değil ana akım haline geldi. E-ticarette firma sayısı artarken, nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyaç da yükseldi. Ülkemizde e-ticaret ile ilgili bir milyon istihdam açığı var ve birkaç yıl deneyimi olanlar 7-8 bin lira maaş işe başlayabiliyor. Tecrübeye göre maaşlar 45 bin TL'ye kadar çıkıyor. Buna paralel olarak kariyer platformlarında e-ticaretle ilgili iş ilanlarının sayısı da son 1,5 yıl içinde 27 kat arttı. Bugünki e-ticaret direktörleri geleceğin CEO'ları olacak. Böyle bir dönemde, 'e-ticaretin Davos'u olarak nitelediğimiz ve sektörün neredeyse tüm temsilcilerinin katıldığı forum, İstanbul'u dijital başkent yapma yolunda çok önemli bir kilometre taşı' dedi.

YENİ ÇİN TÜRKİYE Mİ?

Küresel ticarette dengeleri altüst eden Kovid-19'la birlikte dünya tedarik pazarının yön değiştirdiğine dikkat çeken Ömer Nart, "Avrupalı ve Amerikalı alıcılar artık ürünleri Asya ülkeleri yerine daha yakın pazarlardan tedarik etmeye başladı. Bir çok firma Çin yerine daha kaliteli üretim ve hızlı aksiyon alabilen Türk şirketlerinden alım yapmaya başladı. Bu trend e-ticaret tarafında da gözlemleniyor. Bu nedenle dünyanın önde gelen e-ticaret firmalarının üst düzey yöneticilerinin de aralarında yer aldığı 400'den fazla misafirin ağırlanacağı bu forum Türkiye e-ticaret pazarının geleceği için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

FORUM GLOBALE TAŞINACAK

Ömer Nart, foruma İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Lüksemburg Başbakanı ve eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Jean-Claude Juncker gibi önemli isimlerin de konuşmacı olarak katılacağını söyledi. Dünyada kamu ve özel sektörün e-ticaret dikeyinde bir araya geldiği bu çapta başka bir organizasyonun olmadığını vurgulayan Ömer Nart "Önümüzdeki yıllarda geleneksel Davos gibi farklı ülkelerin devlet başkanlarını, başbakanlarını, bakanlarını e-ticaret ekosisteminin aktörleriyle buluşturacağız. Yakın zamanda İngiltere merkezli bir girişimle global ölçekli bir forum daha düzenleyeceğiz. Bu forumda Türkiye'deki e-ticaret firmalarını global e-ticaret aktörleriyle buluşturacağız. Böylece Türkiye'de e-ticaretin gelişimine önemli bir katkı sunacağımızı düşünüyoruz" dedi. World E-Commerce Forum'da 'Kovid-19'un Uluslararası Ticarete Etkileri', 'E-Ticaret, Dijital Diplomasi ve Mevzuat Uygulama', 'E-Ticaret, Otomasyon ve Sürdürülebilirlik' ve 'Pandemi ve Küreselleşme' başlıklarıyla 5 farklı panel düzenlenecek.

TL'YLE ALIP DÖVİZLE SATIN

Toplantıda yaptığı konuşmada e-ticaretin yanı sıra sınır ötesi e-ticaretin de avantajlarına değinen Ömer Nart, şunları kaydetti: "Nielsen'in raporuna göre e-ticaret tüketicilerinin yaklaşık yüzde 60'ı yurt dışından alışveriş yapıyor. Avrupa'da yurt dışından alışveriş yapanların oranı yüzde 70'lerde, Asya'da ise yüzde 60'larda... Bu bize gösteriyor ki e-ticaret firmaları için sınır ötesi pazarlarda büyük bir potansiyel var. Bu sebeple Türkiye'ye özgü bir ihracat modeli olan mikro ihracatla e-ihracatı çok önemsiyoruz. E-ihracatta Türkiye'ye oranla çok daha fazla kazanma imkanı var. Türkiye'de 50 liraya satılan bir ürünü Avrupa pazarında 10 euro'ya bile satsanız kur farkı sebebiyle en az 2-3 katı kârdasınız demektir."

KG BAŞINA İHRACAT 1.5 DOLARDAN 50-60 DOLARA ÇIKIYOR

Türkiye'nin 2020'nin ilk 6 ayında 1.4 milyar TL'lik e-ihracat yaptığını hatırlatan UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç da World E-Commerce Forum'un tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Güçlü ve etkin lojistik ağımız sayesinde dünya genelinde 220'den fazla ülke ve bölgeye müşterilerimiz ihracat ile ulaşabiliyor. Dünyada e-ihracat hacmi bugün 994 milyar dolar. Bu rakamın kısa bir süre içerisinde 2.4 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Ülke olarak biz bu dinamik pazardan 1.4 milyar dolar pay alıyoruz. Türkiye e-ihracatta güçlü adımlar atıyor. Bugün Uşak'taki bir üretici San Francisco'ya rahatlıkla ürün yollayabiliyor. Bizim müşterilerimiz içinde 160 ülkeye baklava, 65 ülkeye incir satan var. Bu rakamlar artacak. Türkiye'nin kg başına ihracatı şu an 1.5 dolarken, e-ihracatla bu rakam 50-60 dolarlara çıkıyor. Türkiye'nin e-ihracat ve e-ticaret konusunda bölgede lokomotif olması için bu etkinliğin önemi büyük." dedi.

TOPLU ZENGiNLEŞME HAMLESi YAPABiLiRiZ

Sanal mağaza yazılımları geliştiren T-Soft'un CEO'su Ömer Arıkan da Türkiye'den yurt dışına bir ürünü 3-4 katı fiyatlara satmanın mümkün olduğunu söyledi. E-ticaretle millet olarak toplu zenginleşme hamlesi yapılabileceğine işaret eden Arıkan, "Bir gün gelip Türkiye ihracatının yüzde 30-40'ını e-ticaretle yapacaktır" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR