USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

17 Temmuz 2021 13:24

Tarımda fark yaratan 4 ülke

Bazılarının topraklarının büyük bir kısmını çöller oluşturuyor, kimisinin ise yüz ölçümü tarımsal üretim için uygun değil. Ama, hepsi geliştirdikleri teknolojilerle tarım sektöründe lider konuma yükseliyor. İşte, tarımda dijitalleşmede başı çeken ülkeler

Tarımda fark yaratan 4 ülke

GELECEK İÇİN ÇİFTÇİLİK: HOLLANDA

Amerika'nın ardından dünyanın en büyük ikinci tarım ihracatçısı olan Hollanda, verimli ve sürdürülebilir tarımda ise lider bir konuma sahip. Toprakta veya açık havada üretime kıyasla çok daha az su ve böcek ilacı ile tarımsal ürün yetiştiren ülke, bunu son teknolojiden faydalanarak yapıyor. Ülke topraklarının yarısından fazlası tarım ve bahçecilik için kullanılıyor. İklim kontrollü çiftlikler sayesinde Hollanda, hava koşullarına rağmen domates ihracatında küresel lider olmayı başarıyor. Tüm küresel sebze tohumları ticaretinin üçte birinden fazlasını ise tek başına üstleniyor. Bu şaşırtıcı başarının arkasındaki akıl ise dünyanın tarım alanındaki en başarılı üniversitesi olan Wageningen Üniversitesi. Amsterdam'ın 80 mil güneydoğusundaki Wageningen Üniversitesi ve Araştırma (WUR) Merkezi, tarım teknolojisi start-up'ları ve deneysel çiftliklerden oluşan geniş bir kümelenme olan Yemek Vadisi'nin (Food Valley) arkasındaki güç. Hollanda, Yemek Vadisi içinde geliştirdiği teknolojilerle, Amerika'nın teknoloji üretim merkezi olan Silikon Vadisi'nin yerine göz dikiyor.

START-UP'LARLA YEŞEREN KURAKLIK: AVUSTRALYA

Avustralya Tarım Bilimcisi Dr. Kim Ritman, 2016 G20 Zirvesi'nde; dijital hizmetlerin, veri toplama ve analizin, ayrıca otomasyon ve robotiğin; bitki ve hayvan yetiştiriciliği için yeni gen teknolojileri ile iklim değişikliğine uyum ve azaltma araçlarının ve biyogüvenlik teknolojilerinin izlenecek teknolojiler olduğunu belirtmişti. Ülkenin tarım teknolojisi ekosistemi 2017'de büyük adımlar attı. Avustralya, gıda endüstrisinde dijital teknoloji için 'İşbirlikli Araştırma Merkezi' kurdu. Ülke sınırlarını aşan AgTech girişimleri ile tarımdaki yerini güçlendirdi. Avustralya'nın öne çıkan tarım girişimleri ise şu şekilde sıralanıyor:

> AgDNA:

Özellikle çiftçiliğin geleceği düşünülerek tasarlanmış bulut tabanlı bir uygulama ve web platformu... Çiftçilere, tüm tarım operasyonları hakkında bilinçli karar alma becerisi kazandırıyor.

> AgriDigital:

Küresel ağ tedarik zincirine güven ve şeffaflık getirmek için yazılım çözümleri geliştiriyor. 2016 yılında şirket, bir çiftçi ve bir alıcı arasında blockchain ile dünyanın ilk tarımsal emtia anlaşmasını gerçekleştirdi.

> Swarmfarm:

Yolculuğuna 2012 yılında başlayan şirket, otonom tarım için robot teknolojileri geliştiriyor.

AKILLI TARIMIN DÖNÜŞTÜRDÜĞÜ ÜLKE: BREZİLYA

Akıllı tarım uygulamalarıyla, ekonomik gelirinin önemli bir kısmını tarım sektöründen sağlayan ülkelerden biri de Brezilya... 2.1 milyar dönümlük araziye sahip olan Brezilya'da, 867.4 milyon dönümlük alanda tarım yapılıyor. Dünyanın ikinci büyük soya fasulyesi üreticisi olan Brezilya, aynı zamanda dünyanın en büyük kahve, sığır eti, etanol ve soya fasulyesi ihracatçısı... Brezilya topraklarının yaklaşık yüzde 7'si soya fasulyesi içeren mahsul üretimi için kullanılıyor. Brezilya aynı zamanda dünya portakal üretiminin 1/3'ünü gerçekleştiriyor.

'AGRITECH' ÜLKESİ: YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda'daki tarım endüstrisinin geleceği, hızlı nüfus artışı ve tüketici talebi tarafından şekilleniyor. Ülkede küresel trendleri takip eden organik tarım, bahçecilik ve hayvancılık sektörleri artan pazar payları ile uluslararası alanda ön plana çıkıyor. Global tarım teknolojileri (AgriTech) yatırımı yüksek olan Yeni Zelanda, kendisini AgriTech ülkesi olarak tanımlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR