USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

11 Temmuz 2019 14:59

Bankacılık yeniden tanımlanıyor, kendi kendini yöneten sistemler ile dönüşüm hızlanıyor!

Toplantıda 'Teknoloji ile Yükselen Yeni Nesil İş Yapış Modelleri' başlığını taşıyan sunumunu yapan Dr. Burak Kuzucu, teknolojik gelişmeleri ile birlikte finans sektörünün yeniden tanımlandığına dikkat çekerek, yeni gelişen iş modelleri ve pazarda yükselen yeni dinamikler ile birlikte gelecekte bankacılığı bekleyen olasılıkları aktardı.

Bankacılık yeniden tanımlanıyor, kendi kendini yöneten sistemler ile dönüşüm hızlanıyor!

Dr. Kuzucu, bankacılık sektörünün dönüşümünü tetikleyen trendleri ve bu gelişmelere paralel olarak Oracle’ın yaklaşımını şöyle tarif etti: "Bankalar çok uzun yıllardan beri müşterileriyle çok yakın bir diyalog ve direkt bir etkileşim halindeler. Aracısızlaşma (disintermediation) olarak isimlendirilen trend ile birlikte, bu bağ zayıflıyor ve bankalar açısından görünmezlik tehlikesi artıyor; müşterilerin banka dışı finansal hizmet şirketlerine olan yönelimi dikkat çekiyor. Diğer yandan, bankacılık sektörü uzun yıllardan beri büyük oyuncuların birçok bütünsel hizmeti birlikte sunduğu bir yapıda ilerliyordu. Ayrışma (unbundling) olarak isimlendirilen trend ile birlikte, tekil bir büyük oyuncu tarafından sunulan bu hizmetler, daha odaklı bir oyun alanına odaklanan ufak çaplı oyuncular tarafından yenilikçi çözümlerle fark yaratacak şekilde pazara sunuluyor; hatta yeni pazarlar yaratılıyor. Bu gelişmeler, mevcut oyuncular için rekabet ve tehlike olarak algılanabilmekte ancak yeni dönemin dinamikleri doğrultusunda dönüşümünü gerçekleştirebilen oyuncular için büyük fırsat. Örnek olarak tüm dünyada çeşitli regülasyonlarla yönlendirilmeye çalışılan Açık Bankacılık yaklaşımı, öncü oyuncular tarafından platform iş modelinin gelişimi ve ekosistem odaklı büyüme vizyonu açısından stratejik olarak değerlendiriliyor. Bu doğrultuda, kendilerini platform olarak konumlandırmak ve iş birlikleri ile ekosistemlerini zenginleştirmek üzere gerekli adımları atıyorlar.

Bu gelişmelerin Oracle tarafında nasıl karşılık bulduğuna bakıldığında ise; bir yandan müşterilerinin dönüşüm yolculuğuna destek olurken diğer yandan kendi dönüşümünü gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Lider bulut sağlayıcısı olma vizyonu doğrultusunda yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) ile geliştirdiği ‘kendi kendini yöneten sistemler’ gibi yenilikçi bulut hizmetleriyle, teknoloji sağlayıcısının ötesine geçerek iş modelini zenginleştiriyor ve yenilikçi çözümler üreten girişimlerin yükselmesine olanak sağlıyor. Örneğin; bankacılık hizmetlerine yönelik tasarlanmış Oracle API Banking Platform sayesinde fintech’lerin çözümlerini hızlıca geliştirmelerini ve Oracle Bulut üzerinden müşterilerine kurumsal yetkinlikte hizmetler sunmalarını kolaylaştırıyor. Bu girişimler arasında; makine öğrenmesiyle kredi riskinin analizi, varlık yönetimi için yapay zeka tabanlı duygu analizi, blok zinciri temelli fatura yönetim çözümü gibi yenilikçi çözümler üreten şirketler yer alıyor.”

EN ÇOK OKUNANLAR