USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

03 Ağustos 2017 11:55

Dönüşüme yön verecek 20 trend

Futureprint adlı tahmin modeliyle, yakın gelecekte iş modellerini, iletişim ve pazarlama süreçlerini kökten değiştirecek inovatif trendler belirleyen The Future Today Institute, ‘teknoloji trend raporu’nun üçüncü bölümünde yer alan öngörüleriyle Platin okuyucularına farklı bir perspektif sunuyor. Rakiplerini tanımak, gelişmekte olan alanları keşfetmek, değişime adapte olmak ve niş kategorilerde büyümek isteyen her markanın, bu trendleri özümsemesinde büyük fayda var. Geleceğe yön verecek 20 tek

Dönüşüme yön verecek 20 trend

Bahar Akgün / [email protected]

 

The Future Today Institute’un imzasını taşıyan ‘Teknoloji Trend Raporu’ndaki inovatif öngörüler, markalara pek çok konuda önemli avantajlar sunuyor. Ürün geliştirmeden satış departmanına, stratejik planlamadan dönüşüm sürecine kadar her aşamada, hedef kitlesine geleceğin nasıl şekilleneceği konusunda ipuçları vaat eden The Future Today Institute, bu başarısını çapraz disiplin yaklaşımına borçlu... Bu konuda markalara düşen en önemli görev ise verileri doğru okuyabilmek ve bu dataları iş süreçlerine en doğru şekilde adapte edebilmek. The Future Today Institute’u farklı kılan en önemli detaylardan biri de hedef kitlesini dijital medyadaki yeni trendler konusunda bilgilendirmesi…

Kimyadan insan kaynaklarına, gıdadan perakendeye, finanstan sigortaya, medyadan lojistiğe kadar pek çok sektör özelinde analizler gerçekleştiren The Future Today Institute, ‘Teknoloji Trend Raporu’ aracılığıyla markalara farklı bir gelecek inşa ediyor. FuturePrint metodolojisiyle gelişen teknolojiler, dijital medya ekosistemi bağlamında analiz ediliyor.

Geleceğin, pasif bir şekilde beklerken kendiliğinden şekillenmediğini belirten The Future Today Institute Kurucusu ve Fütürist Amy Webb, “Elimizde doğru bir yapı olduğunda, gelecekte olacakları anlayabilmek için yeni teknolojileri ve bu teknolojilerin etkilerini bir an önce analiz edebiliriz. Trendler, mevcut gerçekliği görmenin ve yorumlamanın farklı bir yolu olduğu için düşüncelerimizi organize etmek açısından faydalı bir yapı oluşturuyor. Herhangi bir şeyin geleceği ile ilgili bir tahminde bulunmak istiyorsak, gelişen teknolojideki yeni gelişmelerle ilişkili olan değişimlerin kesişen vektörlerini ortaya koyabilmeliyiz. Varlık dağılımı, eğitim, devlet, siyaset, sağlık, demografi, ekonomi, çevre, gazetecilik ve medya gibi tüm değerlerin bir arada değerlendirilmesi de büyük önem taşıyor” diyor.

Şimdi, Teknoloji Trend Raporu kapsamında iş planlarına ve iletişim stratejilerine yepyeni bir yorum katacak olan 20 trendi tek tek analiz etmenin tam zamanı…

 

BU TRENDLERE DİKKAT

1-DRONE’LAR-İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI

İnsansız araçlarda ‘algıla ve sakın’ teknolojisi geliştikçe daha birçok yeni uygulama göreceğiz. Teslimat yapan drone’lar kuleleri denetleyecek ve ücreti ödemediğimiz zaman park cezaları kesmek için kullanılacak. Mikrodrone’lar tehlikeli materyallerin bulunduğu alanlarda otonom olarak gezinecek.

2-AKILLI KAMERALAR

Akıllı kameralar, trafiği gözlemlemekten üç boyutlu videolar yaratmaya kadar farklı sebeplerle, bir ağ üzerinden birbirlerine bağlanabiliyor. Algılama algoritmaları sadece insanları fark etmiyor. Aynı zamanda hayvanları, nesneleri ve ani hareketleri de birbirinden ayırabiliyor.

3-ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BİLGİ
İçinde bulunduğumuz dönem, bilgilerin doğrudan girdi yoluyla aktarıldığı, dijital telapi çağına atıfta bulunuyor. Washington Üniversitesi, DuyumotorNöral Mühendislik Merkezi’ndeki araştırmacılar, bir kişinin düşüncelerinin, başka birine doğrudan aktarılmasına olanak veren bir sistem kurdu.

4-GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ/BAĞLANTILI KUMAŞLAR
Yeni bir dokuma türü olan sensörler ve diğer teknolojilerle entegre üretilen tekstiller, yürüyerek şehirleri gezmemize yardımcı olacak. Bu teknoloji, aynı zamanda soğuğa veya sıcağa otomatik olarak uyum sağlayacak.

5-KABLOSUZ VÜCUT ALAN AĞLARI
Kablosuz vücut alan ağları giyilebilir teknoloji ile donatılmış cihazlarınızdan gelen bilgileri, bir medikal sunucuya, uygulama üreticilerine ve evinizdeki bilgisayarınıza göndererek fark yaratacak.

