USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tasarım

05 Kasım 2022 14:18

2. Doku Kumaş Tasarım Yarışması, final defilesini Zeugma Antik Kenti'nde yaptı

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı Desteği ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması, final defilesini Gaziantep Zeugma Antik Kenti'nde yaptı

2. Doku Kumaş Tasarım Yarışması, final defilesini Zeugma Antik Kenti'nde yaptı

Zeugma'nın etkileyici tarihi ortamında düzenlenen gecede ödüller; örme, dokuma ve baskı kategorilerinde sahiplerini buldu. Ayrıca bu yıl ilk kez tekstilde sürdürülebilir geleceği tasarlamak özel ödülü verildi.

Doku Kumaş Tasarım Yarışması; Gaziantep Zeugma Antik Kenti'nde finalistlerin tasarımlarının sergilenmesi ve ödüllerin sahiplerini bulmasıyla etkileyici bir final yaptı. 30 tasarımcının, 60 tasarımının sergilendiği ve ünlü tasarımcılar Aslı Filinta Demir ve Sultan Gadimbayli ile stil danışmanı Ceylan Atınç'ın danışmanlığını yaptığı gecede Dokuma kategorisinde İrem Zeynep Gültekin birinci olurken; örme kategorisinde Nigar Demirtay bu başarıyı elde etti. Baskı kategorisinde ise Şeyma Bayram birinciliğe ulaştı. Bu yıl ilk defa verilen 'Tekstilde Sürdürülebilir Geleceği Tasarlamak Özel Ödülü' de 'İstila' temalı kreasyonu ile Elif Demirbilek'in oldu. Ayrıca dereceye girenler birbirinden değerli ödüllerin sahibi oldu. Her kategoride birinciye 150 bin TL, ikinciye 100 bin TL, üçüncüye ise 50 bin TL para ödülü verildi. Kategori birincileri Ticaret Bakanlığı desteği ile yurt dışında eğitim alma hakkı kazandı. Bütün finalistlere ise iPad Air hediye edildi. Dereceye giren tasarımlar aynı zamanda Faraway & Doku İş Birliğinde Kapsül Koleksiyon olarak hazırlanıp satışa sunulacak. Biz de yerinde takip ettiğimiz yarışmayı, GATHİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve üç farklı kategorinin birincileri olan Nigar Demirtay, İrem Zeynep Gültekin ve Şeyma Bayram ile konuştuk.

"İNOVATİF VE MODERN KUMAŞ TASARIMLARIYLA GELECEĞİN ÜRÜNLERİNE İMZA ATACAĞIZ"

* Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nı tasarlarken en büyük motivasyonunuz neydi? Şimdi ise ilk iki yılı geride bırakırken değerlendirmeniz ne olur?

Ülkemizin sahip olduğu potansiyele duyduğumuz güvenle yola çıktığımız bu yarışma, bizim için çok kıymetli. Yerli üretim, yerli fikir ve yerli yetenek dayanışması sergilerken genç girişimcilere de yeni fırsatlar sunmak en önemli motivasyon kaynağımız. Doku Kumaş Tasarım Yarışması ile tekstil sektöründe inovatif ve modern kumaş tasarımlarıyla geleceğin ürünlerine imza atmayı ve başta öğrenciler olmak üzere tüm genç girişimcilere yeni fırsatlar sunmayı hedefliyoruz. Tasarım hayatımızın her alanında. Tekstil sektöründe de geleceğe emin adımlarla ilerleyebilmek için bizi geleceğe taşıyacak gençleri tasarım konusunda teşvik etmek gerekiyor. Doku Kumaş Tasarım Yarışması ikinci yılında da katılımcıları uzmanlarla buluşturacak bir platform yarattı. Sektöre dinamizm katan bu yarışma yeni tasarımcıların ortaya çıkması açısından ve inovatif kumaş çalışmaları ile Türkiye ihracatına katma değer sağlaması açısından çok önemli bir yere sahip. Yarışmamıza olan ilgi bize umut veriyor. Gençlerin heyecanına ortak olmak ve bir ürünü kolektif bir şekilde ortaya çıkarmak ise tarifsiz bir duyguydu.

"TEKSTİL, TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİF SEKTÖRLERİNDEN BİRİ KONUMUNDA"

* Yarışmanın hem Türkiye tekstil ve moda sektörüne hem de tasarım dünyasına katkısını nasıl özetlersiniz?

Yarattığı ekonomik değer ve istihdam açısından, tekstil Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri konumunda. Türkiye geneline yayılan tekstil üretimi bu anlamıyla ülkemizin önde gelen sosyo-ekonomik faaliyet alanını oluşturuyor. Sahip olduğumuz güç, Ar-Ge ve yatırımlarla tekstil sanayimizi dünyanın öncü ülkeleri arasına taşıma gayesindeyiz. Ürün kalitesi ve üretim teknolojisi ile dünya standartlarını yakalamış durumdayız. Gaziantep üretim çeşitliliği ile adeta bir tekstil üretim üssü. Ülkemizi kendi sektörümüzde bir yerlere taşıyacağımıza inanıyoruz. Yarışmamız hem gençlerin yaratıcılığının öne çıkarılması anlamında hem de ihraç edilebilme potansiyeline sahip ürün çeşitliliğini artırarak ülkemize ait özgün, katma değeri yüksek ve inovatif ürünlerin ortaya çıkması açısından önem taşıyor. Ayrıca belirtmek isterim ki her zaman beşerî kaynaklara, eğitime ve gençlere önem veren biri olarak bu yarışmanın; gençlerimizin vizyonunu açarak özellikle sektöre yön veren kişilerle tanışma fırsatı sağlaması, yurt dışında eğitim görme şansı ile kariyer anlamında kendilerini geliştirme imkânı vermesi benim kişisel olarak en fazla desteklediğim yönler.

GATHİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci: "Yarışmamız; hem gençlerin yaratıcılığının öne çıkarılması hem de ülkemize ait özgün, katma değeri yüksek, inovatif ürünlerin ortaya çıkması açısından büyük önem taşıyor."

(GATHİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci)

ÖRME KATEGORİSİ BİRİNCİSİ NİGAR DEMİRTAY: ÖRME, TASARIMI VE ÜRETİMİ DÜNYADA YÜKSELMEKTE OLAN BİR ALAN

Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil Bölümü doktora öğrencisiyim. Yüksek lisansımı triko tasarımı ve teknolojisini konu alan bir tez çalışması yaparak bitirdim. Örme üzerine çalışmaya başlayınca, bu alanın çok zengin, tasarımcıya farklı teknikler sunan bir alan olduğunu keşfettim. Örme tasarımcısı olmak istiyorsanız, teknolojiyi iyi tanımanız ve iyi bir makine bilginizin olması gerekiyor. Çünkü örme tasarımında makineye bağlısınız. Makinenin kapasitesi sizin tasarım sahanızı belirliyor. Doku Kumaş Tasarım Yarışması'ndaki tasarımlarımda kullandığım Knitting & Weawing olarak adlandırılan örme kumaşa dokuma kumaş etkisi kazandıran yenilikçi teknikler, üretim sürecimde uygun makinenin bulunması konusunda beni ve mentorlarımızı bir hayli uğraştırdı. Ancak GATHİB tasarımların titizlikle ve tasarımcının isteğine uygun olarak üretilmesi konusunda gerçekten çok hassas bir duruş sergiledi. Kendimi tasarımcı olarak çok değerli hissettim. Ayrıca üretim şekline göre tasarımların kategorileştirilmiş olması yarışmayı diğerlerinden ayırıyor.

(Nigar Demirtay ve ödül alan tasarımı)

DOKUMA KATEGORİSİ BİRİNCİSİ İREM ZEYNEP GÜLTEKİN: SÜREKLİ KENDİNİ TEKRAR EDEN MODA ALGISINDA KAYBOLMAK İSTEMİYORUM

Yarışmanın açıklandığı andan final gecesine kadar yaşadığım heyecan paha biçilemezdi. Hep hayal kuruyoruz, bir şeyler karalıyor, tasarlıyoruz. Tasarımcı olarak algılarımız sürekli açık ve zihnimiz sürekli yeni bir şeyler üretmekte. Yarışma için tasarlamış olduğum kumaşların, iplik seçimlerinden başlayarak tezgâhtan çıkış anına kadar edindiğim deneyim benim için çok değerli. Bu süreçte edindiğim tecrübeler sayesinde başka bir tasarım yaparken nelere dikkat etmem gerektiğini kavramış oldum. Böyle bir üretim serüvenine dahil olarak, hayal ettiğim kumaşı hayata geçirebildiğim için çok mutluyum. Her zaman farklı kültürlerden de beslenerek kendimi geliştirmeyi hedefliyorum. Yarışmanın bize sağlamış olduğu 'Yurt dışı Eğitim Ödülü', hedeflerimi gerçekleştirirken bana yol gösterecek. Yeni bir bilgi edinmediğimiz bir gün bile olmamalı bir tasarımcı olarak. Her gün yeni bir şey katabilmeliyiz kendimize. Monoton, sürekli kendini tekrar eden moda algısı içerisinde kaybolmak istemiyorum.

(İrem Zeynep Gültekin ve ödüllü tasarımı)

BASKI KATEGORİSİ BİRİNCİSİ ŞEYMA BAYRAM: BU ÖDÜLLE BANA PEK ÇOK KAPININ AÇILACAĞINA EMİNİM

Resim yapmaya çok küçük yaşlarda başladım. Resim yaparak kendimi ifade edebiliyor olmak büyük bir tutkuydu benim için. Güzel Sanatlar Lisesi ile birlikte hedefim, kendimi geliştirmek ve sanat üreten bir birey haline gelmekti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü'nden derece ile mezun olduktan sonra moda ve tekstil, kendimi ifade etme aracına dönüştü. Birincilik Ödülü'nü bana kazandıran Tension (Gerilim) isimli desen koleksiyonumda, üzerimizde gerginlik yaratan sınırlara karşı sınırsızca gerilim eylemini hedefleyerek, yaşadığımız bu gerilimi kavramsal olarak yansıtmaya çalıştım. Umudun insan için önemi ve umudu doğuranın da korkularımız olduğu düşüncesi, ilham kaynağım oldu. Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nda yer almak bana büyük bir deneyim kattı. Burada kazandığım ve benim için çok kıymetli olan yurt dışı eğitim ödülü ile ileride karşıma pek çok kapı açılacağına eminim. Bu eğitim ile birlikte yurt dışında ve sektörde biraz daha deneyim kazandıktan sonra desen ağırlıklı işlerin olduğu bir tasarım stüdyosu kurmayı planlıyorum.

(Şeyma Bayram ve ödüllü tasarımı)

EN ÇOK OKUNANLAR