USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

20 Temmuz 2023 11:52

"Apple Vision Pro, oyun teknolojilerini daha da önemli kılacak"

Etohum Yönetici Ortağı Aslı Büyükdemir, Platin Dergisi Temmuz 2023 sayısında yer alan ve oyun sektörünün son durumunun ele alındığı habere çalışmasında; sektördeki Türk ve global girişimlerin eğilimlerini, oyun dünyasındaki global trendleri ve Türk oyun girişimcilerinin karşılaştığı zorlukları anlattı.

"Apple Vision Pro, oyun teknolojilerini daha da önemli kılacak"

"Aralarında rekabet olmasına rağmen Türk oyun sektöründeki şirketler birbirleri ile işbirliği yaparak pazarda daha güçlü hale gelebilirler" diyen Etohum Yönetici Ortağı Aslı Büyükdemir, oyun sektörünün global ve Türkiye ayağında yaşanan gelişmeleri Platin okurlarına anlattı.

* Oyun sektöründeki Türk ve global girişimlerin eğilimlerinden bahsedebilir misiniz?

Oyun sektöründeki Türk ve global girişimlerin eğilimleri, özellikle son yıllarda büyük değişimler gösteriyor. Mobil oyunlar, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, e-sporlar ve blok zinciri uygulamaları en önemli trendler arasında yer aldı.

"SEKTÖRE FARKLI BİR BOYUT GETİRİYOR"

* Oyun dünyasındaki global trendler nelerdir?

Son zamanlarda oyun dünyasındaki global trendlerden bazıları olarak şunları sıralayabiliriz.

1. Mobil oyunların büyümesi: Son 20 yıldır akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte mobil oyunlar ön plana çıkarak büyük gelirler elde etmektedir. Günlük hayatımızın bir parçası olan bu cihazlar oyun sektöründe çok büyük bir çağ başlatmışlardır.

2. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları: Oyun deneyimini daha da zenginleştiren bu teknolojiler, oyuncuların daha fazla içselleştirmelerine ve karakterle bütünleşmelerine olanak sağlıyor. Oculus ve özellikle şimdi Apple Vision Pro'nun gelecek olması bu alandaki oyun teknolojilerini daha da önemli kılacak

3. E-Sporlar: Klasik sporların seyirci sayılarını geçmeye başlayan bu alanda profesyonel oyuncular arasındaki oyun turnuvaları olan e-sporlar dünya çapında büyük ilgi görüyor ve sektöre yeni yatırım olanakları sunuyor. Takımlar kuruluyor satılıyor, oyuncular transfer oluyorlar ve yıllık gelirleri inanılmaz artmaya başladı.

4. Bulut tabanlı oyun servisleri: İnternet üzerinden oyunların akışının sağlandığı bu hizmetler, donanım gereksinimi olmadan kaliteli oyun deneyimi sunuyor. Sadece mobil veya bilgisayar üzerinden değil, oyun konsolları ve appletv, firetv gibi cihazlar üzerinden oyunların artması sektöre farklı bir boyut getiriyor.

"GENÇLERİN BU KONUYA YÖNLENDİRİLMELERİ DAHA FAZLA SAĞLANABİLİR"

* Türk oyun girişimcilerinin karşılaştığı zorluklar nelerdir? Bu konuda ne gibi çözüm önerileri üretilebilir?

Türk oyun girişimcilerinin karşılaştığı zorluklardan biri yeterli yatırım ve finansman desteği bulmakta zorlanmaları. Türkiye dünya çağında çok gelişmiş bir ekosistem olduğunu kanıtlamasına rağmen hala bu konu sorun olarak karşımıza çıkıyor. Oyun geliştirme süreçleri genellikle zaman alıcı ve maliyetli olabilmektedir bu ise yatırımcıları çok korkutuyor.

Diğer bir konu da teknik ekip bulmanın zorluğu. Yetkinlik ve yetenek eksikliği var. Nitelikli oyun geliştiricilerinin bulunması konusunda yaşanan zorluklar ürün kalitesini etkiliyor ve bu alanda mutlaka üniversiteler ve hatta liselerde bile dersler açılabilir. Gençlerin bu konuya yönlendirilmeleri daha fazla sağlanabilir.

Ayrıca online pazarlama ve yeni kullanıcı edinme eskisi kadar ucuz değil. Pazardaki büyük oyuncularla rekabet etmek ve oyuna özel bir kitle edinmek, pazarlama ve reklam harcamalarının doğru yönetilmesiyle sağlanabiliyor ve bu alanda çok yatırım ve para harcanması gerekiyor bu ise son zamanlarda zorlaştı.

Son olarak ise korsanlık ve fikrî mülkiyet haklarının korunması hala önümüzde duruyor. Oyunlar sıklıkla korsan tehdidiyle karşı karşıya kalıyor ve bu nedenle fikrî mülkiyet haklarının korunması önem taşıyor.

* Yıldızı parlayan Türk oyun girişimlerinden varsa önerilerinizi alabilir miyiz?

Bu konuda üretilebilecek çözüm önerilerinin başında sadece bu alana yönlendirilecek devlet destekli fonların yaratılması geliyor. Bu destek, oyun geliştiricilere finansal anlamda yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, eğitim programları ve etkinlikler düzenlenerek teknik yetkinliklerin geliştirilmesine mutlaka katkı sağlanmalıdır.

Ayrıca şirketlerin birbirleri arasındaki rekabetleri olmasına rağmen Türk oyun sektöründeki şirketler birbirleri ile işbirliği yaparak pazarda daha güçlü hale gelebilirler.

Bu konu her zaman gündemde olmasına rağmen yine de söylemekte fayda görüyorum Fikri mülkiyet haklarına dikkat çeken yasal düzenlemeler ile uygulamaların geliştirilmesi, korsanlıkla mücadeleye destek olacaktır.

Son zamanlarda gördüğümüz yıldızı parlayan Türk oyun sektöründeki yeni girişimler arasında şu örnekler verilebilir:

* Funversegames

* Lumier Games

* Deplike

* Worknightstudios

* Arvisgames

* Senpai.gg

* Appnava

* Lingush

* Funversegames

EN ÇOK OKUNANLAR