6-SİNİRSEL GELİŞİM CİHAZLARI
Bazı giyilebilir teknolojiler, bireylerin daha verimli olmasına yardımcı olacak hatta ruh halini bile düzeltebilecek. Yakın gelecekte bu alanda hizmet veren çok daha ilgi çekici cihazlar pazara sürülecek. 

7-EL HAREKETLERİ İLE KULLANILAN ARA YÜZLER VE BIOINTERFACE
Biointerface ve el-kol hareketleri ile kontrol edilen ara yüzler, dokunmatik ekranlı ortamlarla rekabet etmek üzere tasarlanmadı. Bu ara yüzler, cihazlarımızla iletişim kurabilmemiz ve cihazlarımızı çalıştırabilmemiz için yeni yollar sunacak.

8-NESNELERİN İNTERNETİ
Evinizin dışındaki trafik ışıklarından cebinizdeki cep telefonuna ve HVAC sistemine kadar milyonlarca akıllı dijital cihaz birbiriyle iletişim kuruyor. Sizin hareketlerinizi gözlemliyor ve hayatınızı kolaylaştırmak için bazı görevleri otomatikleştiriyor. 

9-GÜVENLİK/BACKDOOR (ARKA KAPILAR)
2017 ve sonrasında da planlama eksikliği ve dikkatsizlikler nedeniyle siber alanda farklı saldırıların olacağı öngörülüyor. Daha karmaşık saldırıların olmaması adına bu konuda gerekli tedbirleri önceden almakta fayda var.

10-TATTOOABLES
Çok yakında ilaçlar şekil değiştirecek. Bilim insanları tattooables teknolojisi için klinik deneyler üzerinde çalışıyor. Saç telinden bile daha ince olan bir sensör, insan derisine sanki bir dövme gibi yapıştırılıyor. 

11-ROBOTLAR
Yakın gelecekte robotların savaşta, cerrahi merkezlerinde, ofislerde kısacası aklınıza gelebilecek her yerde kullanıldığına şahitlik edeceğiz. Robotlar; kalifiye çalışanların kati doğrulukla çalışan makineler üretmelerine yardımcı olacaklar.

12-UZAY
Son 2 yılda uzaya ticari amaçlı yapılan başarılı fırlatmalara şahit olduk. Avrupa, Çin ve Amerika’daki uzay ajansları, sadece araştırmalar yapmak veya yönünü değiştirmek için küçük gezegenlere inmeyi veya yakınlarına ulaşmayı planlıyor. 

13-DERİN BAĞLANTI
Derin mobil bağlantı, akıllı telefonların üretildiği ilk andan bu yana var olan bir süreç. Derin mobil bağlantılar, telefonlardaki tüm uygulamaların içerdiği verileri bulmayı ve paylaştırmayı kolaylaştırıyor.

14-X’İN İNTERNETİ
Çok daha fazla nesne, ağ ve insan çevrimiçi oldukça, şirketlerin de kendilerini ‘X’in Interneti’ olarak tanıtmaya başladıklarına şahit olacağız. Bu konuda Global Alliance for Genomics and Health, Google, Personal Genomics Project, Curoverse, University of Southern California ve Consumer Physics gibi kurumların çalışmaları yakından takip edilmeli.

15-LİDERLİK VE PAYLAŞIM
Ürün satın almak yerine tüketiciler geçici olarak bu ürünleri kiralamayı tercih etmeye başladı. Tüketicilerin farklı bir bakış açısıyla ürünlerini paylaşarak da para kazandıkları dikkat çekiyor.

16-İŞ BİRLİKÇİ YAZILIM
Slack, iş gruplarını arşivleyen ve arayan gerçek zamanlı mesajlaşma olarak öne çıkıyor. 2017’de Slack yazılımı hem bireysel olarak hem de çevrimiçi ortamda birlikte çalışma şeklimizi değiştirip yeniden tanımlayacak. Bu konuya yönelik entegrasyonlar da derinleşecek.

17-VERİ
2017 ve sonrasında veri toplamadan işlemeye ve veri araştırmayı kolaylaştırmaya kadar farklı alanlarda inovatif gelişmeler yaşanacak. İşletmeler işle ilgili önemli kararlar almak için mantıksal analiz araçlarına erişmek isteyecek.

18-GENOMİK DÜZENLEME
Genomik düzenleme hızla gelişen, oyunun kurallarını değiştiren, gezegenimizin geleceğini etkileyecek bir alan olarak yapılanıyor. Yakın gelecekte birçok şirketin, gen değiştirme terapileri konusunda rekabet edeceğini göreceğiz.

19-AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMIN ZAYIF NOKTALARI
Son yıllarda açık kaynak projelerinde bazı çarpıcı ihlallerin ortaya çıktığı gözlemleniyor: Heartbleed ve Shellshock… Hacker’ların uzun zamandır var olan ancak kontrol edilmiş, birçok hatayla dolu olan zayıflıklardan faydalanmaları engellenmeli.

20-KARANLIK İNTERNET 
Pek çok kişi derin interneti yani internetin genellikle arama motorunda indekslenmeyen gizli kısımlarını, karanlık internet yani yasadışı faaliyetler için anonimlik sağlayan niş alanlar ile karıştırıyor. Bu ayrım artık çok daha net bir hale gelecek.

 

EN ÇOK OKUNANLAR