USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

28 Mayıs 2021 13:00

Apple'ın yeni reklamı: Absürt ve gerçekçi

Geçtiğimiz günlerde yeni reklamını yayınlayan şirket; gizlilik mücadelesinde bir adım ileri gitti. Uygulamaların neden bizi izlememesi gerektiğini görselleştirdi

Apple'ın yeni reklamı: Absürt ve gerçekçi

Son dönemin en önemli konularından biri, özellikle teknolojide mahremiyet... Akıllı telefonlarımızı indirdiğimiz birçok uygulama kişisel verilerimize ulaşıyor, teknolojik ayak izlerimizi takip ediyor. Bu durum akıllı telefon üreticisi Apple'ın da gündeminde. Apple'ın en son reklamı, uygulamalarda ve her gün ziyaret ettiğiniz sitelerde gerçekleşen izleme miktarının ne denli büyük bir boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor. Bunu, gün boyunca bir adamı takip ederek kullandığı farklı uygulamaların bu konuda veri toplama ve paylaşma yollarının tümünün altını çizerek yapıyor.

KULLANICILARIN YÜZDE 95'İNİN UYGULAMALARIN VERİLERİNİ TOPLAMASINA İZİN VERMİYOR

Son zamanlarda gizlilik mücadelesinin öncüleri arasında yer alan şirket, son 'Uygulama İzleme Şeffaflığı' (ATT) özelliğine odaklanıyor. İPhone'unuzu iOS 14.5'e güncellediyseniz bir uygulamanın sizi izlemesine izin vermek isteyip istemediğinizi soran küçük bildirimler fark etmiş olabilirsiniz. Facebook'un, bu güncelleme nedeniyle Apple'ı küçük işletmelere zarar vermekle ve açık web için bir tehdit oluşturmakla suçladığını da hatırlamakta yarar var. Çünkü, böyle bir tercih söz konusu olduğunda araştırmalar, kullanıcıların yüzde 95'inin uygulamaların verilerini toplamasına izin vermemeyi tercih ettiğini gösteriyor.

KİŞİSEL VERİLER, PARAYA DÖNÜŞÜYOR

Arka planda gerçekleşen uygulamaların kişisel veri kullanımı, genellikle hedefli reklamlar biçiminde geliyor. Böylece kişisel veriler, paraya dönüşüyor. Apple'ın amacı bu reklamla kullanıcıların dikkatini çekerek, insanların verilerinin nasıl kullanıldığı konusunda bilgilendirmek ve daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmak.

EN ÇOK OKUNANLAR